Ezt a receptet TücsökBogárnál találtam, 3 BIT szelet néven. Nagyon finom, jó vendégváró süti, és nincs vele sok munka.
Én nem cukrozott sűrített tejet használtam, helyette simán karamellt készítettem, ez lényegesen gyorsabban megvan. A tepsim méretéből adódóan nálam 40 dkg keksz kellett.
Hozzávalók
- 40 dkg vajaskeksz (nekem a Lidl-ből, ebben pont 60 db van, 20 darabból lesz egy réteg)
a karamellhez:
- 25 dkg cukor
- 4 evőkanál víz
- 1 dl tejszín
- 10 dkg vaj
- 2 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 4 dkg liszt
- 4 dkg étkezési keményítő
- 5 dl tej
- 20 dkg puha vaj
- 6 dl tejszín alaposan behűtve
- 2 csomag habfixáló
- 10 dkg étcsokoládé
A keksz egyharmadával kirakjuk egy méretben megfelelő tepsi alját. Karamellizáljuk a cukrot a vízzel, amikor szép borostyánszínű, levesszük a gázról és hozzáadjuk a tejszínt. Kis lángon kevergetve felolvasztjuk a karamellt, majd a vajat is hozzáadjuk. Hideg vízbe állítva időnként megkeverve langyosra, de még folyósra hűtjük, és az első kekszrétegre csorgatjuk. Erre újabb réteg kekszet teszünk, megkenjük a vaníliakrémmel, majd befedjük a megmaradt kekszekkel.
Habbá verjük a tejszínt a habfixálóval, a sütemény tetejére kenjük, megszórjuk a lereszelt csokoládéval és legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük.
A kekszek mentén kockára vágva tálaljuk.