Oldalak

2012. május 30., szerda

Mézeskalács torta házassági évfordulóra





Juli remek ötlete volt a szülők házassági évfordulójára ez a torta, benne az eddig együtt töltött évek a szíveken.

2012. május 25., péntek

Sörkifli



Finom ropogós kiflik, akár meg is tölthetjük valamivel, de így simán is remek péksütemény.
A recept az áprilisi Kifőztük magazinban jelent meg, az újság régebbi számai, és a tegnap megjelent júniusi is ingyenesen letölthető az oldalról!

Hozzávalók 12 db-hoz
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 3,5 dl tej (fele lehet víz) 
  • 1,5 dl olaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
a tetejére:
  • nagy szemű só, magok,

Belemorzsoljuk a langyos cukros tejbe az élesztőt, és félretesszük. A lisztet a sóval tálba szitáljuk, beleöntjük az élesztős tejet és az olajat, majd lágy tésztát dagasztunk belőle. Letakarva duplájára kelesztjük.
Ezután lisztezett deszkára borítjuk, ellapogatjuk, és nagyjából 60 cm átmérőjű körré nyújtjuk. 
12 körcikkre vágjuk, ezeket kívülről befelé haladva feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 
40-45 perc kelesztés után vízzel alaposan megspricceljük, tetszés szerinti magokkal, sóval megszórjuk, és a 200 fokra melegített gőzös sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

Tipp: a gőzös sütőhöz tegyünk egy kisebb fém edényben forró vizet a sütő aljába. 

2012. május 22., kedd

Vajaskekszek keresztelőre



Ezek a kekszek az unokahúgoméknak készültek, igazából még csak babaváró kekszek, augusztusban érkezik a kis legény. De el tudom képzelni keresztelőre is, lányoknak persze rózsaszín kiadásban.

2012. május 20., vasárnap

Eperhabtorta sütés nélkül



Elkészült a kicsi lány tortája sütés nélküli gyors változatban is, a krém része ugyanaz, az alja pedig a jól bevált vajas zabkekszes alap.
10 dkg olvasztott vajba keverünk egy csomag apróra tört Zabfalatok kekszet, ezt nyomkodjuk a sütőpapírral bélelt tortaforma aljába. Hűtőbe tesszük, amíg a krém elkészül.

A recept alapján készült tortát mától a Café Panini  vendégei is kóstolhatják!

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
a krémhez:

  • 30 dkg eper 
  • 1 citrom leve
  • 30 dkg natúr házi krémsajt vagy mascarpone
  • 10 dkg tejföl
  • 10 dkg joghurt
  • 15 dkg porcukor
  • 4 dl tejszín
  • 25 g zselatin 
a díszítéshez:
  • eper
Az epret összeturmixolom a citrom levével, kis lábasba teszek belőle nagyjából 6-8 evőkanálnyit és elkeverem benne a zselatint.
A tejszínt habbá verem, félreteszem. Habosra keverem a natúr házi krémsajtot, a tejfölt, és a joghurtot a porcukorral, meg a maradék eperpürével. Beleforgatom a tejszínhabot is. 
A zselatint kis lángon folytonos keveréssel feloldom, majd a tűzről levéve elkeverem 3-4 evőkanál krémmel.
Ezt a többi krémhez öntöm, alaposan összekeverem, majd a tortaformában lévő kekszes alapra töltöm. Legalább 2-3 órára hűtőbe teszem, ezalatt megszilárdul.
Tálalás előtt egy késsel elválasztom és leszedem róla a tortakarimát, a tortát tálra csúsztatom, majd eperrel díszítem.






2012. május 17., csütörtök

Eperhabtorta



A kicsi lány tortája ez lett az idén. Kakaós piskótalapot kért az aljára, ez nem látszik, mert kicsit kisebbre zsugorodott, mint a tortaforma, és amikor ráöntöttem a krémet, az befedte oldalt is. De ízre passzolt hozzá, finom volt együtt.

Hozzávalók 26 cm-es tortaformához
a piskótához:

  • 2 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 2 dkg kakaópor
  • 6 dkg liszt
  • 1 csapott kávéskanál sütőpor
  • 2 evőkanál víz
  • 2 evőkanál olaj
a krémhez:

  • 30 dkg eper 
  • 1 citrom leve
  • 30 dkg natúr házi krémsajt vagy mascarpone
  • 10 dkg tejföl
  • 10 dkg joghurt
  • 15 dkg porcukor
  • 4 dl tejszín
  • 25 g zselatin 
a díszítéshez:

  • eper
  • citromfűlevelek
A sütőt bekapcsolom 180 fokra, a tortaforma aljába sütőpapírt teszek.

Az egész tojásokat a cukorral habosra keverem a robotgéppel, legalább 10 percen keresztül. Összeszitálom a lisztet a kakaóporral és a sütőporral. A tál szélénél a tojáskrémbe csurgatom az olajat és a vizet, majd kézi habverővel óvatosan belekeverem a lisztet is. Egyenletesen a tortaformába kenem, és 10-12 perc alatt megsütöm, majd hűlni hagyom.

Az epret összeturmixolom a citrom levével, kis lábasba teszek belőle nagyjából 6-8 evőkanálnyit és elkeverem benne a zselatint.
A tejszínt habbá verem, félreteszem. Habosra keverem a natúr házi krémsajtot, a tejfölt, és a joghurtot a porcukorral, meg a maradék eperpürével. Beleforgatom a tejszínhabot is. 
A zselatint kis lángon folytonos keveréssel feloldom, majd a tűzről levéve elkeverem 3-4 evőkanál krémmel.
Ezt a többi krémhez öntöm, alaposan összekeverem, majd a tortaformában lévő piskótára töltöm. Legalább 2-3 órára hűtőbe teszem, ezalatt megszilárdul.
Tálalás előtt egy késsel elválasztom és leszedem róla a tortakarimát, a tortát tálra csúsztatom, majd eperrel és citromfűlevelekkel díszítem.







2012. május 14., hétfő

Mandulás csokoládétorta új változatban




Májusban van a gyerekeink születésnapja, jönnek a torták. A fiam az állandóságot képviseli, ő már 5. éve ugyanazt kéri, baracktorta Giotto golyóval.
A nagylány most a mandulás csokoládétortát kérte, csak három lappal, és a tetején rengeteg színes csokoládédrazséval.
A krémje más, mint az eredeti receptnél, mert most a fagyasztóban lévő fehérjékből készült a lap, így nem volt kéznél tojássárgája.
A torta lapjai az eredeti adagból készültek, csak három lapot sütöttem belőle, nem négyet.

Hozzávalók a krémhez:

  • 10 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • 20 dkg puha vaj
  • 8-10 evőkanál porcukor
  • 4-5 evőkanál kakaópor
  • kb. 30 dkg nutella
A lisztet kis lábasban elvegyítem a tejjel és kevergetve sűrűre főzöm. A tűzről levéve hozzákeverem a nutellát is, majd hűlni hagyom.
A puha vajat a porcukorral és a kakaóporral habosra keverem, hozzáadom a főzött krémet is. Ezzel töltöm be a lapokat úgy, hogy most a torta oldala szabadon marad. Egy éjszakát hűtőben pihent, majd tálalás előtt került a tetejére a színes drazsé.

2012. május 6., vasárnap

Vajaskekszek anyák napjára



Az én anyukámnak a virág mellé ilyen virágos kekszek készültek anyák napjára. Mivel az én Páfrányom nem az a kis pasztell, visszafogott teremtés, ezért maradtam az erőteljes, élénk színeknél. Ha ő virág volna, egészen biztos, hogy vörös, bársonyos rózsa lenne.

2012. május 5., szombat

Mézeskalács köszönetajándék esküvőre levendulával







Ezek a mézesek mintának készültek egy nagyon kedves párnak. Az esküvő díszítő virága a levendula lesz, így került ez a mézesre is.

2012. május 4., péntek

Avokádókrém medvehagymával



Andrásnál láttam meg és rögtön elkészült nálam is, nagyon finom! Mostanában az égvilágon mindenbe medvehagymát tettem, de ez nem jutott eszembe.
Ha a piacon talál még valaki, érdemes kipróbálni.

Hozzávalók
  • 2 nagyobb érett, puha avokádó
  • egy nagy csokor medvehagyma
  • bors
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 evőkanál tejföl (elhagyható)
Egyszerűsítettem az ügymenetet és a késes robotgépet használtam. Először a megmosott medvehagymát tettem bele, majd a héjából kikanalazott avokádót, ízlés szerint sót és borsot, végül a citromlét.

A géppel krémessé kevertem, megkóstoltam, ha kell, még lehet igazítani az ízén. A tejföl elhagyható, én csak akkor teszek bele, ha nagyon sűrű a krém.
Pirítós, tortilla chips, vagy csak simán kenyér mellé tálalhatjuk.