Boldog új évet kívánok minden kedves olvasómnak, sok szeretettel!
2012. december 31., hétfő
2012. december 29., szombat
Mézeskalács ültetőkártya türkizben
Ennek az évnek az utolsó esküvői mézese, a kívánság a türkiz szín volt. A formák és a minták vegyesen készültek.
2012. december 20., csütörtök
Puncstorta
A torta megtalálható a decemberi Kifőztükben is, az újság ingyenesen letölthető az oldalról!
Ez a torta szigorúan felnőtteknek készült, nagyon alkoholos.
Igazi kihívás volt számomra, aroma és színezék nélküli, kakaóport nem tartalmazó puncstortát akartam készíteni, ráadásul olyat, amiben nincs olyan sok cukor, hogy összeragadjon a szánk tőle.
Rengeteg receptet végigolvastam, és végül összehoztam a Mohásított verziót, ami nekünk nagyon ízlett.
Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
1 kerek piskóta 5 tojásból:
- 5 tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 20 dkg liszt
- 2,5 kávéskanál sütőpor
- 5 evőkanál víz
- 5 evőkanál olaj
1 piskótalap 4 tojásból:
- 4 tojás
- 16 dkg kristálycukor
- 16 dkg liszt
- 2 kávéskanál sütőpor
- 4 evőkanál víz
- 4 evőkanál olaj
a sziruphoz:
- 1 dl málnaszörp
- 1 dl rum
- 1 citrom leve
- 1 narancs leve és reszelt héja
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg eperlekvár
a töltelékhez:
- 10 dkg mazsola
- bő 1/2 dl rum
- cukrozott narancshéj (elhagyható)
a kenéshez:
- 15 dkg eperlekvár
a rózsaszín mázhoz:
- 20 dkg porcukor
- kevés málnaszörp
- 1/2 citrom leve
A mazsolát megmossuk és egy láboskában ráöntjük a rumot, ha van, a cukrozott narancshéjat is hozzátesszük. Kis lángon felforraljuk, majd rögtön elzárjuk alatta a gázt és fedő alatt hagyjuk kihűlni.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, a tortaforma aljába sütőpapírt teszünk. Nagyon habosra keverjük az 5 tojást a cukorral, ez robotgéppel legalább 10 perc. Belecsurgatjuk a vizet és az olajat, majd kézi habverővel óvatosan hozzáforgatjuk a sütőporos lisztet. A tortaformába töltjük és 30 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!) A formában hagyjuk kihűlni.
Ugyanígy elkészítjük a 4 tojásos piskótát is, és sütőpapírral bélelt nagy tepsiben 10-15 perc alatt megsütjük, hűlni hagyjuk.
A szirup hozzávalóit összeforraljuk. A kerek piskótát félbevágjuk. Az elmosott tortakarimát egy sütőpapíros tálcára tesszük és az egyik piskótalapot beletesszük, megkenjük eperlekvárral.
A 4 tojásos piskótát felkockázzuk, és kisebb adagokban összeforgatjuk a sziruppal, hogy nagyjából nedves legyen mindenhol. Egy adagot a formában lévő lapra halmozunk, közé szórunk a rumos mazsolából is, és így folytatjuk míg a piskóta el nem fogy. A másik kerek lap vágott felét megkenjük lekvárral, majd ezzel lefelé ráfordítjuk a töltelékre. Óvatosan lenyomkodjuk, sütőpapírkorongot teszünk rá, arra a tortaforma alját és valamilyen nehezéket. A tortát hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára.
Ezután eltávolítunk mindent a tetejéről, rászorítjuk a tortatálat, és gyors mozdulattal ráfordítjuk a tortát. Így tökéletesen sima oldala lesz a teteje.
A mázhoz elkeverjük a porcukrot fél citrom levével és kevés málnaszörppel, vigyázva, hogy ne legyen nagyon híg. Bevonjuk vele a tortát és szikkadni hagyjuk.
Tipp: lehet a torta oldalát darált dióval betapasztani, vagy tejszínnel bevonni. Ha a rózsaszín mázat 25-30 dkg porcukorból készítjük, akkor az elegendő lesz a torta oldalára is.
Címkék:
puncstorta,
rum,
torta
2012. december 19., szerda
Mézeskalács karácsonyfadíszek pasztellben
Sokan kérdezik honnan vannak a kiszúróim? Elég sok helyről, a családom és baráti köröm mindig nyitott szemmel jár, és tudják, hogy minden új darabnak örülök.
Most viszont örömmel ajánlok egy jó lelőhelyet, ezek a hópihék és az apró díszek is onnan származnak, de ezeken kívül is számos jó dolog található náluk!
Érdemes körülnézni a SütniFőzni.hu oldalon, mert konyhatündéreknek remek ajándékokat tudunk innen választani.
A ma megrendelt dolgokat még pénteken megkapja a vásárló, így a kiszemelt ajándék ott lehet a fa alatt!
2012. december 12., szerda
Karácsonyi csokoládétorta marcipánnal
Ez a torta a Kifőztük decemberi számában jelent meg, az újság ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalon!
Érdemes olvasgatni, mert nagyon sok ötletet hoztunk az ünnepekre!
Hozzávalók 18 cm-es tortaformához
a piskótához:
- 4 tojás
- 16 dkg cukor
- 16 dkg liszt
- 2 kávéskanál sütőpor
- 4 evőkanál olaj
- 4 evőkanál víz
- 4 dl tejszín
- 40 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 2 evőkanál kakaópor
- 10 dkg vaj
a borításhoz:
- 15 dkg vaj
- 2 teáskanál porcukor
- 1 evőkanál víz
- 40 dkg fehér marcipán
- 10 dkg zöld marcipán
- 5 dkg piros marcipán
- szaténszalag
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, a tortaforma aljába 2 sütőpapírkorongot vágunk. A piskótát két részletben sütjük, felezve a hozzávalókat.
Az egész tojásokat a cukorral robotgéppel nagyon habosra verjük, legalább 7-10 percig. Ezután belecsurgatjuk az olajat és a vizet, majd kézi habverővel óvatosan hozzákeverjük a sütőporos lisztet. A sütőpapírral bélelt formába töltjük, és 25-30 perc alatt megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült. A piskótát a formában hagyjuk hűlni 10 percet, majd a karimát eltávolítva teljesen kihűtjük.
Közben a maradék hozzávalókból elkészítjük a második piskótalap tésztáját, a formát elmossuk, sütőpapírral béleljük, és a tésztát az előzőek szerint megsütjük.
Mindkét lapot félbevágjuk, és a tortát betöltjük a krémmel.
A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vízzel, majd kívülről lekenjük vele a tortát, minél simábbra igazítva a felületét. Hűtőbe tesszük legalább 4-5 órára.
A bevonáshoz a fehér marcipánt étkezési keményítővel megszórt felületen átgyúrjuk, majd kb. 5 mm vékony körré nyújtjuk. Keményítős kézzel alányúlunk, a tortára tesszük, majd óvatosan simogatva ráigazítjuk a felületre. A felesleget körben levágjuk. A zöld marcipánból elkészítjük a leveleket, a pirosból a bogyókat, ezekkel díszítjük a tortát.
Az alját körülölelő szaténszalagot tálalás előtt tesszük rá.
Ha van kedvetek mézest és vajaskekszet sütni és díszíteni, akkor gyertek a Kifőztük következő kurzusára, jelentkezés itt!
Sütni szeretőknek remek karácsonyi ajándék is lehet!
2012. december 11., kedd
Mézeskalács karácsonyfadíszek fényes pirosban
Ezek a díszek egy új kiszúrókészlettel készültek, aminek nagyon örültem. Minden forma eleve lyukasztott középen, így nem kell bíbelődni a külön kiszúrással, csak átbújtatom a szalagot a nyíláson, és már tehetem is a fára a díszeket.
Nagyon jól díszíthető, szép formák, öröm volt velük dolgozni.
A díszek a szokásos tésztából készültek, fényes piros mázzal és írókázással díszítve.
A SütniFőzni.hu webáruházban találtam rá, érdemes körülnézni náluk, igazi kincsek vannak!
2012. december 5., szerda
Bento box - bento doboz 6: csirkemell és brokkolisaláta
Ebbe a dobozba rántott csirkemell falatok kerültek a mélyhűtőből elővéve, elkészítésük a 4-es doboznál található.
A köret brokkolisaláta, az öntet zöld fűszerekkel készült, majonézes-joghurtos, a kis üvegben adtam mellé.
A salátához roppanósra főztem a brokkolirózsákat, ez tényleg csak 2-3 perc a forrásban lévő vízben. A kukoricát kevés vajon megpároltam, összekevertem a kihűlt brokkolival és került még bele apró kockára vágott piros színű paprika.
Színes, vidám ebéd lett belőle.
Címkék:
bento box,
bento doboz,
főétel,
húsétel,
saláta
2012. december 2., vasárnap
Mézeskalács adventi koszorú fekete-fehér-ezüstben
Az első adventi vasárnapra hoztam egy rendhagyó mézeskalács koszorút, amit az én extravagáns barátnőm, Szepy kapott.
Idén ezek a színek lesznek a karácsonyfáján is, majd jönnek a mézeskalács díszek is ilyen színekben.
Meghitt adventi készülődést kívánok mindenkinek!
Címkék:
adventi koszorú mézesből,
mézeskalács
2012. december 1., szombat
Mézeskalács adventi naptár 2012
Idén is készült mézesből adventi naptár, egy nagyon helyes fiatalember fogja meglepni vele ma a kedvesét!
Címkék:
mézeskalács,
mézeskalács adventi naptár
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)