Oldalak

2012. december 12., szerda

Karácsonyi csokoládétorta marcipánnal









Ez a torta a Kifőztük decemberi számában jelent meg, az újság ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalon!

Érdemes olvasgatni, mert nagyon sok ötletet hoztunk az ünnepekre!

Hozzávalók 18 cm-es tortaformához
a piskótához:

  • 4 tojás
  • 16 dkg cukor
  • 16 dkg liszt
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 4 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál víz
a krémhez:

  • 4 dl tejszín
  • 40 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 10 dkg vaj

a borításhoz:

  • 15 dkg vaj
  • 2 teáskanál porcukor
  • 1 evőkanál víz
  • 40 dkg fehér marcipán
  • 10 dkg zöld marcipán
  • 5 dkg piros marcipán
  • szaténszalag
Először a krémet készítjük el, amíg hűl, kisül a piskóta is.  Felforrósítjuk a tejszínt, majd a tűzről levéve hozzáadjuk  az apróra tört csokoládét, kevergetve felolvasztjuk benne. Ezután belevegyítjük az átszitált kakaóport és a vajat, majd a langyosra hűlt krémet hűtőbe tesszük. Nagyjából 15-20 percenként kivesszük, átkeverjük, és ha már jól besűrűsödött, de még kenhető, akkor elöl hagyjuk.
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, a tortaforma aljába 2 sütőpapírkorongot vágunk. A piskótát két részletben sütjük, felezve a hozzávalókat.
Az egész tojásokat a cukorral robotgéppel nagyon habosra verjük, legalább 7-10 percig. Ezután belecsurgatjuk az olajat és a vizet, majd kézi habverővel óvatosan hozzákeverjük a sütőporos lisztet. A sütőpapírral bélelt formába töltjük, és 25-30 perc alatt megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült. A piskótát a formában hagyjuk hűlni 10 percet, majd a karimát eltávolítva teljesen kihűtjük.
Közben a maradék hozzávalókból elkészítjük a második piskótalap tésztáját, a formát elmossuk, sütőpapírral béleljük, és a tésztát az előzőek szerint megsütjük.
Mindkét lapot félbevágjuk, és a tortát betöltjük a krémmel.
A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vízzel, majd kívülről lekenjük vele a tortát, minél simábbra igazítva a felületét. Hűtőbe tesszük legalább 4-5 órára.
A bevonáshoz a fehér marcipánt étkezési keményítővel megszórt felületen átgyúrjuk, majd kb. 5 mm vékony körré nyújtjuk. Keményítős kézzel alányúlunk, a tortára tesszük, majd óvatosan simogatva ráigazítjuk a felületre. A felesleget körben levágjuk. A zöld marcipánból elkészítjük a leveleket, a pirosból a bogyókat, ezekkel díszítjük a tortát.
Az alját körülölelő szaténszalagot tálalás előtt tesszük rá.

Ha van kedvetek mézest és vajaskekszet sütni és díszíteni, akkor gyertek a Kifőztük következő kurzusára, jelentkezés itt!

Sütni szeretőknek remek karácsonyi ajándék is lehet!







4 megjegyzés:

  1. Címlapra való torta! Egyszerűen csodálatos!

    VálaszTörlés
  2. Ejha!!! ez nagyon szép és incsiklandozó! :))

    VálaszTörlés
  3. Köszi a receptet! Nagyon jó lett!

    VálaszTörlés
  4. Kriszti köszönöm! Olyan szerencsém volt, hogy pont amikor fotóztam, gyönyörűen kisütött a nap, így sikerült ilyen jó képet csinálni róla.

    Yoli köszönöm szépen!

    Mbal, nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett nektek is!

    VálaszTörlés