Ez a torta Évának, a Fakanál blog írójának születésnapjára készült.
Jó időben született, mert ilyenkorra már általában van finom magyar szabadföldi eper, ezzel az igazi minden sütemény.
Hozzávalók 22 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:
- 3 tojás
- 12 dkg xilit (nyírfacukor) (vagy 3 dkg négyszeres édesítő)
- 12 dkg gluténmentes zabpehelyliszt (vagy finomra őrölt mandula, mogyoró vagy dió)
- 1 csapott kávéskanál sütőpor
- 3 evőkanál olaj
- 3 evőkanál víz
a krémhez:
- 30 dkg tejföl
- 10 dkg xilit (nyírfacukor) (vagy 2,5 dkg négyszeres édesítő)
- 4 dl tejszín alaposan behűtve
- 1 citrom leve
- 40 dkg eper
- 20 g zselatin
- kb. 60 dkg eper
- citromfűlevelek
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban, a tortaforma aljába sütőpapírt vágunk.
Habosra keverjük az egész tojásokat a xilittel, legalább 10 percen keresztül, végül beleöntjük az olajat és a vizet is. A sütőporos zabpehelylisztet kézi habverővel óvatosan a tojáshabba forgatjuk.
Beletöltjük a tésztát a tortaformába, és a sütő legalsó sínjére téve nagyjából 25 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd körben késsel elválasztva a formától egy tálra csúsztatjuk.
Ha van állítható tortakarikánk akkor azt a tészta köré rakjuk, ha nincs, akkor elmossuk a tortaformát és visszatesszük bele a tésztát.
Az epret megmossuk, megtisztítjuk és 40 dekányit a citromlével pürésítünk. A feléhez egy kis lábosban hozzákeverjük a zselatint, és félretesszük.
A tejfölt elkeverjük a xilittel és a maradék eperpürével. Kis lángon kevergetve feloldjuk a zselatint, hozzávegyítünk néhány kanállal a tejfölös krémből, majd ezt az egészhez adjuk, jól elkeverjük.
A tejszínt habbá verjük és beleforgatjuk az epres krémbe.
A tésztát körben kirakjuk félbevágott eperszemekkel és beleöntjük a krémet. Hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára dermedni.
Tálalás előtt egy késsel körben elválasztjuk a formától, eltávolítjuk a tortagyűrűt. A torta tetejét kirakjuk eperrel, és néhány citromfűlevéllel díszítjük.
Tipp: a zabpehelylisztet saját magunk is elkészíthetjük, kávédarálóval megőrölve a zabpelyhet.
A xilitről azaz a nyírfacukorról itt lehet olvasni bővebben, illetve meg is lehet vásárolni.
Az étel akkor gluténmentes, ha betartjuk a gluténmentes ételkészítés szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan gluténmentes.
Mivel érkezett egy kifogásoló komment, beírtam a zab alternatívájaként a mandulát, de készülhet az alap dióval, mogyoróval, vagy akár ezek keverékével is. Így a sütemény egészen biztosan gluténmentes.
Ezen kívül lehet gluténmentes lisztkeverékkel is készíteni, aki a diétája miatt csak ezt használhatja, az természetesen ne térjen el ettől.