Ez a parfétorta a Kifőztük augusztusi számában jelent meg, az újság ingyenesen letölthető az oldalról!
Hozzávalók 30 x 11 cm-es dobozformához
a parféhoz:
- 6 dl tejszín
- 3 tojássárgája
- 1 tubus cukrozott sűrített tej (170 g)
- 1 dl mentaszirup ( vagy ennek megfelelő mentakivonat, esetleg aroma)
- 10 dkg fehér csokoládé
- 25 dkg mascarpone
a csokoládélapokhoz:
- 20 dkg étcsokoládé (lehet mentás is)
- 1 evőkanál olaj
a díszítéshez:
- 4 dl tejszín
- porcukor
- mentalevél
A tejszínt és a sűrített tejet simára keverjük a tojássárgákkal, hozzáöntjük a mentaszirupot is, majd folyton keverve kis lángon besűrítjük.
A tűzről levéve beletördeljük a csokoládét, hozzáadjuk a mascarponét is, és simára keverjük. Vízfürdőben kihűtjük és hűtőbe tesszük legalább 6-8 órára.
Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk az olajjal, majd sütőpapírra nagyon vékony lapokat kenünk belőle, nagyjából a doboz méretének megfelelően és a fagyasztóba tesszük őket.
A dobozformát kibéleljük folpack fóliával, úgy, hogy túllógjon körben mindenhol a forma szélén.
A parfémasszát robotgéppel habosra verjük.
Vékony rétegben elkenünk egy adag masszát a dobozban, ráfektetünk egy csokoládélapot, kissé rá is nyomjuk. Ezt a rétegezést folytatjuk, amíg tart az alapanyag.
Csokoládélapból egyet meghagyunk, ez majd a tetejére kerül a díszítés előtt.
A dobozt az asztalhoz ütögetjük, a túllógó fóliával befedjük és fagyasztóba tesszük legalább 8 órára.
A díszítéshez habbá verjük a tejszínt és csillagcsöves habzsákba töltjük. Aki igényli tehet bele 1-2 teáskanál porcukrot is.
Ezután előkészítünk egy hosszúkás tálat, a dobozt ráborítjuk és körben megmelegítjük hajszárítóval, így ki tudjuk szedni belőle a parfét. Lehet forró vízbe mártani a dobozt néhány pillanatra, így is sikerülni fog.
A parféról leszedjük a fóliát, és rátesszük a tetejére a félretett csokoládélapot. Körben bevonjuk a tejszínhabbal, tetejére néhány habrózsát formázunk.
Visszatesszük a fagyasztóba legalább 1 órára.
Tálalásnál a habrózsákba mentalevelet teszünk.
A csokoládés rétegezés kivitelezését Egycsipetnél találtam, köszönet érte!
6 megjegyzés:
Szépséges!!!!!!!
Ezt már tegnap megcsodáltam az fb-n. Nemcsak mutatós, de nagyon finom is lehet!
Istenem !! Ez csudálatos!! :)
Szilvia köszönöm szépen!
Marisz köszönöm, finom volt valóban!
Rebarbara köszönöm!
Szia Moha! El lehet készíteni 1-2 nappal előbb is? Kibír annyit a fagyasztóban? Vagy a tejszínhabot aznap reggel inkább?
Medit nyugodtan el lehet készíteni előbb, ez a -18 fokos fagyasztóban eláll több hétig is.
A tejszínhabos díszítést is készítsd el, aztán ha megfagyott az is, akkor takard le alaposan folpack-kal, vagy ha van megfelelő dobozod,akkor azzal. Így ugyanis nem szívja be a fagyasztóban a szagokat.
Megjegyzés küldése