Hétvégén tartottuk a gyerekek születésnapját. Ez a torta a nagylánynak készült. Nagyon finom, de elég tömör lett, csak egy vékony szeletet lehet enni belőle.
Azt hiszem ki fogom kísérletezni egy picit könnyebb összetételben is. A család a kóstolás közben is adott pár jó ötletet, alakul a dolog.
Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:
- 4 tojásfehérje
- 4 evőkanál cukor
- 1 evőkanál olaj
- 1,5 evőkanál liszt
- 1,5 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 kávéskanál sütőpor
- 10 dkg dió durvára vágva
- 40 dkg csokoládés mogyorókrém (Nutella)
- 5 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 6 tojássárgája
- 12 dkg cukor
- 50 g étkezési keményítő
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál kakaópor
- 15 dkg puha vaj
- háztartási keksz
- kakaópor
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra alsó-felső sütésmódban, és sütőpapírt vágunk a tortaforma aljába.
A fehérjéket kemény habbá verjük, apránként hozzáadva a cukrot, végül beleöntjük az olajat. Kézi habverővel beleforgatjuk a sütőporos lisztet és a morzsát is. Beleöntjük a masszát a tortaformába, tetejét megszórjuk a dióval és 15-17 perc alatt megsütjük.
Tortatálra csúsztatjuk, felmelegítjük egy kicsit a mogyorókrémet és megkenjük vele a tészta tetejét. A tésztaalapot 10-15 percre fagyasztóba tesszük, így könnyebb lesz majd rákenni a krémet.
A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a keményítővel, a vaníliakivonattal, a tejjel és a tejszínnel. Kis lángon folytonos keveréssel besűrítjük. Elfelezzük, az egyik részhez adjuk az apróra tördelt csokoládét és a kakaóport, simára keverjük. Mindkét krémet kihűtjük.
Habosra keverjük a vajat, egyik felét a csokoládés krémhez keverjük, másik felét a sárga krémhez.
Kivesszük a fagyasztóból a tésztát, elkenjük rajta a sárga krémet, kirakjuk tejbe mártott háztartási kekszekkel, majd rákenjük a csokoládés krémet is. Ennek tetejét elsimíthatjuk, vagy borzasra is igazíthatjuk.
Hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára. Tálalás előtt megszórjuk kakaóporral.
Épp ezt tervezzük megsütni mi is a lanyokkal. Köszi!
VálaszTörlésMárti akkor épp kapóra jött:)))
VálaszTörlésEgyszerű kinézete ellenére nagyon mutatós!
VálaszTörlésMarisz köszönöm szépen!
VálaszTörlésHú, biztosan nagyon finom! Megakarom enni, most azonnal! :) Melyik az a tortád, amelyik több réteg krémből áll, és az egyik ezekből mákos? (van még azt hiszem epres is, vagy málnás. Az biztos hogy egy másik rétege rózsaszín vagy lila.) Tűvé tettem a blogot, de egyszerűen nem találom. Lehet, hogy túl erősen kerestem... :)
VálaszTörlésLara ez az:http://www.mohakonyha.hu/2010/07/parfetorta.html
VálaszTörlésEz egy parfétorta.
Nagyon köszönöm! :)
VálaszTörlésNagyon szívesen!
VálaszTörlésSzia! Nagyon jól néz ki ez a torta. Én is szeretném megcsinálni, csak nem vagyok benne biztos, hogy milyen tejszín kell bele! Habtejszín vagy főzőtejszín? Előre is köszönöm a segítségedet! :)
VálaszTörlésKedves Anita! Habtejszínt használok mindenhez, azzal készítsd! Remélem ízleni fog nektek is!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Hétvégén meg is csinálom! :)
VálaszTörlésNagyon szívesen, jó étvágyat hozzá!
VálaszTörlésKöszi a receptet holnap elkészítem a nagyobbik unokámnak. A szedrest meg a kisebbiknek. Nagyon mutatós és finom lehet.
VálaszTörlésVali boldog szülinapot az unokáknak! Remélem ízleni fog a torta nekik, a szedres is nagyon finom, nem túl édes, és jól kiadja a gyümölcs ízét.
VálaszTörlés