Most karácsonykor kipróbáltam egy másik bejglireceptet, nem
a megszokottat sütöttem.
Ez
Andi 1976 receptje, tökéletes és nagyon finom bejglik lettek belőle.
Már tavaly annyit lelkendezett Szepy
a marcipános bejgliről, hogy most nálam is ilyen töltelékkel készült 2 rúd. Nekem csak a barna héjjal együtt megdarált mandulám volt, az ízén ez nem rontott semmit, csak színre nem lettek olyan szépek, mint Szepyé.
Hozzávalók 6 rúd bejglihez
a tésztához:
- 90 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 dkg só
- 25 dkg vaj
- 12,5 dkg zsír
- 1 dl hideg tejszín
- 2 dl hideg víz (plusz néhány evőkanálnyi, ha szükséges még)
- 2 tojássárgája
- 2,5 dkg élesztő
a töltelékekhez:
2 rúd dióshoz: 28 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 5 dkg zsemlemorzsa, 1-1,5 dl víz
2 rúd mákoshoz: 28 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 5 dkg zsemlemorzsa, 1-1,5 dl víz
(zsemlemorzsa helyett lehet darált keksz is)
plusz: reszelt citrom- vagy narancshéj, vaníliakivonat, őrölt fahéj tetszés szerint
2 rúd marcipánoshoz: 40 dkg darált mandula, 15-20 dkg cukor, 1 teáskanál vaníliakivonat, 1-2 teáskanál színtelen mandulaaroma, 1 dl víz
mazsola 1 rúdhoz: 5 dkg, meleg vízbe áztatva 15 percre, utána szűrőben lecsöpögtetve
a kenéshez: 2 tojás
Két éve kicsit változtattam a töltelék összetételén, ennyit elbír, szaftosabb lett, de nem repedt meg:
töltelék hozzávalók 3 rúdhoz:
- 45 dkg dió vagy mák
- 25 dkg cukor
- 5 dkg darált háztartási keksz
- 1/2 citrom leve
- reszelt citromhéj / narancshéj / vaníliakivonat / őrölt fahéj tetszés szerint
- 1 kisebb hámozott alma reszelve
dióshoz: 210-220 ml víz
mákoshoz: 225-240 ml víz
Először a töltelékeket készítjük el, mert teljesen ki kell hűlniük.
Külön-külön kis lábosban összeforraljuk a vizet a cukorral, és az ízesítőkkel, majd hozzáadjuk a többi belevalót. A mákos és a diós töltelékhez is kezdésnek 1-1 dl vizet használjunk, és csak akkor tegyünk még hozzá keveset, ha a töltelék nagyon száraznak tűnik. Ezek a töltelékek nedves, morzsálódós állagúak legyenek. A marcipános pedig sűrűn kenhető lesz, ennél az aroma adagolását kóstolással állapítsuk meg.
A kész töltelékeket mérleggel pontosan lemérve elosztjuk kis tálkákba.
A tésztát érdemes délután elkészíteni, mert egy éjszakát pihentetni kell a megformázott bejgliket, és csak reggel sütjük őket.
A lisztet elkeverjük a porcukorral és a sóval, majd a robotgép táljába tesszük, belekockázzuk a nem túl hideg vajat, és a zsírt is. Összekeverjük a vizet és a tejszínt a tojássárgákkal, és az élesztővel, beleöntjük a liszt közepébe és a géppel nagyjából 5 perc alatt rugalmas, zsíros tapintású, viszonylag keményebb tésztát dagasztunk.
Pontosan lemérve 6 részre osztjuk, fóliába göngyöljük a darabokat, és 20 percre hűtőbe tesszük.
Ezután az egyes darabokat kinyújtjuk, lisztezés nélkül, nagyjából 20-25 x 30 cm-es téglalapokra.
A tölteléket úgy osztjuk el a lapokon, hogy a szélektől 1-2 cm-rel beljebb legyen körben mindenhol.
Legjobban nedves kézzel lapogatva lehet eloszlatni szépen a tölteléket, ha mazsolát is teszünk bele, akkor rudanként 5 dekát szórunk rá.
A rövidebb oldalakon behajtjuk a kis tésztaszegélyt, majd a hosszabb oldalnál kezdve feltekerjük a bejglit.
Sütőpapíros tepsikre tesszük a rudakat, egymástól legalább 4-5 cm távolságra. Mindegyiket lekenjük tojássárgájával és hűvös helyen ( de nem hűtőben!) pihentetjük, amíg megszárad a máz rajtuk.
Este lekenjük tojásfehérjével őket, és reggelig szintén hűvös helyen hagyjuk állni.
Másnap reggel hurkapálcával középen megszurkáljuk a bejgliket, egészen a tészta aljáig, 5-6 helyen, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon.
Előmelegített sütőben, 180 fok légkeveréssel, középső sínen, 25-30 perc alatt sülnek meg.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Tipp: készülhet aszalt gyümölcsös töltelékkel is, 2 rúdhoz 75 dkg aszalt vegyes gyümölcsre van szükség. (szilva, barack, mazsola, áfonya, meggy, apróra vágva, és kerülhet bele cukrozott citrushéj is ízlés szerint)
Ezeket egy lábosba tesszük és annyi almalét öntünk rá, amennyi szűken ellepi, felforraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot és fedő alatt hagyjuk kihűlni. Ezután szűrőben lecsepegtetjük róla a fölösleges almalét.
Ez a recept megjelent a 2012. decemberi
Kifőztükben is.