Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
az alaphoz:
- 20 dkg zabpehelykeksz ( 1 csomag Győri Édes Zabfalatok)
- 10 dkg olvasztott vaj
- 30 dkg túró
- 30 dkg tejföl
- 8-10 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 vaníliarúd belseje vagy 1 teáskanál vaníliakivonat
- 4 dl habtejszín alaposan behűtve
- 1 dl citromlé
- 20 g zselatin
a tetejére:
- 40-50 dkg málna
- 3 dl málnalé ( bármilyen piros gyümölcs leve) vagy vízzel hígított málnaszörp
- 1 zacskó piros tortazselé por (Dr.Oetker) vagy 20 g zselatin
Egyenletes vastagságban belenyomkodjuk a forma aljába és hűtőbe tesszük.
Kis lábosban a zselatint elkeverjük a citromlében és félretesszük.
A túrót elvegyítjük a tejföllel, porcukorral, citromhéjjal és a vaníliával. A zselatint kis lángon kevergetve feloldjuk, néhány kanál túrókrémet hozzávegyítünk, majd ezt az egészet alaposan a túrós masszába keverjük.
Kemény habbá verjük a tejszínt és óvatosan a túrókrémbe forgatjuk.
A kekszes alapra töltjük a túrókrémet és legalább 2 órára behűtjük, hogy megszilárduljon.
Ezután kirakjuk a torta tetejét málnával.
Elkészítjük a málnazselét a zacskón található előírás alapján a gyümölcslével. A felhasznált gyümölcslétől függően lehet édesíteni.
(Ha nincs tortazselé por, akkor a sima zselatint elkeverjük a gyümölcslében, kis lángon melegítve feloldjuk benne, majd ha lehűlt, tovább dolgozunk vele.)
Először óvatosan néhány evőkanál zselét töltünk a málnára, és visszatesszük a hűtőbe megszilárdulni, ha ez megtörtént, akkor kanalazzuk rá a többi zselét. Hűtőbe tesszük, míg teljesen meg nem szilárdul a bevonat.
Ezzel a módszerrel a gyümölcsök a helyükön maradnak majd, nem fognak felúszni a zselé tetejére.
Tálalás előtt késsel körben elválasztjuk a tortát a formától, levesszük a karimát és a tortát tálra csúsztatjuk.
Tipp: ha azt szeretnénk, hogy a zselé teljesen fedje a gyümölcsöt, akkor dolgozzunk 4 dl gyümölcslével.