2012. június 20., szerda

Virslis buci




Sokszor készül nálunk, remek iskolai tízóraira, vagy családi összejövetelekre. A recept a júniusi Kifőztükben is megjelent.

Hozzávalók

a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 dl olaj
  • 1 dl víz
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
a töltelékhez:
  • 40-50 dkg mini virsli vagy debreceni
a tetejére:
  • 1 tojás

A hozzávalókból lágyabb tésztát dagasztunk, letakarva duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán nagyjából egy centi vékonyra nyújtjuk és a kis virsliknek megfelelő méretű négyzeteket vágunk belőle. Minden virslit begöngyölünk egy-egy tésztába, éles késsel két helyen bevágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 15-20 percig pihentetjük.
Ezalatt a sütőt bekapcsoljuk 200 fokra, aljába kis fémedényben vizet teszünk. A bucik tetejét lekenjük felvert tojással, majd 15-20 perc alatt megsütjük őket.
Tálalásnál jár mellé mustár és ketchup.


2012. június 17., vasárnap

Mézeskalács dobozok ballagásra




Az elmúlt időszakban több mézes is készült ballagásra. Tündének megint remek ötlete volt, az első csemeténél mézeskönyvet kaptak az óvónénik, most pedig dobozokat. Minden dobozba apró mézesszívek kerültek, rajtuk a ballagó gyerekek neve.

2012. június 3., vasárnap

Epres csokoládés torta





Ez most csak a magunk kedvére készült, a remek tahi eper utolsó részéből. Hasonló a málnáshoz, csak a krémen változtattam, sok eper került bele, meg az oldalára is, és csökkentettem a zselatint egy picit.
Kissé hullámos lett a krém széle, mert sütőpapírral béleltem körben a formát. Ez az ízén nem rontott.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:

  • 16 dkg liszt
  • 6 dkg kakaópor
  • 10 g szódabikarbóna
  • 5 g sütőpor
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 24 dkg cukor
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 14 dkg tejföl (vagy joghurt)
  • 80 ml olaj
  • 160 ml kávé
a krémhez:

  • 30 dkg tejföl
  • 8-10 dkg porcukor
  • 4 dl tejszín
  • 1 citrom leve (mehet bele a reszelt héja is)
  • 40 dkg eper pürésítve
  • 20 g zselatin
  • 8-10 nagyobb eper az oldalára körben
a glazúrhoz:

  • 80 ml víz
  • 70 ml tejszín
  • 9 dkg porcukor
  • 4 dkg kakaópor
  • 5 g zselatin
a díszítéshez:

  •  friss gyümölcs

Bekapcsolom a sütőt 180 fokra. Összekeverem a tészta első 5 hozzávalóját. Habosra verem a tojásokat a cukorral, hozzáadom a vaníliát, a tejfölt, az olajat és a kávét, majd a lisztes keveréket is. Alaposan elkeverem és az alján sütőpapírral bélelt tortaformába töltöm.
30-35 perc alatt megsütöm, tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is biztosan átsült-e.
A formában hagyom hűlni 15 percet, majd lekapcsolom a karimát és teljesen kihűtöm a tésztát, ezután kettévágom és az elmosott tortaformába visszateszem a felső lapot. (az alsó lap alsó oldala lesz a torta teteje, mert ez a legsimább felület)

Ha valakinek van állítható tortagyűrűje, érdemes azzal dolgozni, mert magasabb. Ha nincs, akkor a tortaforma oldalát lehet körben magasítani egy csík sütőpapírral.
Félbevágott eperszemekkel kirakom a forma oldalát.

Kis lábosban 4-5 evőkanál vízzel elkeverem a zselatint, sűrű massza lesz belőle, és félreteszem.
A krémhez összekeverem a tejfölt a cukorral, a citromlével és az eperpürével, majd óvatosan beleforgatom a habbá vert tejszínt is.
Kis lángon felolvasztom a zselatint, hozzákeverek 4-5 evőkanálnyi krémet, majd az egészhez öntöm, alaposan elkeverem. Ezután a tortaformában várakozó lapra öntöm, belesimítom. 
Rányomkodom a tetejére a másik lapot, a simább felével fölfelé. Hűtőbe teszem.
Elkészítem a glazúrt. Kis pohárban elkeverem a zselatint két evőkanál vízzel, amit a kimért vízből veszek el.
A többi hozzávalót a maradék vízzel együtt kis lábosban felmelegítem, óvatosan, fakanállal kevergetve, nem kell forralni! Leveszem a tűzről.
Mikróban feloldom a zselatint, hozzávegyítem a kakaós részhez, alaposan elkeverem és átszűröm egy kis lyukú szűrőn. Időnként átkeverve hagyom langyosra hűlni, majd a torta tetejére öntöm.
Nem kell kenegetni, elég a tortaformát megrázogatva eloszlatni a mázat, az tökéletesen simára elterül.
Visszateszem a hűtőbe legalább egy órára.
Tálalás előtt díszítem gyümölcsökkel. Éles késsel gyönyörűen vágható, a máz a tetején nem lesz kemény.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...