A recept Farkas Vilmos blogjáról származik, és tanultam egy új dolgot is tőle. Azt, hogy légkeveréssel kell sütni, de nem gőzös sütőben, mert így lesz igazán szép fényes a tojással kent kalács felülete. És a hiedelemmel ellentétben a légkeveréssel sem szárad ki a viszonylag rövid sütési idő alatt.
A receptet köszönöm, a kalács tökéletes lett, én egy picivel több cukorral készítettem.
Hozzávalók egy kb. 50 dkg-os kalácshoz:
a tésztához:
- 340 g liszt
- 45 g porcukor (az eredetiben 34 g)
- 34 g puha vaj
- 2 tojás sárgája
- 20 g élesztő
- csipet só
- 165 ml langyos tej
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- fél citrom reszelt héja
- fél narancs reszelt héja
- 1 egész tojás
Ezután hatfelé osztjuk a tésztát, a darabokat meggömbölyítjük és 10 percig állni hagyjuk.
Minden tésztadarabot nagyjából 30 cm hosszúra kisodrunk, figyelve arra, hogy a szálak vége folyamatosan elvékonyodjon. Ezután megfonjuk a kalácsot, ebben nagy segítség a Vilmos oldalán látható videó.
Sütőpapíros tepsire tesszük a kalácsot és lekenjük a felvert egész tojással, 20 percig kelesztjük. Ekkor újra lekenjük tojással, és további 15 percig kelesztjük.
190 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel sütjük 22-25 percig.
Tipp: mindenki tapasztalja ki a saját sütőjénél a sütési időt és hőfokot, nekem kellett a 25 perc, hogy jó legyen a kalács.