Ez egy nagyon finom csokoládés-marcipános-kávés torta, eredetileg Auguszt Elemér 80. születésnapjára készült.
Nagyon megörültem, amikor a Péntek Cukrászda blogon megtaláltam az eredeti receptet, melyet Auguszt Olga tett közzé a Magyar Konyha 2012. decemberi számában.
Ebből indultam ki, de Emese is belebonyolódott a receptbe, plusz én egy picivel nagyobb formában készítettem, így néhány helyen változtattam.
Nekem eleve nagyon kevésnek tűnt a receptben megadott 12 dkg marcipán, nálam ez 30 dkg lett. Pedig a formám csak egy centivel nagyobb átmérőjű, mint Emesénél.
Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
Az alsó piskótához:
- 2 tojás
- 8 dkg cukor
- 8 dkg liszt
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál víz
- 2 tojás
- 5 dkg cukor
- 5 dkg liszt
- 1 dkg olvasztott vaj
- 5 dl habtejszín
- 50 dkg étcsokoládé
- 3 evőkanál kakaópor
- 20 dkg vaj
- 30 dkg natúr marcipánmassza
- 8 dl habtejszín alaposan behűtve
- 12 púpozott kávéskanál instant kávé porrá őrölve
- 10 dkg porcukor
- 2 zacskó Dr.Oetker Zselatin fix
- kakaópor a díszítéshez
A sütőt előmelegítjük 180 fokra alsó-felső sütésmódban, a tortaformába sütőpapírkorongot vágunk.
A piskótához nagyon habosra verjük az egész tojásokat a cukorral, ez robotgéppel is legalább 10 perc.
Ezután belecsurgatjuk az olajat és a vizet, majd beleszitáljuk a lisztet is, de ezt már óvatosan, kézi habverővel forgatjuk hozzá. A tortaformába töltjük és nagyjából 10-12 perc alatt megsütjük.
Rácsra csúsztatjuk és hagyjuk hűlni.
A formába újabb sütőpapírt teszünk, és elkészítjük a dobos lapot is. Az egész tojásokat habosra verjük a cukorral, beleszitáljuk a lisztet, beleöntjük az olvasztott vajat is, és kézi habverővel elkeverjük benne.
A masszát a formába töltjük és nagyjából 10 perc alatt megsütjük. Rácsra csúsztatjuk és kihűtjük.
Az átgyúrt marcipánmasszát porcukros deszkán kinyújtjuk a tortaforma méretére.
A torta összeállításához az alsó piskótalap köré állítható tortakarikát kapcsolunk, ha ez nincs, akkor az elmosott formában készítjük el.
A piskótalapra kenjük a csokoládékrém felét, erre rásimítjuk a marcipánlapot, majd rákenjük a csokoládés krém másik felét. Ha a krém még nagyon kenődős, akkor érdemes a rétgezés közben 10-10 percre betenni a fagyasztóba a tortát, így biztosan szépen rá tudjuk simítani a marcipánt is, meg a következő adag krémet.
Ezután rátesszük a dobos lapot, kissé rányomkodjuk.
A kávés réteghez lágy habbá verjük a tejszínt, a két csomag Zselatin fixet közben hozzáadjuk. Ezután tesszük bele a porcukorral elkevert instant kávét, kevés ideig tovább verve a habot.
Ezt a habot simítjuk a dobos lapra, majd a tortát 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt éles késsel elválasztjuk a karimát a tortától és eltávolítjuk. A tortát a tálalótálra tesszük, tetejére szitálunk kevés kakaóport.
Kedvenc tortatálam lelőhelye pedig a SütniFőzni webáruház!
Hát ez valami gyönyörűség! És az íze, az mennyei lehet!
VálaszTörlésAzt hiszem nem élhetünk egymás nélkül...én és ez a torta!!!:)
VálaszTörlésTömör-gyönyör, ahogy írtad. :) Nagyon-nagyon! :)
VálaszTörlésNagyon kívánatos! Én is készülök már elkészíteni, de elég macerásnak tűnik.
VálaszTörlésElismerésem érte!
Munkás,de biztos finom :)
VálaszTörlésGyönyörű lett!
De szép! Milyen rég ettem!:)
VálaszTörlésPiroska, köszönöm, az íze valóban nagyon jó!
VálaszTörlésMézeskalács egy ráérős napon vágj bele, a család áldani fog:)
Dina, az, néha kell ez is!
Marisz nagyon köszönöm, az első olvasásra nekem is annak tűnt, de aztán kiderült, hogy mégsem annyira.
Neked pedig tényleg nem kihívás egy ilyen torta!
Rebarbara köszi, igen, munka van benne, de megéri!
Erika, köszönöm, akkor ez most nosztalgia neked:)
Hello!
VálaszTörlésKérnénk egy kis segítséget a tejszín kiválasztásához. Az utóbbbi időben több alkalommal azért nem sikerültek a tortáim, mert az állati tejszínt, bár alaposan behűtöttem, de nem sikerült még habfixálóval sem megfelelő keménységűre vernem, később pedig elfolyósodott (mind díszítéskor, ill. akkor is, ha a krémbe raktam - nem is mondom el, milyen csalódott az ember, amikor időt, energiát, lelkesedést, pénzt öl egy tortába, és nem tudja a család elé rakni, mert elfolyik). Nagyon hálás lennnék, ha megírnád, melyik fajtát használtad az E80-hoz.
Köszönettel: Linda
Kedves Linda! Én általában a Lidl vagy az Aldi 2 dl-es dobozos tejszínét használom.
VálaszTörlésKedves Moha!
VálaszTörlésNemrég fedeztem fel ezt a receptet és már akkor eldöntöttem,hogy megcsinálom egy családi alkalomra. Most volt az unokám öt éves és így elkészítettem. Nagyon finom lett. Annyit változtattam rajta, hogy tejszínből a kávés krémhez csak 6 dl használtam - a kávé mennyiségét is csökkentve, de így is elég karakteres lett. Bizony egy vékonyka szelet is bőven elég volt mindenkinek. (26 cm-es a formám)
Szerettem volna képet is csatolni, de nem sikerült. A receptért hatalmas köszönet! Pappné Ildikó
Kedves Ildikó, nagyon köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy ízlett a torta! Utólag is boldog születésnapot kívánok az unokádnak, sok szeretettel!
VálaszTörlésKedves Moha!
VálaszTörlésCsodásan néz ki a torta, szeretném megcsinálni én is, az lenne a kérdésem, hogy ha nincsen állítható tortakarikám, ezt a kávés habot a tetejére hogyan tudom rávarázsolni hogy megmaradjon a torta formája? Csak egy 26 centis kapcsos tortaformám van sajna.
A másik kérdés, hogy marcipánmasszát hol lehet kapni?
Előre is köszönöm a választ!
Veronika
Kedves Veronika! A kávés habnak nagyon jó tartása van, nem folyós, a tortát az állítható karika nélkül is össze tudod rakni. Szépen elkened a rétegeket egymáson, legfeljebb nem lesz a széle ilyen tökéletesen sima.
VálaszTörlésA habot a tetejére halmozod, kicsit eligazgatod, elkened, és kész is.
Marcipánmasszát lehet kapni a nagyobb áruházakban a sütési kellékeknél, Aldiban / Lidl-ben is szokott lenni.
Köszönöm, még azt szeretném kérdezni, hogy ha a kávés krémet csak a fele mennyiségű hozzávalóból készítem el, az is elegendő? Nyilván úgy nem lesz ilyen szép magas. Ebben az esetben elég hozzá 1 csomag zselatin fix?
VálaszTörlésIgen, ha úgy szeretnéd, akkor minden hozzávalót felezni kell.
VálaszTörlésMondjuk én azt javaslom, hogy készüljön el az eredeti mennyiségű kávés hab hozzá, mert a marcipános csokoládés rétegek elég tömények, ezt oldja a tetején lévő nem túl édes kávés hab. Ha csak fele a mennyiség, akkor félő, hogy a csokoládé mindent elnyomva érvényesül...
Szia!
VálaszTörlésÉn ezt a tortát fondanttal szeretném bevonni!
Szerinted elfogja bírni a torta a fondant-ot vagy nem? A krémessége miatt lettem bizonytalan!
Köszönöm! :)
Kedves Erika! Ezt a tortát szerintem nem lehet bevonni, a tejszínes réteg oldja a fondant. Másrészt elképesztően tömény édesség a sok tejszínnel, csokoládéval, marcipánnal, erre még fondant tenni felesleges, ehetetlen és élvezhetetlen lesz.
VálaszTörlésDe a fő ok az, hogy a fondant elfolyik a tejszínkrémtől.
Értem nagyon szépen köszönöm a választ!
VálaszTörlésKedves Moha!
VálaszTörlésJól értettem, hogy a csokis tejszínt csak felmelegítem, beleolvasztom a csokit, átkeverem, hagyom hűlni, majd használom? (nem kell a lehűlt tejszínt felverni)
A kávés tejszínt pedig felverem hidegen, és simán így olvad bele majd a zselatin és a kv...
Köszönöm a segítséget előre is!
Judit
Kedves Judit jól értetted, igen, így kell készíteni.
VálaszTörlésAnnyit pontosítok, hogy nem "olvad bele" a zselatin, hiszen ez a hidegen használható Dr.Oetker Zselatin fix, a tejszín felverésekor kell beleszórni, ahogy írtam. Szigorúan még cukor nélkül, az csak később kerül bele az instant kávéval együtt. Tehát nem a kávés tejszínt kell felverni!
Szuper! Köszönöm! :)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésÉn 18 cm-es tortaformában szeretném megsütni, szerinted úgy is működhet?
köszönöm szépen!!
Igen, csak arányosan kevesebb alapanyagból. Felezd a hozzávalókat!
VálaszTörlés