Nagyon csokoládés, a borítása marcipán, mert Szepy azt szereti, és a fotózás során családi nyomásra rászállt még egy kallódó lepke is, aki a múltkori lepkecsapat fázisfotóin szerepel.
Nagyon boldog születésnapot Szepy!
Frissítés: megérkeztek az ünnepelt fotói a megvágott tortáról, és szerencsére ízlett is neki :)
Frissítés: megérkeztek az ünnepelt fotói a megvágott tortáról, és szerencsére ízlett is neki :)
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához
a piskótához:
- 3 tojás
- 12 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 1,5 kávéskanál sütőpor
- 3 evőkanál olaj
- 3 evőkanál víz
- 4 dl tejszín
- 40 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 2 evőkanál kakaópor
- 10 dkg vaj
- 10 dkg vaj
- 2 teáskanál porcukor
- 1 evőkanál víz
- 50 dkg marcipán
- mézeskalács íróka színezve
Először a krémet készítjük el, amíg hűl, kisül a piskóta is.
Felforrósítjuk a 4 dl tejszínt egy kis lábosban, majd a tűzről levéve hozzáadjuk az apróra tört csokoládét, kevergetve felolvasztjuk benne. Ezután belekeverjük az átszitált kakaóport és a vajat is, majd a langyosra hűlt krémet a hűtőbe tesszük. Nagyjából 15-20 percenként kivesszük, átkeverjük, ha már jól besűrűsödött, akkor kint hagyjuk.
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, a tortaforma aljába sütőpapírkorongot vágunk.
Az egész tojásokat a cukorral robotgéppel nagyon habosra keverjük, legalább 7-10 percig.
Ezután belecsurgatjuk az olajat és a vizet, majd kézi habverővel óvatosan hozzákeverjük a sütőporos lisztet is. A formába töltjük és 25-30 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült.
A piskótát a formában hagyjuk hűlni 10 percet, majd a karimát eltávolítva teljesen kihűtjük.
4 lapra vágjuk és betöltjük a krémmel. A vajat habosra keverjük a 2 teáskanál porcukorral és az evőkanál vízzel, majd kívülről lekenjük vele a tortát, minél simábbra igazítva a felületét. Hűtőbe tesszük legalább 4-5 órára.
A bevonáshoz átgyúrjuk a marcipánt étkezési keményítővel megszórt felületen, majd kinyújtjuk kb. 5 mm vékony körré. Keményítős kézzel alányúlunk és a tortára tesszük, majd óvatosan simogatva ráigazítjuk a felületre. A felesleget körben levágjuk.
Nálam a torta egy pár centivel nagyobb átmérőjű fa lapra került, és részben ennek peremét is bevontam a marcipánnal.
A színes mézesírókával díszítjük tetszés szerint. Száradás után ismét hűtőbe tesszük.
Tipp: a csokoládés-vajas tejszínt hűtés után felhabosíthatjuk a robotgép habverőjével, így könnyebb szerkezetű krémet kapunk. Én ezt most nem tettem, nagyon jó minőségű, selymes, sűrű krém lett, ezért így használtam.
9 megjegyzés:
Rajzolnék szívecskét, de itt nem tudok. Nagyon szépen köszönöm!:)
csodaszép!:)
Nagyon szép, és ebben a borongós őszi időben, nyarat csalogat ez a szép torta!
Isten éltesse Szepyt!
Meg téged is, hogy ilyen gyönyörűséges finomságokat teszel ki elénk. (a barátnőm nagyon-nagyon dícséri a mézesdobozokat, amiket készítettél neki!!).
A torta gyönyörű, nem találok szavakat! Mit adnék, ha egyszer engem is meglepne valaki egy ilyen csodával...Szepynek meg Boldog Szülinapot!
Istenke eltesse Szepyt eroben-egeszsegben!MOHAM, a torta csodaszep lett!! TE vagy az irokazas mestere!Fantasztikusan tetszik!
Szia! ILDIKO
Mestermunka! Bizony én sem küldeném el azt aki ilyen tortát hoz ajándékba! Szepynek innen is boldog születésnapot kívánok! :)
Köszönöm szépen!:)
Szepy , nagyon szívesen!
Rebarbara, köszönöm!
Dalma, köszönöm, igen ez még nyárhangulatú:)
Kolozsgabi, köszönöm, aranyos vagy!
Kriszti, köszönöm szépen!
Ildikóm, köszönöm, de te meg aztán igazán tortamester vagy, készítettél már ennél sokkal nehezebbeket is!
Barbi, köszönöm!
Megjegyzés küldése