Igazi békebeli ropogós kifli, a recept a Kifőztük magazin márciusi számában jelent meg, az újság ingyenesen letölthető az oldalról.
Hozzávalók 8 nagyobb kiflihez
az előtésztához:
- 15 dkg BL 80 kenyérliszt
- 1 dl langyos víz
- 5 g friss élesztő
a tésztához:
- az összes előtészta
- 30 dkg BL 80 kenyérliszt
- 2-3 evőkanál burgonyapehely
- 2 dl víz
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál só
- 10 g friss élesztő
a tetejére:
- magok ízlés szerint
- víz vagy tojás
Az előtészta hozzávalóit egy tálban villával összekeverjük és nejlonnal letakarva állni hagyjuk legalább 3 órán keresztül, de maradhat így egész éjszaka is nyugodtan.
A tálba tesszük a többi hozzávalót is, és lágyabb tésztát dagasztunk, majd letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Ezután lisztezett deszkán nagy körlappá nyújtjuk, 8 cikkre vágjuk. Mindegyiket a szélesebb végénél kezdve feltekerjük, kissé meghajlítva kiflit formázunk belőle és sütőpapíros tepsire tesszük. Letakarva ismét duplájára kelesztjük a kifliket, nagyjából egy óra alatt. Közben a sütőt bemelegítjük 200 fokra. A kifliket alaposan lekenjük vízzel, vagy egy felvert tojással, és ízlés szerinti magokkal megszórjuk, majd vízzel lespricceljük őket.
200 fokon gőzös sütőben 20-25 perc alatt megsütjük, és rácson hagyjuk kihűlni a péksüteményeket.
Tipp: gőzös sütőt létrehozhatunk úgy, hogy a sütés kezdetekor többször vizet spriccelünk a sütőtérbe, vagy jégkockákat dobunk a sütő aljába. Kisebb fémedényben is betehetünk forró vizet a sütő aljába.
De nagyon szép! Kovásszal annyira sokszor még nem próbálkoztam de lehet hogy ezt kipróbálom nagyon tetszik!
VálaszTörlésMintaszerű alkotás , gratulálok , okvetlenül kipróbálom .
VálaszTörlésÉva érdemes, ez nem bonyolult, biztosan sikerül!
VálaszTörlésIza, köszönöm, érdemes, mert nagyon finom lett!
Gyönyörűek!!!
VálaszTörlésMeg tudnád mondani, hogy nagyjából milyen vastagra kell kinyújtani?
Csilla köszönöm, nagyjából 2-3 mm vékonyra kell nyújtani, így tudsz jó sok tekerést készíteni rajta a formázásnál.
VálaszTörlésAz előtésztát éjszakára hűtőbe kell tenni ilyen melegben?
VálaszTörlésKedves László, nem kell hűtőbe tenni, ha rögtön sütsz vele. Ebben a melegben hamarabb lezajlik az előtészta érési folyamata,megkel, majd visszaesik. Ha ez megtörtént, már lehet vele dolgozni tovább a recept szerint. Ha nem szeretnél azonnal sütni vele, akkor érdemes hűtőbe tenni, nejlonnal letakarva.
VálaszTörlés