Ez egy nagyon finom csokoládés-marcipános-kávés torta, eredetileg Auguszt Elemér 80. születésnapjára készült.
Nagyon megörültem, amikor a Péntek Cukrászda blogon megtaláltam az eredeti receptet, melyet Auguszt Olga tett közzé a Magyar Konyha 2012. decemberi számában.
Ebből indultam ki, de Emese is belebonyolódott a receptbe, plusz én egy picivel nagyobb formában készítettem, így néhány helyen változtattam.
Nekem eleve nagyon kevésnek tűnt a receptben megadott 12 dkg marcipán, nálam ez 30 dkg lett. Pedig a formám csak egy centivel nagyobb átmérőjű, mint Emesénél.
Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
Az alsó piskótához:
- 2 tojás
- 8 dkg cukor
- 8 dkg liszt
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál víz
- 2 tojás
- 5 dkg cukor
- 5 dkg liszt
- 1 dkg olvasztott vaj
- 5 dl habtejszín
- 50 dkg étcsokoládé
- 3 evőkanál kakaópor
- 20 dkg vaj
- 30 dkg natúr marcipánmassza
- 8 dl habtejszín alaposan behűtve
- 12 púpozott kávéskanál instant kávé porrá őrölve
- 10 dkg porcukor
- 2 zacskó Dr.Oetker Zselatin fix
- kakaópor a díszítéshez
A sütőt előmelegítjük 180 fokra alsó-felső sütésmódban, a tortaformába sütőpapírkorongot vágunk.
A piskótához nagyon habosra verjük az egész tojásokat a cukorral, ez robotgéppel is legalább 10 perc.
Ezután belecsurgatjuk az olajat és a vizet, majd beleszitáljuk a lisztet is, de ezt már óvatosan, kézi habverővel forgatjuk hozzá. A tortaformába töltjük és nagyjából 10-12 perc alatt megsütjük.
Rácsra csúsztatjuk és hagyjuk hűlni.
A formába újabb sütőpapírt teszünk, és elkészítjük a dobos lapot is. Az egész tojásokat habosra verjük a cukorral, beleszitáljuk a lisztet, beleöntjük az olvasztott vajat is, és kézi habverővel elkeverjük benne.
A masszát a formába töltjük és nagyjából 10 perc alatt megsütjük. Rácsra csúsztatjuk és kihűtjük.
Az átgyúrt marcipánmasszát porcukros deszkán kinyújtjuk a tortaforma méretére.
A torta összeállításához az alsó piskótalap köré állítható tortakarikát kapcsolunk, ha ez nincs, akkor az elmosott formában készítjük el.
A piskótalapra kenjük a csokoládékrém felét, erre rásimítjuk a marcipánlapot, majd rákenjük a csokoládés krém másik felét. Ha a krém még nagyon kenődős, akkor érdemes a rétgezés közben 10-10 percre betenni a fagyasztóba a tortát, így biztosan szépen rá tudjuk simítani a marcipánt is, meg a következő adag krémet.
Ezután rátesszük a dobos lapot, kissé rányomkodjuk.
A kávés réteghez lágy habbá verjük a tejszínt, a két csomag Zselatin fixet közben hozzáadjuk. Ezután tesszük bele a porcukorral elkevert instant kávét, kevés ideig tovább verve a habot.
Ezt a habot simítjuk a dobos lapra, majd a tortát 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt éles késsel elválasztjuk a karimát a tortától és eltávolítjuk. A tortát a tálalótálra tesszük, tetejére szitálunk kevés kakaóport.
Kedvenc tortatálam lelőhelye pedig a SütniFőzni webáruház!