A recept Michel Roux Tésztavarázs című könyvéből származik, amelyet én is megkaptam a T.bálint Könyvkiadó jóvoltából.
A könyvet érdemes megvenni, remek receptek vannak benne, jól követhető a leírás, segítik a munkát a fázisfotók is.
Hozzávalók 15-16 kosárkához ( a kosárka átmérője 6 cm, magassága 2,5 cm)
a tésztához: (pate sucrée)
- 250 g liszt
- 100 g enyhén puha vaj, felkockázva
- 100 g porcukor
- egy csipet só
- 2 tojás
- 3 tojássárgája
- 60 g kristálycukor
- 20 g liszt
- 250 ml tej
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- gyümölcsök tetszés szerint
Elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, a porcukorral és a sóval, beleütjük a tojásokat is, és sima tésztává dolgozzuk össze. Folpack fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, legalább 30 percre, de lehet több is.
Amíg a tészta hűl, elkészítjük a krémet.
A tojássárgákat a cukorral, a vaníliakivonattal és a liszttel simára keverjük. Felengedjük a tejjel és kis lángon folytonos keveréssel besűrítjük. Félretesszük hűlni, időnként megkeverjük.
A tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastagra nyújtjuk, 12 cm átmérőjű fánkszaggatóval köröket vágunk belőle. Ezekkel kibéleljük a kosárkaformákat. Ha van elég ilyen formánk, akkor a vaksütést nagyon egyszerűen megoldhatjuk, minden tésztával töltött kosárba óvatosan belenyomunk egy másik kosárkaformát.
180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük így, majd kivesszük belőle az üres formákat és még 5 percig sütjük a kosárkákat.
Ezután a formából kivéve rácson hagyjuk hűlni őket.
Tálalás előtt megtöltjük a tésztakosarakat a vaníliakrémmel és megrakjuk tetszés szerinti gyümölcsökkel.
Tipp: a tészta lefagyasztható nyersen, alaposan becsomagolva. A kisütött kosárkák kihűlés után töltetlenül, jól záródó dobozban szintén eltarthatók.
Kipróbáltam a kosárkákat csak úgy simán elősütni, mindenféle sütőpapír-sütőlencse, vagy másik forma belenyomása nélkül, így is remekül sikerült.
Igazán jól néz ki! Tetszetős ki finomságok. Jól látom, hogy csak falatnyi az egész? Ha azt mondod, hogy érdemes megvenni a könyvet akkor lecsapok rá, mert most éppen fél áron van a Bookline-nál.
VálaszTörlésJuci a kosárkák mérete: 6 cm átmérőjű és 2,5 cm magas. A férjem sima piaci árusnál vette őket, olcsó is volt. Igazából így töltve azért inkább 2-3 harapásnyi.
VálaszTörlésA könyvre csapjál le, érdemes! Az alapok benne vannak, aztán már csak a fantáziádon múlik, mit hozol ki belőlük.
Sorban látom a szebbnél-szebb és kívánatosabb desszerteket... Kimondottan hívogatóak. Nem kéne sokat várni az elcsábulásig...Mind a négy gyümölccsel jöhetne!
VálaszTörlésHmmm... nekem is be kéne szereznem ilyen kosárka formákat. Gyönyörűek lett a sütik és mesés a tortakínáló is amin vannak.
VálaszTörlésKriszti, ez így van, ez bármilyen gyümölccsel jöhetne:)
VálaszTörlésÉdeskonyha, ezt a férjem piacon vette, sok helyen lehet kapni. A tortatál még a dédikémtől maradt rám, néhány tányérral együtt, nagyon vigyázok rájuk.
Hogy nekem mekkora malacom van. Tegnapig volt akcióban, a könyv, meg is rendeltem. Tényleg nagyon jó áron volt. A jövő héten, ha megérkezik, ki is próbálok valami jó receptet.
VálaszTörlésJuci ez jó, örülök, hogy még sikerült elcsípned!
VálaszTörlésEn is megvettem a konyvet...sot, meg a baratnomnek naszajandek reszekent is! De csak gyonyorkodtem eddig benne meg, de Karacsonyra lesz kosarka es valamelyik csabito sos sutemeny is:) Koszonet meg egyszer a tippert! Zsuzsa
VálaszTörlésEn is megvettem a konyvet...sot, meg a baratnomnek naszajandek reszekent is! De csak gyonyorkodtem eddig benne meg, de Karacsonyra lesz kosarka es valamelyik csabito sos sutemeny is:) Koszonet meg egyszer a tippert! Zsuzsa
VálaszTörlésKedves Zsuzsa! Nagyon szívesen, remélem a barátnőd is örömmel fogja használni a könyvet, sok jó recept van benne!
VálaszTörlésÉrdeklődnék, hogy Te tepsire helyezed-e a kosárkákat, hogy egyszerre tudjuk őket betenni és kivenni? 😊
VálaszTörlésIgen, egy tepsin vagy sütőlemezen szoktam ilyeneket sütni, így könnyebb a mozgatásuk.
VálaszTörlés