2012. július 24., kedd

Kosárkák vaníliakrémmel és gyümölcsökkel







A recept Michel Roux Tésztavarázs című könyvéből származik, amelyet én is megkaptam a T.bálint Könyvkiadó jóvoltából.
A könyvet érdemes megvenni, remek receptek vannak benne, jól követhető a leírás, segítik a munkát a fázisfotók is.

Hozzávalók 15-16 kosárkához  ( a kosárka átmérője 6 cm, magassága 2,5 cm)
a tésztához: (pate sucrée)
  • 250 g liszt
  • 100 g enyhén puha vaj, felkockázva
  • 100 g porcukor
  • egy csipet só
  • 2 tojás
a vaníliakrémhez:
  • 3 tojássárgája
  • 60 g kristálycukor
  • 20 g liszt
  • 250 ml tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
a kosárkák tetejére:
  • gyümölcsök tetszés szerint

Elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, a porcukorral és a sóval, beleütjük a tojásokat is, és sima tésztává dolgozzuk össze. Folpack fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, legalább 30 percre, de lehet több is.
Amíg a tészta hűl, elkészítjük a krémet.

A tojássárgákat a cukorral, a vaníliakivonattal és a liszttel simára keverjük. Felengedjük a tejjel és kis lángon folytonos keveréssel besűrítjük. Félretesszük hűlni, időnként megkeverjük.

A tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastagra nyújtjuk, 12 cm átmérőjű fánkszaggatóval köröket vágunk belőle. Ezekkel kibéleljük a kosárkaformákat. Ha van elég ilyen formánk, akkor a vaksütést nagyon egyszerűen megoldhatjuk, minden tésztával töltött kosárba óvatosan belenyomunk egy másik kosárkaformát.
180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük így, majd kivesszük belőle az üres formákat és még 5 percig sütjük a kosárkákat.
Ezután a formából kivéve rácson hagyjuk hűlni őket.

Tálalás előtt megtöltjük a tésztakosarakat a vaníliakrémmel és megrakjuk tetszés szerinti gyümölcsökkel.

Tipp: a tészta lefagyasztható nyersen, alaposan becsomagolva. A kisütött kosárkák kihűlés után töltetlenül, jól záródó dobozban szintén eltarthatók.

Kipróbáltam a kosárkákat csak úgy simán elősütni, mindenféle sütőpapír-sütőlencse, vagy másik forma belenyomása nélkül, így is remekül sikerült. 








12 megjegyzés:

Unknown írta...

Igazán jól néz ki! Tetszetős ki finomságok. Jól látom, hogy csak falatnyi az egész? Ha azt mondod, hogy érdemes megvenni a könyvet akkor lecsapok rá, mert most éppen fél áron van a Bookline-nál.

Moha írta...

Juci a kosárkák mérete: 6 cm átmérőjű és 2,5 cm magas. A férjem sima piaci árusnál vette őket, olcsó is volt. Igazából így töltve azért inkább 2-3 harapásnyi.
A könyvre csapjál le, érdemes! Az alapok benne vannak, aztán már csak a fantáziádon múlik, mit hozol ki belőlük.

Blogkonyha írta...

Sorban látom a szebbnél-szebb és kívánatosabb desszerteket... Kimondottan hívogatóak. Nem kéne sokat várni az elcsábulásig...Mind a négy gyümölccsel jöhetne!

Édeskonyha írta...

Hmmm... nekem is be kéne szereznem ilyen kosárka formákat. Gyönyörűek lett a sütik és mesés a tortakínáló is amin vannak.

Moha írta...

Kriszti, ez így van, ez bármilyen gyümölccsel jöhetne:)

Édeskonyha, ezt a férjem piacon vette, sok helyen lehet kapni. A tortatál még a dédikémtől maradt rám, néhány tányérral együtt, nagyon vigyázok rájuk.

Unknown írta...

Hogy nekem mekkora malacom van. Tegnapig volt akcióban, a könyv, meg is rendeltem. Tényleg nagyon jó áron volt. A jövő héten, ha megérkezik, ki is próbálok valami jó receptet.

Moha írta...

Juci ez jó, örülök, hogy még sikerült elcsípned!

ZsN írta...

En is megvettem a konyvet...sot, meg a baratnomnek naszajandek reszekent is! De csak gyonyorkodtem eddig benne meg, de Karacsonyra lesz kosarka es valamelyik csabito sos sutemeny is:) Koszonet meg egyszer a tippert! Zsuzsa

ZsN írta...

En is megvettem a konyvet...sot, meg a baratnomnek naszajandek reszekent is! De csak gyonyorkodtem eddig benne meg, de Karacsonyra lesz kosarka es valamelyik csabito sos sutemeny is:) Koszonet meg egyszer a tippert! Zsuzsa

Moha írta...

Kedves Zsuzsa! Nagyon szívesen, remélem a barátnőd is örömmel fogja használni a könyvet, sok jó recept van benne!

Unknown írta...

Érdeklődnék, hogy Te tepsire helyezed-e a kosárkákat, hogy egyszerre tudjuk őket betenni és kivenni? 😊

Moha írta...

Igen, egy tepsin vagy sütőlemezen szoktam ilyeneket sütni, így könnyebb a mozgatásuk.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...