Ideális a tél végi kissé már fonnyadtabb almák felhasználásához, de nagyon finom lesz majd a nyári savanyú rétesalmával is.
Ez a recept is a Kifőztük újságban jelent meg, a magazin ingyenesen letölthető az oldalról!
Ez a recept is a Kifőztük újságban jelent meg, a magazin ingyenesen letölthető az oldalról!
Hozzávalók 38 x 28 cm-es tepsihez
a tésztához:
- 25 dkg rétesliszt
- 25 dkg finomliszt
- 1 kávéskanál só
- 8 dkg porcukor
- 3 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 dl olaj
- 1 tojás
a töltelékhez:
- 3 kg alma
- 2-3 evőkanál cukor
- 2 citrom leve és reszelt héja
- 1-2 teáskanál őrölt fahéj
- kevés darált keksz vagy zsemlemorzsa
a tetejére:
- 1 tojás (elhagyható)
- porcukor
A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk, nagyon lágy, szinte ragacsos lesz. Letakarva duplájára kelesztjük.
Ezalatt megtisztítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük az almát. Rögtön összekeverjük a citromlével így nem barnul meg nagyon. Megkóstoljuk és ízlés szerint édesítjük, belekeverjük a fahéjat és a citromhéjat is.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és elfelezzük. Bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra, sütőpapírt vágunk a tepsi méretének megfelelően.
Az egyik tésztát kinyújtjuk a lisztezett sütőpapíron és belehúzzuk a tepsibe. Kevés darált kekszet szórunk a tésztára és elosztjuk rajta a kinyomkodott almatölteléket. Befedjük a másik kinyújtott lappal, a széleken kissé be is nyomkodjuk a tésztát. Ha szeretnénk fényes tetejű süteményt, akkor megkenjük a kevés vízzel elkevert tojással. Villával sűrűn megszurkáljuk, hogy a gőz sütés közben távozni tudjon.
Nagyjából 35-40 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálalás előtt vágjuk kockára, megszórjuk porcukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése