Oldalak

2013. május 3., péntek

Almás pite kelt tésztából



Ideális a tél végi kissé már fonnyadtabb almák felhasználásához, de nagyon finom lesz majd a nyári savanyú rétesalmával is.

Ez a recept is a Kifőztük újságban jelent meg, a magazin ingyenesen letölthető az oldalról!


Hozzávalók 38 x 28 cm-es tepsihez

a tésztához:
  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 8 dkg porcukor
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 dl olaj
  • 1 tojás
a töltelékhez:
  • 3 kg alma 
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 2 citrom leve és reszelt héja
  • 1-2 teáskanál őrölt fahéj
  • kevés darált keksz vagy zsemlemorzsa
a tetejére:
  • 1 tojás (elhagyható)
  • porcukor

A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk, nagyon lágy, szinte ragacsos lesz. Letakarva duplájára kelesztjük.
Ezalatt megtisztítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük az almát. Rögtön összekeverjük a citromlével így nem barnul meg nagyon. Megkóstoljuk és ízlés szerint édesítjük, belekeverjük a fahéjat és a citromhéjat is. 
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és elfelezzük. Bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra, sütőpapírt vágunk a tepsi méretének megfelelően.
Az egyik tésztát kinyújtjuk a lisztezett sütőpapíron és belehúzzuk a tepsibe. Kevés darált kekszet szórunk a tésztára és elosztjuk rajta a kinyomkodott  almatölteléket. Befedjük a másik kinyújtott lappal, a széleken kissé be is nyomkodjuk a tésztát. Ha szeretnénk fényes tetejű süteményt, akkor megkenjük a kevés vízzel elkevert tojással. Villával sűrűn megszurkáljuk, hogy a gőz sütés közben távozni tudjon.
Nagyjából 35-40 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálalás előtt vágjuk kockára, megszórjuk porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése