Most karácsonykor kipróbáltam egy másik bejglireceptet, nem a megszokottat sütöttem.
Ez Andi 1976 receptje, tökéletes és nagyon finom bejglik lettek belőle.
Már tavaly annyit lelkendezett Szepy a marcipános bejgliről, hogy most nálam is ilyen töltelékkel készült 2 rúd. Nekem csak a barna héjjal együtt megdarált mandulám volt, az ízén ez nem rontott semmit, csak színre nem lettek olyan szépek, mint Szepyé.
Hozzávalók 6 rúd bejglihez
a tésztához:
- 90 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 dkg só
- 25 dkg vaj
- 12,5 dkg zsír
- 1 dl hideg tejszín
- 2 dl hideg víz (plusz néhány evőkanálnyi, ha szükséges még)
- 2 tojássárgája
- 2,5 dkg élesztő
2 rúd dióshoz: 28 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 5 dkg zsemlemorzsa, 1-1,5 dl víz
2 rúd mákoshoz: 28 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 5 dkg zsemlemorzsa, 1-1,5 dl víz
(zsemlemorzsa helyett lehet darált keksz is)
plusz: reszelt citrom- vagy narancshéj, vaníliakivonat, őrölt fahéj tetszés szerint
2 rúd marcipánoshoz: 40 dkg darált mandula, 15-20 dkg cukor, 1 teáskanál vaníliakivonat, 1-2 teáskanál színtelen mandulaaroma, 1 dl víz
mazsola 1 rúdhoz: 5 dkg, meleg vízbe áztatva 15 percre, utána szűrőben lecsöpögtetve
a kenéshez: 2 tojás
Két éve kicsit változtattam a töltelék összetételén, ennyit elbír, szaftosabb lett, de nem repedt meg:
töltelék hozzávalók 3 rúdhoz:
- 45 dkg dió vagy mák
- 25 dkg cukor
- 5 dkg darált háztartási keksz
- 1/2 citrom leve
- reszelt citromhéj / narancshéj / vaníliakivonat / őrölt fahéj tetszés szerint
- 1 kisebb hámozott alma reszelve
mákoshoz: 225-240 ml víz
Először a töltelékeket készítjük el, mert teljesen ki kell hűlniük.
Külön-külön kis lábosban összeforraljuk a vizet a cukorral, és az ízesítőkkel, majd hozzáadjuk a többi belevalót. A mákos és a diós töltelékhez is kezdésnek 1-1 dl vizet használjunk, és csak akkor tegyünk még hozzá keveset, ha a töltelék nagyon száraznak tűnik. Ezek a töltelékek nedves, morzsálódós állagúak legyenek. A marcipános pedig sűrűn kenhető lesz, ennél az aroma adagolását kóstolással állapítsuk meg.
A kész töltelékeket mérleggel pontosan lemérve elosztjuk kis tálkákba.
A tésztát érdemes délután elkészíteni, mert egy éjszakát pihentetni kell a megformázott bejgliket, és csak reggel sütjük őket.
A lisztet elkeverjük a porcukorral és a sóval, majd a robotgép táljába tesszük, belekockázzuk a nem túl hideg vajat, és a zsírt is. Összekeverjük a vizet és a tejszínt a tojássárgákkal, és az élesztővel, beleöntjük a liszt közepébe és a géppel nagyjából 5 perc alatt rugalmas, zsíros tapintású, viszonylag keményebb tésztát dagasztunk.
Pontosan lemérve 6 részre osztjuk, fóliába göngyöljük a darabokat, és 20 percre hűtőbe tesszük.
Ezután az egyes darabokat kinyújtjuk, lisztezés nélkül, nagyjából 20-25 x 30 cm-es téglalapokra.
A tölteléket úgy osztjuk el a lapokon, hogy a szélektől 1-2 cm-rel beljebb legyen körben mindenhol.
Legjobban nedves kézzel lapogatva lehet eloszlatni szépen a tölteléket, ha mazsolát is teszünk bele, akkor rudanként 5 dekát szórunk rá.
A rövidebb oldalakon behajtjuk a kis tésztaszegélyt, majd a hosszabb oldalnál kezdve feltekerjük a bejglit.
Sütőpapíros tepsikre tesszük a rudakat, egymástól legalább 4-5 cm távolságra. Mindegyiket lekenjük tojássárgájával és hűvös helyen ( de nem hűtőben!) pihentetjük, amíg megszárad a máz rajtuk.
Este lekenjük tojásfehérjével őket, és reggelig szintén hűvös helyen hagyjuk állni.
Másnap reggel hurkapálcával középen megszurkáljuk a bejgliket, egészen a tészta aljáig, 5-6 helyen, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon.
Előmelegített sütőben, 180 fok légkeveréssel, középső sínen, 25-30 perc alatt sülnek meg.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Tipp: készülhet aszalt gyümölcsös töltelékkel is, 2 rúdhoz 75 dkg aszalt vegyes gyümölcsre van szükség. (szilva, barack, mazsola, áfonya, meggy, apróra vágva, és kerülhet bele cukrozott citrushéj is ízlés szerint)
Ezeket egy lábosba tesszük és annyi almalét öntünk rá, amennyi szűken ellepi, felforraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot és fedő alatt hagyjuk kihűlni. Ezután szűrőben lecsepegtetjük róla a fölösleges almalét.
Ez a recept megjelent a 2012. decemberi Kifőztükben is.
Csodaszépek! Így kell kinéznie egy bejglinek! Anyukám is Andi receptje alapján készíti már évek óta, most is megsütötte: http://konyhavirtuoz.blogspot.hu/2012/12/bejgli.html
VálaszTörlésMilyen csodálatosak!! ...és tökéletesek. :)
VálaszTörlésÉn is ezt készítem már 3 éve (20 évig csak keresgéltem a tökéletes receptet). Ez tökéletes!!!!
VálaszTörlésKonyhavirtuóz, köszönöm!
VálaszTörlésGabriella, köszönöm, a csodálatos kinézet egy dolog, de ezek nagyon finomak is lettek, és azt hiszem ez a lényeg!
kedves Névtelen, akkor ebben egyetértünk, ez valóban tökéletes recept, köszönet érte Andinak!
Tegnap megsütöttem.
VálaszTörlésEz az első bejgli, ami sikerült is.
Nagyon szép, és nagyon finom lett.
KÖSZI!
Vera
Kedves Vera, nagyon szívesen, örülök, hogy neked is sikerült és elégedett vagy vele!
VálaszTörlésEn most keszitettem eloszor ezt a bejglit, mindent leiras szerint csinaltam, szep marvanyos lett, DE, kirepedt oldalt szinte mindegyik, pedig centire pontosan 25x30-as teglalapokra nyujtottam oket, centivel lemertem direkt, sot, kimondottan kelt tesztahoz valo liszttel keszitettem a tesztat, hogy a nagy sikertartalom miatt gondoltam en, hogy jobban fog engedni a teszta es nem reped ki, hat nem igy tortent.
VálaszTörlésA toltelek is jo lett, nem lett tul sok egyikben sem, ugyhogy nem tudom mi lehet a gond.
Tegnap delutan allitottam ossze, lekentem, hagytam szaradni, lekentem, bekenhagytam egy ejszakat, szoval mindent betartottam, megszurkaltam surun az aljaig.
Mi lehetett a gond, hogy minden betartasa ellenere kirepedt?
Kedves Alíz akkor csak arra tudok gondolni, hogy esetleg túl szorosan tekerted föl. Nálam ma reggel sültek ki, és az egyik mákos oldala szintén egy pici helyen kirepedt. Ezt már gyanítottam, amikor a tepsibe tettem, mert szorosabban tekertem a szokásosnál.
VálaszTörlésNemsokara nekilatok a potlo adag elkeszitesehez, igyekszem kicsit vastagabbra hagyni a tesztat es lazabban feltekerni.
VálaszTörlésEgyebkent annak ellenere, hogy kirepedt, isteni lett a dios is es a makos is, teljes a siker az egesz csalad koreben :)
Úgy biztosan jó lesz! És igen, az íze repedéstől függetlenül nagyon finom :))
VálaszTörlésA zsírt lehet margarinnal helyettesíteni?
VálaszTörlésKedves Zsuzsi, nem. Ha mindenképpen helyettesíteni akarod a zsírt, akkor vajjal tedd, ne margarinnal.
VálaszTörlésDe ez a recept így tökéletes ahogy van, a zsír nem érződik ki belőle, a tészta nagyon finom lesz vele.
Köszönöm!:)
VálaszTörlésKedves Moha!
VálaszTörlésNálunk nincs hűvös hely, csak ha kiteszem az udvarra, ott is jó? A másik kérdésem, hogy nincsen légkeverésem, csak alsó felső sütés, ha teszek tepsiben vizet a sütő aljába az is jó?
Köszönöm
Regina
Kedves Regina! Az udvarra csak akkor tenném ki, ha mondjuk 10-15 fok van. Ha ennél hidegebb, akkor nem. Az is fontos, hogy semmilyen állat ne férjen hozzá:)
VálaszTörlésHa a lakásban van nagyobb ablak, teraszajtó, akkor egy eléje húzott asztalon is remekül meglesz a bejgli, főleg, ha az adott szobában éjszakára kicsit letekered a fűtést.
Sütéshez nem kell víz a sütőtérbe.
Alsó-felső sütésmódban picit magasabb hőfokon süsd, 190-200 fokon, figyelve, hogy ne égjen-barnuljon meg a teteje!
Ha úgy látod, akkor a sütés utolsó 5 percére lazán boríts rá alufóliát a bejglik tetejére.