Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
- 1 bio narancs
- 20 dkg puha vaj
- 25 dkg sötétbarna nádcukor
- 3 tojás
- 18 dkg őrölt mandula
- 28 dkg reszelt sárgarépa
- 28 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor
a krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál porcukor
- 1 bio narancs reszelt héja és leve
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban. A tortaforma aljába sütőpapírt teszünk.
A narancsot alaposan megmossuk, majd héjastul negyedeljük, kimagozzuk és aprítógépbe tesszük. Pépesre keverjük, majd hozzáadjuk a vajat, a cukrot és a tojásokat, végül a mandulát és a sárgarépát is.
A pépet tálba öntjük, fakanállal hozzákeverjük a sütőporos lisztet. A formába töltjük és nagyjából 50 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)
A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd tortatálra téve teljesen kihűtjük. A mascarponét habosra keverjük a cukorral, a narancslével és egy kevés narancshéjjal, majd beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. A torta tetejére halmozzuk, megszórjuk a félretett reszelt narancshéjjal. Tálalás előtt a tortát hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára.
Tipp: ha gyerek nem eszik belőle, akkor a mascarponés krémbe keverhetünk narancslikőrt is. A tészta megsüthető muffinformában is, 24 db lesz belőle.