Oldalak

2013. június 25., kedd

Iskolatorta másodszor



Második gyerekünk is leérettségizett, ismét elbúcsúztunk az osztályt tanító tanároktól. Valami újdonságot kellett kitalálni, hiszen az iskolát már egyszer elkészítettük tortából.

A mostani ötlet a két osztálykísérő tanár szakterületéből jött. Egyikük földrajzot tanít, a másik pedig euritmiát.

Mindketten szeretnek túrázni, hegyet mászni, biciklizni, ezt az osztállyal közösen is sokszor tették. Így lett az alap egy rét, kis tóval, biciklivel, sziklás heggyel, az oldalán pedig ott álltak az euritmiát megjelenítő figurák.
A bicikli és a figurák nem ehető anyagból voltak, ezeket a két tanár eltette emlékbe. A többit pedig tanárok, szülők és diákok együtt megettük.
Sima piskótát sütöttem hozzá, házi étcsokoládés főzött pudingból és vajból készült a krém bele. A lapokat megkentük lekvárral, és a krémbe a töltésnél meggybefőttet potyogtattunk. A kész tortát kívülről lekentem  vékonyan vajkrémmel, és erre került a marcipán borítás.
A hegy is így készült, több réteg egymáson. Ezt külön erős műanyag lapra tettem, külön burkoltam le, és a marcipánnal bevont alapra tettük rá, úgy, hogy alá bambuszpálcákat szúrtunk tartónak.
A különböző tereptárgyak a férjem és a gyerekeim munkája, a burkolásnál is ők voltak segítségemre, szóval igazi családi összmunka volt.








2013. június 19., szerda

Krumplikrokett



Ez a recept is a Kifőztük magazinban jelent meg, az újság ingyen letölthető az oldalról!


Hozzávalók
  • 50 dkg tisztítva mért krumpli
  • 70 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1/2 dl olaj
  • 1,5-2 dl tej
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 púpozott teáskanál só
  • csipet cukor

A kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, áttörjük és hűlni hagyjuk. 1,5 dl langyos tejben a csipet cukorral fölfuttatjuk az élesztőt.
Nagyobb tálban összedolgozunk minden hozzávalót a robotgép dagasztóspiráljával, a maradék fél dl tejet csak akkor tesszük hozzá, ha a tészta nagyon kemény. 
Lisztezett felületen ujjnyi vastag hengereket sodrunk a tésztából, és 7-8 cm-es darabokra vágjuk. Bő forró olajban közepes hőfokon aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, majd reszelt sajttal, és különféle mártogatósokkal tálaljuk.

Tipp: a lisztben megforgatott nyers kroketteket tálcára téve lefagyasztjuk, majd zacskóban vagy dobozban tesszük a mélyhűtőbe. Felhasználáskor fagyos állapotban kezdjük a sütését, vigyázva, hogy ne legyen túl forró az olaj, különben a krokett kívül megég, belül pedig nyers marad.

2013. június 13., csütörtök

Epres joghurthab



Finom, könnyű édesség, gyorsan elkészíthető és a nyár folyamán bármilyen más gyümölccsel is érdemes kipróbálni.

A tálaláshoz az üvegpoharakat a SütniFőzni.hu konyhafelszerelési webáruház biztosította.

Hozzávalók 6-8 főre:


  • 40 dkg natúr joghurt
  • 30 dkg eper pürésítve
  • 1/2 citrom leve
  • 4 dl tejszín
  • 3-4 evőkanál porcukor ( mennyisége függ a gyümölcs édességétől)
  • 2 csomag Expressz Zselatin fix
a díszítéshez:

  • eper
  • citromfűlevél
A tejszínt habbá verjük a porcukorral és félretesszük.
A joghurtot az eperpürével és a citromlével elkeverjük a robotgép habverőjével, majd folytonos keverés közben hozzáadjuk a 2 csomag zselatin fixet, ezzel további egy percig verjük még.
Ezután kézi habverővel beleforgatjuk a tejszínhabot is. Kóstoljuk meg, ha kell, még édesíthetjük.
A joghurthabot üvegpoharakba töltjük és legalább 2 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt díszítjük a tetejét friss gyümölccsel, citromfűlevéllel.