Oldalak

2013. július 12., péntek

Tejberizsfagylalt



Ez a finom fagylalt a Kifőztük magazin júliusi számában jelent meg, az újság ingyenesen letölthető az oldalról! 

A tálaláshoz az üvegkelyheket a SütniFőzni Konyhafelszerelési webáruház biztosította


Hozzávalók
  • 8 dl tej
  • 12 dkg cukor
  • 1 rúd vanília
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg gömbölyű szemű rizs
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl tejszín
  • kevés porcukor
  • baracklekvár ízlés szerint 
Nagyobb lábosban melegíteni kezdjük a tejet a cukorral, a felhasított vaníliarúddal és a reszelt citromhéjjal.
Felforralunk 2 liter vizet egy csipet sóval, beleszórjuk a rizst és időnként kevergetve 3 percig főzzük, majd leszűrjük. A rizst a tejhez adjuk és kis lángon, gyakran megkeverve puhára főzzük. Ha szükséges, kevés tejet még lehet hozzáönteni. Hideg vízbe állítva kihűtjük, eltávolítjuk belőle a vaníliarudat.
Belekeverjük a mascarponét és a kemény habbá vert tejszínt is. Megkóstoljuk és ízlés szerint édesítjük.
Ha van fagylaltgépünk, akkor abban készítjük el a fagylaltot, majd rögtön tálaljuk baracklekvárral vegyítve. 
Ha nincs gép, akkor egy nagyobb, lapos dobozban tesszük a masszát a fagyasztóba és félóránként átkeverjük egy villával. Amikor megfelelőnek ítéljük az állagát, akkor tálaljuk.

Tipp: Ha tárolni szeretnénk az elkészült fagylaltot, akkor lekvárral felváltva adagoljuk dobozba, és így tegyük a fagyasztóba. Ebben az esetben -18 fokon néhány óra alatt keményre fagy, ezért tálalás előtt legalább egy-két órával tegyük át a sima hűtőbe, így szépen tudjuk majd adagolni a fagylaltos kanállal.

2 megjegyzés: