Ismét itt a szeptember és a Segítsüti őszi sütiárverése!
A süteményekre mától lehet licitálni három napon át, a Segítsüti oldalán, az árverés szeptember 20-án délután 16:00-kor zárul.
A sütemény kikiáltási ára 1000 forint.
Az idei támogatott:
Az Őrzők Közhasznú Alapítvány segítségével a SOTE Tűzoltó Utcai Gyermekklinikájára, a daganatos vagy leukémiás gyermekeket kezelő Intenzív Osztályra szeretnénk egy speciális, intenzív gyermekágyat vásárolni a befolyt összegből.
Idén igazi őszi süteménnyel készültem, otelló szőlővel és mákkal töltött rácsos pitére lehet licitálni.
Hozzávalók 30 cm átmérőjű piteformához
a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg hideg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 dl tejföl
- 1 tojás
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg darált mák
- 5 dkg liszt
- 1 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 tojásfehérje
- 70-80 dkg otelló szőlő
- 1 tojássárgája
A cipót elfelezzük, egyik felét kinyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát úgy, hogy körben a forma oldalára is jusson tészta.
A szőlőt megmossuk és leszemezzük.
A töltelékhez habosra keverjük a puha vajat a cukorral, hozzáadjuk a mákot, a lisztet, a tejet és az ízesítőket is. A kemény habbá vert fehérjét óvatosan hozzáforgatjuk és a masszát a tésztára öntjük. Sűrűn kirakjuk a szőlőszemekkel.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
A maradék tésztából vékony rudakat sodrunk és berácsozzuk vele a pitét. Lekenjük a kevés vízzel elkevert tojássárgával és 35-40 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
Különleges torta! Én nagyon szeretem az otellót, jó zamatos szőlő fajta. Nagyon guszta!!!
VálaszTörlésKriszti, köszönöm szépen! Én is imádom ezt a szőlőt, akár csak enni magában, de bármilyen sütiben is.
VálaszTörlésBeauty and fashion köszönöm, örülök, hogy tetszik!