Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához
a piskótához:
- 1 tojás
- 4 dkg cukor
- 3 dkg liszt
- 1 dkg kakaópor
- 1/2 kávéskanál sütőpor
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál víz
a krémhez:
- 40 dkg joghurt
- 2,5 dl tejszín alaposan behűtve
- 20 dkg szeder
- 10 dkg cukor
- 1 citrom leve
- 15 g zselatin
a díszítéshez:
- 2 dl tejszín
- 1 zacskó habfixáló
- 13 szem szeder
- citromfűlevél (elhagyható)
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, a tortaforma aljába sütőpapírkorongot vágunk. Robotgéppel nagyon habosra keverjük a tojást a cukorral, majd beleöntjük a vizet és az olajat. Kézi habverővel óvatosan hozzákeverjük a sütőporos, kakaós lisztet is, a formába öntjük és 8-10 perc alatt megsütjük.
Kis lábosban összekeverjük a zselatint a citromlével, félretesszük.
A cukorból halványbarna színű karamellt készítünk, rátesszük a szedret, néhány percig kevergetve pároljuk. Ezután szitán áttörjük, hogy a magoktól megszabaduljunk. A zselatint kis lángon felolvasztjuk, majd a szederpüréhez adjuk.
A joghurthoz kézi habverővel hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt, ebből először 3-4 evőkanálnyit keverünk a szederpüréhez, végül az összeset hozzáadjuk.
A szedres krémet a tésztára töltjük és a tortát legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt habbá verjük a tejszínt a habfixálóval, csillagcsőrös habzsákból rózsákat nyomunk a torta tetejére, mindegyikbe egy-egy szedret teszünk.
Csodálatosan szép! Mondhatnám kínzás sokáig nézni mert annyira kívánatos!
VálaszTörlésCsodaszép, isteni és frissítő látvány, szerintem a monitorom fogja bánni, ha megpróbálnék beleharapni :) Cuki a tortaállvány, számomra 1920-at idézi :)
VálaszTörlésPusza: Reni
Éva, nagyon kedves vagy, köszönöm!
VálaszTörlésGasztroReni, köszönöm! A tortaállvány nekem is kedvencem lett, és ha vigyáz rá az ember, többször is használható.