Oldalak

2013. március 29., péntek

Répatorta naranccsal





Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
  • 1 bio narancs
  • 20 dkg puha vaj
  • 25 dkg sötétbarna nádcukor
  • 3 tojás
  • 18 dkg őrölt mandula
  • 28 dkg reszelt sárgarépa
  • 28 dkg liszt 
  • 1/2 csomag sütőpor
a krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 bio narancs reszelt héja és leve

Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban. A tortaforma aljába sütőpapírt teszünk.
A narancsot alaposan megmossuk, majd héjastul negyedeljük, kimagozzuk és aprítógépbe tesszük. Pépesre keverjük, majd hozzáadjuk a vajat, a cukrot és a tojásokat, végül a mandulát és a sárgarépát is. 
A pépet tálba öntjük, fakanállal hozzákeverjük a sütőporos lisztet. A formába töltjük és nagyjából 50 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)

A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd tortatálra téve teljesen kihűtjük. A mascarponét habosra keverjük a cukorral, a narancslével és egy kevés narancshéjjal, majd beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. A torta tetejére halmozzuk, megszórjuk a félretett reszelt narancshéjjal. Tálalás előtt a tortát hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára.

Tipp: ha gyerek nem eszik belőle, akkor a mascarponés krémbe keverhetünk narancslikőrt is. A tészta megsüthető muffinformában is, 24 db lesz belőle.

2013. március 25., hétfő

Mézeskalács ajándékok húsvétra











Idén ezek a mézesek készültek húsvétra, kicsit élénkebbek, színesebbek, mint tavaly.

Az új kiszúrók jó része a SütniFőzni konyhafelszerelési webáruházból van. Érdemes náluk körülnézni, rengeteg jó dolgot találhat az ember a konyhájába!


Inspiráció és minta: Jill Fcs, Kageriet, Peggy Porschen, Cookievonster, Julia Usher, Wilton.

2013. március 19., kedd

Ropogós kifli



Igazi békebeli ropogós kifli, a recept a Kifőztük magazin márciusi számában jelent meg, az újság ingyenesen letölthető az oldalról.


Hozzávalók 8 nagyobb kiflihez

az  előtésztához:
  • 15 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 1 dl langyos víz
  • 5 g friss élesztő
a tésztához:
  • az összes előtészta
  • 30 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 2-3 evőkanál burgonyapehely
  • 2 dl víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál só
  • 10 g friss élesztő
a tetejére:
  • magok ízlés szerint
  • víz vagy tojás


Az előtészta hozzávalóit egy tálban villával összekeverjük és nejlonnal letakarva állni hagyjuk legalább 3 órán keresztül, de maradhat így egész éjszaka is nyugodtan.
A tálba tesszük a többi hozzávalót is, és lágyabb tésztát dagasztunk, majd letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Ezután lisztezett deszkán nagy körlappá nyújtjuk, 8 cikkre vágjuk. Mindegyiket a szélesebb végénél kezdve feltekerjük, kissé meghajlítva kiflit formázunk belőle és sütőpapíros tepsire tesszük. Letakarva ismét duplájára kelesztjük a kifliket, nagyjából egy óra alatt. Közben a sütőt bemelegítjük 200 fokra. A kifliket alaposan lekenjük vízzel, vagy egy felvert tojással, és ízlés szerinti magokkal megszórjuk, majd vízzel lespricceljük őket.
200 fokon gőzös sütőben 20-25 perc alatt megsütjük, és rácson hagyjuk kihűlni a péksüteményeket.

Tipp: gőzös sütőt létrehozhatunk úgy, hogy a sütés kezdetekor többször vizet spriccelünk a sütőtérbe, vagy jégkockákat dobunk a sütő aljába. Kisebb fémedényben is betehetünk forró vizet a sütő aljába.

2013. március 6., szerda

Mézeskalács ajándék szívek rózsákkal



Ezek a szívek is részben a nőnapra készültek, apró rózsákkal.

2013. március 5., kedd

Mézeskalács ajándékok nőnapra







Ezek a mézesek már a tavasz jegyében készültek, nőnapra, születésnapra, vagy csak úgy....

Megvásárolhatók a Kézműves sörkülönlegességek boltjaiban a Tesco kasszasorával szemben az alábbi helyeken:
                                                                Tesco Váci út


                                                                Tesco Fogarasi út


                                                               Tesco Campona


Rövidesen nyílik a negyedik üzlet a Tesco Budaörsi áruházában.



Inspiráció, minták: dekoekenbakkers, cookievonster, Brenda's Cakes

2013. március 1., péntek

Mákos kocka meggyöntettel





Ez a sütemény is a Kifőztük magazinban jelent meg, az újság születésnapi márciusi száma is letölthető a weboldalról!


Hozzávalók  38 x 25 cm-es tepsihez  

a tésztához:
  • 15 dkg vaj
  • 30 dkg cukor
  • 5 tojás 
  • 30 dkg darált mák
  • 25 dkg liszt
  • 1,5 zacskó sütőpor (kb. 18 g)
  • 4,5 dl tej
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 teáskanál vaníliakivonat

a meggyszószhoz:
  • 1 kg meggy (fagyasztott)
  • cukor ízlés szerint
  • 3 evőkanál étkezési keményítő

Összevegyítjük a lisztet a mákkal és a sütőporral. Habosra keverjük a vajat a cukorral és az ízesítőkkel, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat is, mindegyikkel alaposan elkeverjük. A lisztet a tejjel felváltva a vajas masszához adjuk, jól összedolgozzuk. Kikent, lisztezett tepsibe öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, ezalatt elkészítjük a meggyszószt.
A kimagozott meggyet kevés cukorral együtt kis lángon átforrósítjuk. Az étkezési keményítőt simára keverjük 3 dl hideg vízzel, a meggyhez öntjük, és folyamatosan keverve besűrítjük vele. Ezután kihűtjük, majd a nagyobb kockára vágott mákos süteményre öntünk belőle tálaláskor.