a pillecukorhoz:
- 150 g cukor
- 40 ml málnalé + 10 ml citromlé
- 1 evőkanál méz
- csipet só
- 8 g zselatin + 3 evőkanál málnalé
A málnalé előállításához kb. 25-30 dkg málnát egy evőkanál vízzel kis lángon kevergetve megpárolok 1-2 perc alatt, majd szűrőn áttöröm.
a parféhoz:
- 1 adag házi pillecukor (vagy 20-25 dkg bolti)
- 50 dkg málna
- 4 dl tejszín jól behűtve
a díszítéshez:
- 10-15 dkg málna
- 2 dl tejszín
- 1 zacskó habfixáló
- citromfűlevelek
A robotgép habverőtáljába teszem a zselatint és ráöntöm a 3 evőkanál málnalét, elkeverem egy villával.
Kis lábosba teszem a mézet, a citromos málnalét, a csipet sót és a cukrot, felforralom és takarék lángon hagyom forrni még 3 percig, közben kevergetem.
A forró szirupot vékony sugárban elkezdem önteni a zselatinra, közben a mixer a legalacsonyabb fokozaton megy. Amikor az összes szirup benne van, még keverem tovább 4-5 percig , aztán a maximumra teszem a habverőt és így habosítom még 4-5 percig.
A térfogata megnő, kivilágosodik és nyúlóssá válik. Ekkor villával hozzákeverem a málnát, és a jól behűtött tejszínből vert kemény habot is.
Kis lábosba teszem a mézet, a citromos málnalét, a csipet sót és a cukrot, felforralom és takarék lángon hagyom forrni még 3 percig, közben kevergetem.
A forró szirupot vékony sugárban elkezdem önteni a zselatinra, közben a mixer a legalacsonyabb fokozaton megy. Amikor az összes szirup benne van, még keverem tovább 4-5 percig , aztán a maximumra teszem a habverőt és így habosítom még 4-5 percig.
A térfogata megnő, kivilágosodik és nyúlóssá válik. Ekkor villával hozzákeverem a málnát, és a jól behűtött tejszínből vert kemény habot is.
A masszát a dobozformába töltöm, és lefedve legalább 4-5 órára a fagyasztóba teszem.
Tálalás előtt egy pillanatra forró vízbe mártom a formát, majd tálra fordítom belőle a parfét. Tetejét a habfixálóval fölvert tejszínnel, málnaszemekkel és citromfűlevelekkel díszítem.
Tipp: ha bolti pillecukrot használunk, akkor azt 1-2 evőkanál málnalével gőz fölött kevergetve felolvasztjuk, majd a recept szerint dolgozunk vele tovább.
Tipp: ha bolti pillecukrot használunk, akkor azt 1-2 evőkanál málnalével gőz fölött kevergetve felolvasztjuk, majd a recept szerint dolgozunk vele tovább.
Csodaszép, mint mindig...!
VálaszTörlésGyönyörű és biztos nagyon finom is.
VálaszTörlésEgy kis "szakmai" kérdés, mi a szerepe a pillecukornak?
T.Éva
Kriszti köszönöm szépen!
VálaszTörlésÉva tényleg finom! A pillecukortól könnyebb a szerkezete, nem fagy kőkeményre, lehet szépen vágni, és az édesítést is megoldja.