Ez a torta a Kifőztük decemberi számában jelent meg, az újság ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalon!
Érdemes olvasgatni, mert nagyon sok ötletet hoztunk az ünnepekre!
Hozzávalók 18 cm-es tortaformához
a piskótához:
- 4 tojás
- 16 dkg cukor
- 16 dkg liszt
- 2 kávéskanál sütőpor
- 4 evőkanál olaj
- 4 evőkanál víz
- 4 dl tejszín
- 40 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 2 evőkanál kakaópor
- 10 dkg vaj
a borításhoz:
- 15 dkg vaj
- 2 teáskanál porcukor
- 1 evőkanál víz
- 40 dkg fehér marcipán
- 10 dkg zöld marcipán
- 5 dkg piros marcipán
- szaténszalag
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, a tortaforma aljába 2 sütőpapírkorongot vágunk. A piskótát két részletben sütjük, felezve a hozzávalókat.
Az egész tojásokat a cukorral robotgéppel nagyon habosra verjük, legalább 7-10 percig. Ezután belecsurgatjuk az olajat és a vizet, majd kézi habverővel óvatosan hozzákeverjük a sütőporos lisztet. A sütőpapírral bélelt formába töltjük, és 25-30 perc alatt megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült. A piskótát a formában hagyjuk hűlni 10 percet, majd a karimát eltávolítva teljesen kihűtjük.
Közben a maradék hozzávalókból elkészítjük a második piskótalap tésztáját, a formát elmossuk, sütőpapírral béleljük, és a tésztát az előzőek szerint megsütjük.
Mindkét lapot félbevágjuk, és a tortát betöltjük a krémmel.
A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vízzel, majd kívülről lekenjük vele a tortát, minél simábbra igazítva a felületét. Hűtőbe tesszük legalább 4-5 órára.
A bevonáshoz a fehér marcipánt étkezési keményítővel megszórt felületen átgyúrjuk, majd kb. 5 mm vékony körré nyújtjuk. Keményítős kézzel alányúlunk, a tortára tesszük, majd óvatosan simogatva ráigazítjuk a felületre. A felesleget körben levágjuk. A zöld marcipánból elkészítjük a leveleket, a pirosból a bogyókat, ezekkel díszítjük a tortát.
Az alját körülölelő szaténszalagot tálalás előtt tesszük rá.
Ha van kedvetek mézest és vajaskekszet sütni és díszíteni, akkor gyertek a Kifőztük következő kurzusára, jelentkezés itt!
Sütni szeretőknek remek karácsonyi ajándék is lehet!
4 megjegyzés:
Címlapra való torta! Egyszerűen csodálatos!
Ejha!!! ez nagyon szép és incsiklandozó! :))
Köszi a receptet! Nagyon jó lett!
Kriszti köszönöm! Olyan szerencsém volt, hogy pont amikor fotóztam, gyönyörűen kisütött a nap, így sikerült ilyen jó képet csinálni róla.
Yoli köszönöm szépen!
Mbal, nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett nektek is!
Megjegyzés küldése