2012. december 31., hétfő

B.Ú.É.K. 2013




Boldog új évet kívánok minden kedves olvasómnak, sok szeretettel!

2012. december 29., szombat

Mézeskalács ültetőkártya türkizben






Ennek az évnek az utolsó esküvői mézese, a kívánság a türkiz szín volt. A formák és a minták vegyesen készültek.

2012. december 20., csütörtök

Puncstorta






A torta megtalálható a decemberi Kifőztükben is, az újság ingyenesen letölthető az oldalról!

Ez a torta szigorúan felnőtteknek készült, nagyon alkoholos.

Igazi kihívás volt számomra, aroma és színezék nélküli, kakaóport nem tartalmazó puncstortát akartam készíteni, ráadásul olyat, amiben nincs olyan sok cukor, hogy összeragadjon a szánk tőle.

Rengeteg receptet végigolvastam, és végül összehoztam a Mohásított verziót, ami nekünk nagyon ízlett.


Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához

1 kerek piskóta 5 tojásból:
  • 5 tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 20 dkg liszt
  • 2,5 kávéskanál sütőpor
  • 5 evőkanál víz
  • 5 evőkanál olaj
1 piskótalap 4 tojásból:
  • 4 tojás
  • 16 dkg kristálycukor
  • 16 dkg liszt
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 4 evőkanál víz
  • 4 evőkanál olaj
a sziruphoz:
  • 1 dl málnaszörp
  • 1 dl rum
  • 1 citrom leve
  • 1 narancs leve és reszelt héja
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg eperlekvár
a töltelékhez:
  • 10 dkg mazsola
  • bő 1/2 dl rum
  • cukrozott narancshéj (elhagyható)

a kenéshez:
  • 15 dkg eperlekvár

a rózsaszín mázhoz:
  • 20 dkg porcukor
  • kevés málnaszörp
  • 1/2 citrom leve

A mazsolát megmossuk és egy láboskában ráöntjük a rumot, ha van, a cukrozott narancshéjat is hozzátesszük. Kis lángon felforraljuk, majd rögtön elzárjuk alatta a gázt és fedő alatt hagyjuk kihűlni.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, a tortaforma aljába sütőpapírt teszünk. Nagyon habosra keverjük az 5 tojást a cukorral, ez robotgéppel legalább 10 perc. Belecsurgatjuk a vizet és az olajat, majd kézi habverővel óvatosan hozzáforgatjuk a sütőporos lisztet. A tortaformába töltjük és 30 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!) A formában hagyjuk kihűlni.
Ugyanígy elkészítjük a 4 tojásos piskótát is, és sütőpapírral bélelt nagy tepsiben 10-15 perc alatt megsütjük, hűlni hagyjuk.
A szirup hozzávalóit összeforraljuk. A kerek piskótát félbevágjuk. Az elmosott tortakarimát egy sütőpapíros tálcára tesszük és az egyik piskótalapot beletesszük, megkenjük eperlekvárral.
A 4 tojásos piskótát felkockázzuk, és kisebb adagokban összeforgatjuk a sziruppal, hogy nagyjából nedves legyen  mindenhol. Egy adagot a formában lévő lapra halmozunk, közé szórunk a rumos mazsolából is, és így folytatjuk míg a piskóta el nem fogy. A másik kerek lap vágott felét megkenjük lekvárral, majd ezzel lefelé ráfordítjuk a töltelékre. Óvatosan lenyomkodjuk, sütőpapírkorongot teszünk rá, arra a tortaforma alját és valamilyen nehezéket. A tortát hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára.
Ezután eltávolítunk mindent a tetejéről, rászorítjuk a tortatálat, és gyors mozdulattal ráfordítjuk a tortát. Így tökéletesen sima oldala lesz a teteje. 
A mázhoz elkeverjük a porcukrot fél citrom levével és kevés málnaszörppel, vigyázva, hogy ne legyen nagyon híg. Bevonjuk vele a tortát és szikkadni hagyjuk. 

Tipp: lehet a torta oldalát darált dióval betapasztani, vagy tejszínnel bevonni. Ha a rózsaszín mázat 25-30 dkg porcukorból készítjük, akkor az elegendő lesz a torta oldalára is. 

2012. december 19., szerda

Mézeskalács karácsonyfadíszek pasztellben






Sokan kérdezik honnan vannak a kiszúróim? Elég sok helyről, a családom és baráti köröm mindig nyitott szemmel jár, és tudják, hogy minden új darabnak örülök.

Most viszont örömmel ajánlok egy jó lelőhelyet, ezek a hópihék és az apró díszek is onnan származnak, de ezeken kívül is számos jó dolog található náluk!

Érdemes körülnézni a SütniFőzni.hu oldalon, mert konyhatündéreknek remek ajándékokat tudunk innen választani.

A ma megrendelt dolgokat még pénteken megkapja a vásárló, így a kiszemelt ajándék ott lehet a fa alatt!

2012. december 12., szerda

Karácsonyi csokoládétorta marcipánnal









Ez a torta a Kifőztük decemberi számában jelent meg, az újság ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalon!

Érdemes olvasgatni, mert nagyon sok ötletet hoztunk az ünnepekre!

Hozzávalók 18 cm-es tortaformához
a piskótához:

  • 4 tojás
  • 16 dkg cukor
  • 16 dkg liszt
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 4 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál víz
a krémhez:

  • 4 dl tejszín
  • 40 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 10 dkg vaj

a borításhoz:

  • 15 dkg vaj
  • 2 teáskanál porcukor
  • 1 evőkanál víz
  • 40 dkg fehér marcipán
  • 10 dkg zöld marcipán
  • 5 dkg piros marcipán
  • szaténszalag
Először a krémet készítjük el, amíg hűl, kisül a piskóta is.  Felforrósítjuk a tejszínt, majd a tűzről levéve hozzáadjuk  az apróra tört csokoládét, kevergetve felolvasztjuk benne. Ezután belevegyítjük az átszitált kakaóport és a vajat, majd a langyosra hűlt krémet hűtőbe tesszük. Nagyjából 15-20 percenként kivesszük, átkeverjük, és ha már jól besűrűsödött, de még kenhető, akkor elöl hagyjuk.
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, a tortaforma aljába 2 sütőpapírkorongot vágunk. A piskótát két részletben sütjük, felezve a hozzávalókat.
Az egész tojásokat a cukorral robotgéppel nagyon habosra verjük, legalább 7-10 percig. Ezután belecsurgatjuk az olajat és a vizet, majd kézi habverővel óvatosan hozzákeverjük a sütőporos lisztet. A sütőpapírral bélelt formába töltjük, és 25-30 perc alatt megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült. A piskótát a formában hagyjuk hűlni 10 percet, majd a karimát eltávolítva teljesen kihűtjük.
Közben a maradék hozzávalókból elkészítjük a második piskótalap tésztáját, a formát elmossuk, sütőpapírral béleljük, és a tésztát az előzőek szerint megsütjük.
Mindkét lapot félbevágjuk, és a tortát betöltjük a krémmel.
A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vízzel, majd kívülről lekenjük vele a tortát, minél simábbra igazítva a felületét. Hűtőbe tesszük legalább 4-5 órára.
A bevonáshoz a fehér marcipánt étkezési keményítővel megszórt felületen átgyúrjuk, majd kb. 5 mm vékony körré nyújtjuk. Keményítős kézzel alányúlunk, a tortára tesszük, majd óvatosan simogatva ráigazítjuk a felületre. A felesleget körben levágjuk. A zöld marcipánból elkészítjük a leveleket, a pirosból a bogyókat, ezekkel díszítjük a tortát.
Az alját körülölelő szaténszalagot tálalás előtt tesszük rá.

Ha van kedvetek mézest és vajaskekszet sütni és díszíteni, akkor gyertek a Kifőztük következő kurzusára, jelentkezés itt!

Sütni szeretőknek remek karácsonyi ajándék is lehet!







2012. december 11., kedd

Mézeskalács karácsonyfadíszek fényes pirosban







Ezek a díszek egy új kiszúrókészlettel készültek, aminek nagyon örültem. Minden forma eleve lyukasztott középen, így nem kell bíbelődni a külön kiszúrással, csak átbújtatom a szalagot a nyíláson, és már tehetem is a fára a díszeket.
Nagyon jól díszíthető, szép formák, öröm volt velük dolgozni.
A díszek a szokásos tésztából készültek, fényes piros mázzal és írókázással díszítve.

A SütniFőzni.hu webáruházban találtam rá, érdemes körülnézni náluk, igazi kincsek vannak!


2012. december 5., szerda

Bento box - bento doboz 6: csirkemell és brokkolisaláta



Ebbe a dobozba rántott csirkemell falatok kerültek a mélyhűtőből elővéve, elkészítésük a 4-es doboznál található.

A köret brokkolisaláta, az öntet zöld fűszerekkel készült, majonézes-joghurtos, a kis üvegben adtam mellé.

A salátához roppanósra főztem a brokkolirózsákat, ez tényleg csak 2-3 perc a forrásban lévő vízben. A kukoricát kevés vajon megpároltam, összekevertem a kihűlt brokkolival és került még bele apró kockára vágott piros színű paprika.
Színes, vidám ebéd lett belőle.

2012. december 2., vasárnap

Mézeskalács adventi koszorú fekete-fehér-ezüstben




Az első adventi vasárnapra hoztam egy rendhagyó mézeskalács koszorút, amit az én extravagáns barátnőm, Szepy kapott.
Idén ezek a színek lesznek a karácsonyfáján is, majd jönnek a mézeskalács díszek is ilyen színekben.

Meghitt adventi készülődést kívánok mindenkinek!


2012. december 1., szombat

Mézeskalács adventi naptár 2012



Idén is készült mézesből adventi naptár, egy nagyon helyes fiatalember fogja meglepni vele ma a kedvesét!


AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...