Ez a torta Évának, a Fakanál blog írójának születésnapjára készült.
Jó időben született, mert ilyenkorra már általában van finom magyar szabadföldi eper, ezzel az igazi minden sütemény.
Hozzávalók 22 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:
- 3 tojás
- 12 dkg xilit (nyírfacukor) (vagy 3 dkg négyszeres édesítő)
- 12 dkg gluténmentes zabpehelyliszt (vagy finomra őrölt mandula, mogyoró vagy dió)
- 1 csapott kávéskanál sütőpor
- 3 evőkanál olaj
- 3 evőkanál víz
a krémhez:
- 30 dkg tejföl
- 10 dkg xilit (nyírfacukor) (vagy 2,5 dkg négyszeres édesítő)
- 4 dl tejszín alaposan behűtve
- 1 citrom leve
- 40 dkg eper
- 20 g zselatin
- kb. 60 dkg eper
- citromfűlevelek
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban, a tortaforma aljába sütőpapírt vágunk.
Habosra keverjük az egész tojásokat a xilittel, legalább 10 percen keresztül, végül beleöntjük az olajat és a vizet is. A sütőporos zabpehelylisztet kézi habverővel óvatosan a tojáshabba forgatjuk.
Beletöltjük a tésztát a tortaformába, és a sütő legalsó sínjére téve nagyjából 25 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd körben késsel elválasztva a formától egy tálra csúsztatjuk.
Ha van állítható tortakarikánk akkor azt a tészta köré rakjuk, ha nincs, akkor elmossuk a tortaformát és visszatesszük bele a tésztát.
Az epret megmossuk, megtisztítjuk és 40 dekányit a citromlével pürésítünk. A feléhez egy kis lábosban hozzákeverjük a zselatint, és félretesszük.
A tejfölt elkeverjük a xilittel és a maradék eperpürével. Kis lángon kevergetve feloldjuk a zselatint, hozzávegyítünk néhány kanállal a tejfölös krémből, majd ezt az egészhez adjuk, jól elkeverjük.
A tejszínt habbá verjük és beleforgatjuk az epres krémbe.
A tésztát körben kirakjuk félbevágott eperszemekkel és beleöntjük a krémet. Hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára dermedni.
Tálalás előtt egy késsel körben elválasztjuk a formától, eltávolítjuk a tortagyűrűt. A torta tetejét kirakjuk eperrel, és néhány citromfűlevéllel díszítjük.
Tipp: a zabpehelylisztet saját magunk is elkészíthetjük, kávédarálóval megőrölve a zabpelyhet.
A xilitről azaz a nyírfacukorról itt lehet olvasni bővebben, illetve meg is lehet vásárolni.
Az étel akkor gluténmentes, ha betartjuk a gluténmentes ételkészítés szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan gluténmentes.
Mivel érkezett egy kifogásoló komment, beírtam a zab alternatívájaként a mandulát, de készülhet az alap dióval, mogyoróval, vagy akár ezek keverékével is. Így a sütemény egészen biztosan gluténmentes.
Ezen kívül lehet gluténmentes lisztkeverékkel is készíteni, aki a diétája miatt csak ezt használhatja, az természetesen ne térjen el ettől.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Liszt%C3%A9rz%C3%A9kenys%C3%A9g#A_beteg_sz.C3.A1m.C3.A1ra_tiltott_.C3.A9lelmiszerek
VálaszTörlésVégignézegettem a blogodat és el vagyok ájulva! Fel is iratkoztam egyből :)
VálaszTörlésKedves Névtelen! El kellett volna olvasnod alaposabban az általad linkelt Wikipédiás forrást, ez a mondat is szerepel benne:
VálaszTörlés"A zabot kis mennyiségben, orvosi ellenőrzés mellett engedik Nagy-Britanniában és Finnországban."
Egy szelet tortára igen kis mennyiség esik a zabból ebben az esetben. Ezen kívül a súlyos lisztérzékenységben szenvedők pontosan tudják, számukra mi a megengedett, mit ehetnek. A zab a csomagolás során szennyeződhet gluténnal, de aki csak simán gluténmentesen óhajt enni, az fogyaszthatja, hiszen neki ez a kis mennyiség nem okoz gondot. Egy lisztérzékeny beteg diétáját orvos és dietetikus állítja össze, a betegség súlyossága szerint. Így az érintettek tudják, mit ehetnek.
Kedves Krasziboszi örülök, hogy tetszik, remélem sok receptet kipróbálsz majd!
Egyszerűen gyönyörű! Nekem jöhet bárhogy, gluténnal vagy nélküle... Isteni!
VálaszTörlésTökéletes torta,gyönyörű fotó...olyan Mohás :)
VálaszTörlésKriszti köszönöm :)))
VálaszTörlésRebarbara örülök, hogy így látod, köszönöm!
szeretnem tudni mi a xilit
VálaszTörlésKedves Marika! Itt olvashatsz róla:
VálaszTörléshttp://www.biobolt.e-tar.hu/home/hirek/1-latest-news/54-xylitol-xilit-azaz-nyirfacukor
Ezt a tortát kaptam születésnapomra, és mondhatom igen nagy sikere volt! Nagyon finom úgy, ahogy van. Köszönöm!
VálaszTörlésAnikó nagyon boldog születésnapot kívánok neked utólag is, és örülök, hogy ízlett a torta !
VálaszTörlésKedves Moha!
VálaszTörlésA cukor helyett lehet mézet használni? Ugyanis a vendégem, akinek készítem, répacukor-allergiás is (a gluténérzékenység mellett), és emiatt az egy alkalom miatt nem vennék egy egész zacskó xillitet.
Köszönöm! Gyöngyi
Kedves Gyöngyi! A krémben szerintem semmi gondot nem okoz a méz, az eperhez tenném, a turmixolásnál.
VálaszTörlésA tészta viszont esetleg nagyon másképp viselkedhet a mézzel. Még sosem sütöttem mézzel piskótát, nem tudom milyen lenne.
Súlyra biztosan kevesebb kellene belőle, mint a cukorból ( xilitből), esetleg készíts egy próbasütést, csak a lapot süsd meg. Finom, meg lehet enni simán egy kis lekvárral is.
Én két evőkanál méznél nem tennék bele többet.
Tök szuper a torta :) Ismét.
VálaszTörlésA kávés-epres csodád pedig évek órta szülinapi kedvenc, még nem volt rá példa, hogy az új meghívottak ne kérték volna el a receptet... komolyan!
akadékoskodó Névtelennek pedig üzenem, hogy gyakorló gluténérzékenyként jelzem,a zab gluténmentes, csak gluténmentes verziót kell venni, mert csak azok esetében tudják garantálni, hogy nem szennyezett más gabonával (ergó KÜLÖN kezelik), mert maga a zab, ha nem értintkezik mással GLUTÉNMENTES gabona.
A Wiki pedig meg igen sokat téved (nem csak ebben), főleg mert rengeteg cikket szerkesztenek hozzá nem értő dilettánsok.
Köszönöm, örülök a torták sikerének!
VálaszTörlésÉs igen, azóta már itthon is kapható a gyártó által garantáltan gm zab, pl. a Provena termékei.
Hát ez a süti valami fenománális...A receptet 100%-ban követve elkészítettem és tökéletes lett. Óriási köszönet érte <3
VálaszTörlésKedves Gabi! Köszönöm a visszajelzést, nagyon örülök a sikernek!
VálaszTörlésÜdvözlöm!
VálaszTörlésNagyon szuper a recept! Érdeklődni szeretnék, hogy a zselatinport fel kell-e oldani vízben vagy mehet egyből a külön vett eperpüréhez ! Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel : Krisztina ( kezdő sütikészítő)
Kedves Krisztina, ahogy a recept is írja, itt a külön vett eperpürében ázik a zselatin, majd ebben oldjuk fel, kis lángon melegítve, kevergetve.
VálaszTörlésEz az "áztatás" csak pár perc, ezalatt a zselatin megszívja magát, és már lehet is melegíteni.