2013. február 17., vasárnap

Kekszes karamellás-vaníliás kocka




Ezt a receptet TücsökBogárnál találtam, 3 BIT szelet néven. Nagyon finom, jó vendégváró süti, és nincs vele sok munka.
Én nem cukrozott sűrített tejet használtam, helyette simán karamellt készítettem, ez lényegesen gyorsabban megvan. A tepsim méretéből adódóan nálam 40 dkg keksz kellett.

Hozzávalók 

  • 40 dkg vajaskeksz (nekem a Lidl-ből, ebben pont 60 db van, 20 darabból lesz egy réteg)

a karamellhez:
  • 25 dkg cukor
  • 4 evőkanál víz
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg vaj
a vaníliás krémhez:
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 4 dkg liszt
  • 4 dkg étkezési keményítő
  • 5 dl tej
  • 20 dkg puha vaj
a tetejére:
  • 6 dl tejszín alaposan behűtve
  • 2 csomag habfixáló
  • 10 dkg étcsokoládé
Fehéredésig keverjük a tojássárgákat a cukorral és a vaníliakivonattal, hozzáadjuk a lisztet és a keményítőt, majd a tejet is. Kis lángon folytonos keveréssel sűrűre főzzük, hideg vízbe állítva kihűtjük. Habosra keverjük a vajat és kanalanként hozzádolgozzuk a vaníliakrémet.
A keksz egyharmadával kirakjuk egy méretben megfelelő tepsi alját. Karamellizáljuk a cukrot a vízzel, amikor szép borostyánszínű, levesszük a gázról és hozzáadjuk a tejszínt. Kis lángon kevergetve felolvasztjuk a karamellt, majd a vajat is hozzáadjuk. Hideg vízbe állítva időnként megkeverve langyosra, de még folyósra hűtjük, és az első kekszrétegre csorgatjuk. Erre újabb réteg kekszet teszünk, megkenjük a vaníliakrémmel, majd befedjük a megmaradt kekszekkel.
Habbá verjük a tejszínt a habfixálóval, a sütemény tetejére kenjük, megszórjuk a lereszelt csokoládéval és legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük.
A kekszek mentén kockára vágva tálaljuk.



14 megjegyzés:

GasztroManó írta...

De jo otlet. En is neztem mar ezt a sutit, de pont a cukrozott suritett tej tartott vissza :)

Dina írta...

Hű! Sosem néztem át tüzetesen 3Bit recepteket, nem tudom, talán nem találtam hihetőnek, hogy jó lehet. De ez a fotó! Legyen bármi is a neve, ezt muszáj kipróbálnom!

salamka írta...

Hogyan lehet ilyen tökéletesen szeletelni egy süteményt? Nagyon szépre sikerült! Mindig olvaslak, és nemrég gondolkodtam azon, hogy vajon sütöttél már csúnyácska bármit ?

kolozsgabi írta...

Moha még soha nem csinált csúnyácska bármit!!! Istenien néz ki, biztos nagyon finom is!

Blogkonyha írta...

Nekem is nagyon tetszik! Irtó guszta sütemény!

Rebarbara írta...

Gyönyörű!

ILDIKO írta...

Szia MOHAM!

Itt is lehet kapni mostmar a "sutistemplit"en igy neveztem el. Talan erdekel vagy otletadonak elkuldom neked. Nagyon szepek de egy jo kis arcedula lebeg rajtuk.
cakeshoppie.nl/kadoshoppie/index.php?option=com_k2&view=item&id=382:fi-moulds-baby-4&Itemid=161

http://www.partycupcakes.nl/creaties-springerle.html

Szia! ILDIKO

Moha írta...

GasztroManó ezzel a módszerrel gyorsan megvan!

Dina, a név egyszerű, a süti nagyon finom, próbáld ki!

Salamka, köszönöm, itt a szeletelésben segítenek a kekszek, azok mentén sikerül. Azért én is szoktam csúnyácskát is sütni, de mindegy, ha az finom:)

Kolozsgabi, köszi, azért már csináltam, de ez tényleg szép és nagyon finom!

Rebarbara köszönöm szépen!

Kriszti köszönöm!

Szia Ildikóm, egy időben még izgatttak ezek a sütipecsétek, de most már nem őrülök meg tőlük:)

Névtelen írta...

Kedves Moha:)

Mekkora az ideális tepsi hozzá??Illetve milyen magas lesz?:)
Délután leselkedek neki a hadműveletnek és nagyon kíváncsi vagyok!

Köszönöm!
Szia!

Moha írta...

Kedves Névtelen! Nagyjából 5-6 cm magas lesz a süti. A tepsi méretével viszont nehezet kérdeztél, nem tudom megmondani, mert éppen most nincs itthon ez a fajta vajaskekszem, nem tudom megmérni.
A helyzet az, hogy nálam gombhoz a kabát alapon ment a dolog, tehát megvettem a kekszet, megszámoltam, hogy pont 60 db van benne, így kijött hogy 20 db lesz egy emelet.
Ezután előszedtem a nagyobb méretű tepsiket, és elkezdtem kipróbálgatni, hogy melyikbe fér el a legjobban egy rétegben a 20 keksz.
Ha esetleg van otthon állítható szögletes fém sütőkereted, az is tökéletes erre a célra, hiszen azt a lerakott kekszréteg méretéhez igazíthatod.
Ez egyébként is nagyon jó találmány, időnként szokott lenni akcióban az Aldiban, vagy Lidlben.

Névtelen írta...

Köszönöm a gyors választ:) El is készült a süti. Pillanatok alatt fel is falták:))
Nem sikerült ilyen szépen szelnem, de az íze volt a lényeg:)

Köszönöm még egyszer.
Helga voltam a névtelen:) (múltkor lemaradt:) )

Moha írta...

Kedves Helga nagyon szívesen! Örülök, hogy ízlett!

Névtelen írta...

Kedves Moha!
Megcsináltam a sütit,nagyon finom,de a legalsó kekszréteg nekem nem akar megpuhulni.A kérdésem az lenne,hogy Neked az is ugyanúgy megpuhult,mint a többi?Timi.

Moha írta...

Kedves Timi, igen, az is megpuhul, persze nem annyira, mint a krémmel közvetlenül érintkező.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...