Oldalak

2013. augusztus 30., péntek

E 80 torta Moha módra



Ez egy nagyon finom csokoládés-marcipános-kávés torta, eredetileg Auguszt Elemér 80. születésnapjára készült.
Nagyon megörültem, amikor a Péntek Cukrászda blogon megtaláltam az eredeti receptet, melyet Auguszt Olga tett közzé a Magyar Konyha 2012. decemberi számában.

Ebből indultam ki, de Emese is belebonyolódott a receptbe, plusz én egy picivel nagyobb formában készítettem, így néhány helyen változtattam.
Nekem eleve nagyon kevésnek tűnt a receptben megadott 12 dkg marcipán, nálam ez 30 dkg lett. Pedig a formám csak egy centivel nagyobb átmérőjű, mint Emesénél.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához

Az alsó piskótához:

  • 2 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál víz
A dobos laphoz:

  • 2 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg liszt
  • 1 dkg olvasztott vaj
A csokoládés krémhez:

  • 5 dl habtejszín
  • 50 dkg étcsokoládé
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 20 dkg vaj
A marcipánréteghez:

  • 30 dkg natúr marcipánmassza
A kávés habhoz:

  • 8 dl habtejszín alaposan behűtve
  • 12 púpozott kávéskanál instant kávé porrá őrölve
  • 10 dkg porcukor
  • 2 zacskó Dr.Oetker Zselatin fix
  • kakaópor a díszítéshez
Először a csokoládés krémet készítjük el, ennek hűlnie kell. A tejszínt forráspontig melegítjük, majd a tűzről levéve beletördeljük a csokoládét, kézi habverővel simára keverjük, hozzászitáljuk a kakaóport is, és beletesszük a vajat. Sűrű, fényes krémet kapunk, amit hagyunk kihűlni, majd utána hűtőbe tesszük, és nagyjából 15-20 percenként kivesszük, átkeverjük. Amikor már elég sűrű, de még kenhető állagú, akkor már nem kell visszatenni a hűtőbe.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra alsó-felső sütésmódban, a tortaformába sütőpapírkorongot vágunk.
A piskótához nagyon habosra verjük az egész tojásokat a cukorral, ez  robotgéppel is legalább 10 perc.
Ezután belecsurgatjuk az olajat és a vizet, majd beleszitáljuk a lisztet is, de ezt már óvatosan, kézi habverővel forgatjuk hozzá. A tortaformába töltjük és nagyjából 10-12 perc alatt megsütjük.
Rácsra csúsztatjuk és hagyjuk hűlni.
A formába újabb sütőpapírt teszünk, és elkészítjük a dobos lapot is. Az egész tojásokat habosra verjük a cukorral, beleszitáljuk a lisztet, beleöntjük az olvasztott vajat is, és kézi habverővel elkeverjük benne.
A masszát a formába töltjük és nagyjából 10 perc alatt megsütjük. Rácsra csúsztatjuk és kihűtjük.
Az átgyúrt marcipánmasszát porcukros deszkán kinyújtjuk a tortaforma méretére.

A torta összeállításához az alsó piskótalap köré állítható tortakarikát kapcsolunk, ha ez nincs, akkor az elmosott formában készítjük el.
A piskótalapra kenjük a csokoládékrém felét, erre rásimítjuk a marcipánlapot, majd rákenjük a csokoládés krém másik felét. Ha a krém még nagyon kenődős, akkor érdemes a rétgezés közben 10-10 percre betenni a fagyasztóba a tortát, így biztosan szépen rá tudjuk simítani a marcipánt is, meg a következő adag krémet.
Ezután rátesszük a dobos lapot, kissé rányomkodjuk.
A kávés réteghez lágy habbá verjük a tejszínt, a két csomag Zselatin fixet közben hozzáadjuk. Ezután tesszük bele a porcukorral elkevert instant kávét, kevés ideig tovább verve a habot.
Ezt a habot simítjuk a dobos lapra, majd a tortát 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt éles késsel elválasztjuk a karimát a tortától és eltávolítjuk. A tortát a tálalótálra tesszük, tetejére szitálunk kevés kakaóport.

Kedvenc tortatálam lelőhelye pedig a SütniFőzni webáruház!

2013. augusztus 16., péntek

Paleo ananászleves




Gyors és finom leves a kánikulában, megjelent az augusztusi Kifőztük magazinban, az újság ingyen letölthető a weboldalról.

A tálkákat a tálaláshoz a SütniFőzni konyhafelszerelési webáruház biztosította.

Hozzávalók 4 főre

  • 1 liter 100%-os ananászlé
  • 4 dl kókusztej
  • 1 friss ananász vagy 1 doboz cukormentes ananászkonzerv
  • kevés nyírfacukor 
a díszítéshez:
  • kókuszpehely
  • citromfűlevél

Nagyobb tálban összekeverjük a gyümölcslét és a kókusztejet, ha konzerv ananászt használunk, akkor azt a levével együtt hozzáadjuk.
Ha friss ananásszal készítjük, akkor azt tisztítás és darabolás után tesszük bele.
Megkóstoljuk, és ha szükséges, kevés nyírfacukorral édesítjük.

Jól behűtjük és tálalásnál megszórjuk kókuszpehellyel, citromfűlevéllel.

2013. augusztus 7., szerda

After Eight parfétorta





Ez a parfétorta a Kifőztük augusztusi számában jelent meg, az újság ingyenesen letölthető az oldalról!

Hozzávalók 30 x 11 cm-es dobozformához

a parféhoz:
  • 6 dl tejszín
  • 3 tojássárgája
  • 1 tubus cukrozott sűrített tej (170 g)
  • 1 dl mentaszirup ( vagy ennek megfelelő mentakivonat, esetleg aroma)
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 25 dkg mascarpone
a csokoládélapokhoz:
  • 20 dkg étcsokoládé (lehet mentás is)
  • 1 evőkanál olaj
a díszítéshez:
  • 4 dl tejszín
  • porcukor
  • mentalevél

A tejszínt és a sűrített tejet simára keverjük a tojássárgákkal, hozzáöntjük a mentaszirupot is, majd folyton keverve kis lángon besűrítjük. 
A tűzről levéve beletördeljük a csokoládét, hozzáadjuk a mascarponét is, és simára keverjük. Vízfürdőben kihűtjük és hűtőbe tesszük legalább 6-8 órára.
Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk az olajjal, majd sütőpapírra nagyon vékony lapokat kenünk belőle, nagyjából a doboz méretének megfelelően és a fagyasztóba tesszük őket.
A dobozformát kibéleljük folpack fóliával, úgy, hogy túllógjon körben mindenhol a forma szélén. 
A parfémasszát robotgéppel habosra verjük.
Vékony rétegben elkenünk egy adag masszát a dobozban, ráfektetünk egy csokoládélapot, kissé rá is nyomjuk. Ezt a rétegezést folytatjuk, amíg tart az alapanyag.
Csokoládélapból egyet meghagyunk, ez majd a tetejére kerül a díszítés előtt.
A dobozt az asztalhoz ütögetjük, a túllógó fóliával befedjük és fagyasztóba tesszük legalább 8 órára.
A díszítéshez habbá verjük a tejszínt és csillagcsöves habzsákba töltjük. Aki igényli tehet bele 1-2 teáskanál porcukrot is.
Ezután előkészítünk egy hosszúkás tálat, a dobozt ráborítjuk és körben megmelegítjük hajszárítóval, így ki tudjuk szedni belőle a parfét. Lehet forró vízbe mártani a dobozt néhány pillanatra, így is sikerülni fog.
A parféról leszedjük a fóliát, és rátesszük a tetejére a félretett csokoládélapot. Körben bevonjuk a tejszínhabbal, tetejére néhány habrózsát formázunk.
Visszatesszük a fagyasztóba legalább 1 órára.
Tálalásnál a habrózsákba mentalevelet teszünk.

A csokoládés rétegezés kivitelezését Egycsipetnél találtam, köszönet érte! 

FONTOS!  Ha a tejszínhab is megszilárdult, akkor utána takarjuk be több réteg fóliával a parfét, vagy tegyük zárható dobozba, hogy ne szívja be a fagyasztóban a szagokat.