A recept Farkas Vilmos blogjáról származik, és tanultam egy új dolgot is tőle. Azt, hogy légkeveréssel kell sütni, de nem gőzös sütőben, mert így lesz igazán szép fényes a tojással kent kalács felülete. És a hiedelemmel ellentétben a légkeveréssel sem szárad ki a viszonylag rövid sütési idő alatt.
A receptet köszönöm, a kalács tökéletes lett, én egy picivel több cukorral készítettem.
Hozzávalók egy kb. 50 dkg-os kalácshoz:
a tésztához:
- 340 g liszt
- 45 g porcukor (az eredetiben 34 g)
- 34 g puha vaj
- 2 tojás sárgája
- 20 g élesztő
- csipet só
- 165 ml langyos tej
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- fél citrom reszelt héja
- fél narancs reszelt héja
- 1 egész tojás
Ezután hatfelé osztjuk a tésztát, a darabokat meggömbölyítjük és 10 percig állni hagyjuk.
Minden tésztadarabot nagyjából 30 cm hosszúra kisodrunk, figyelve arra, hogy a szálak vége folyamatosan elvékonyodjon. Ezután megfonjuk a kalácsot, ebben nagy segítség a Vilmos oldalán látható videó.
Sütőpapíros tepsire tesszük a kalácsot és lekenjük a felvert egész tojással, 20 percig kelesztjük. Ekkor újra lekenjük tojással, és további 15 percig kelesztjük.
190 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel sütjük 22-25 percig.
Tipp: mindenki tapasztalja ki a saját sütőjénél a sütési időt és hőfokot, nekem kellett a 25 perc, hogy jó legyen a kalács.
Hát ez egy remekmű, valósággal mosolyog rám. Gyönyörű!
VálaszTörlésNagyon szép a kalácsod! Megnéztem a fonási technikát is, számomra egy kicsit bonyolúltnak tűnik elsőre!
VálaszTörlésMOHAM!
VálaszTörlésGYONYORUUUUUU!
No, most irigykedem. hihi Ha nem lesz itt 30 folott, nekiugrok en is majd.Ilyen szep mint a Tied ugysem lesz.Fantasztiko.A tobbi sutmenyedbol meg jocskan dezsmaltam am.
Szia! ILDIKO
Martinelli, köszönöm szépen!
VálaszTörlésÉva, köszönöm, elsőre bonyolult csak, én is megnéztem többször egymás után, aztán ment simán!
Ildikó, dehogynem! Amilyen ügyes kezed van, a tiéd is ilyen szép lesz!
Hibátlan,tökéletes a kalácsod!
VálaszTörlésCsodálatos!!!!!!
VálaszTörlésHű, de irigyellek! Ma sütöttem Én is, de az enyém nem lett ilyen szép.
VálaszTörlésNem baj ízre viszont ez a legtutibb kalács :)
Marisz köszönöm szépen!
VálaszTörlésKriszti köszönöm!
Juci, aranyos vagy, ízre eddig az enyémek is jók lettek, még szépségre is az elmegy kategória volt, de szerettem volna ilyen gyönyörűt is sütni:)
A legszebb kalács, amit valaha is láttam, egyszerűen tökéletes! :)
VálaszTörlésMár megcsodáltam a fb-on is, el is mentettem a receptjét, de azóta sem sütöttem meg. De ami késik az nem múlik, biztosan ki fogom próbálni! :)
Szemi, nagyon köszönöm, én is így voltam vele, mikor megláttam Vilmosnál, hogy ez a tökéletes kalács! Állj neki, egyszerű és nem lehet elrontani!
VálaszTörlésEzt a fonatot hogy csináltad?
VálaszTörlésKedves Karulino, a receptben található egy link, a formázáshoz használt videóé. Pontosan úgy csináltam, ahogy ott látható.
VálaszTörlésKedves Moha, megsütöttem a kalácsot, gyönyörű lett, bár kicsit csámpás. Már dagasztás közben isteni illata volt. Köszönöm
VálaszTörlésKedves Edit, nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett! Csámpa nem számít:)))
VálaszTörlésTökéletes!!!
VálaszTörlésKöszönöm Vicuska!
VálaszTörlésVajon légkeverés nélkül is finom lesz?
VálaszTörlésKedves Hédi, légkeverés nélkül is az, csak tovább kevéssel tovább sül. Én 180C fokon szoktam sütni.
VálaszTörlésAhogy Vicuska írta, igen, biztosan megsül úgy is, 180 fok alsó-felső sütésen, kb. 30 percig sütve. De ez persze sütőfüggő, érdemes tűpróbával megnézni a közepén 30 perc után.
VálaszTörlésKedves Moha! Többször is megsütöttem a kalácsodat, mindig nagyon finom volt. Ami nem mindig sikrtül, hogy ne repedjen meg néhol. De dolgozom az ügyön. Ha van jó tanácsod, szívesen fogadom.
VálaszTörlésA repedés oka lehet, hogy nem kelt meg eléggé a megadott idő alatt, hagyj neki kicsit több kelesztési időt a végén, megfonva!
VálaszTörlésMegsütöttük! Csodálatos lett kívülről is. És az íze: mennyei! Köszönet a pompás receptért!
VálaszTörlésKöszönöm a visszajelzést, örülök, hogy ízlett!
VálaszTörlés