2013. október 28., hétfő

Bento box - bento doboz 11: gnocchival




A recept megjelent a Kifőztük magazinban, az újság ingyen letölthető az oldalról!

A dobozt a Gabroni cég biztosította az uzsonnához.
Hozzávalók
  • 1 csomag gnocchi (500 g)
  • 10-15 dkg vékonyra szeletelt füstölt sonka
  • 3 evőkanál olaj
  • 4 dl tejszín
  • aprított petrezselyemzöld / snidling / bazsalikom
  • só, bors, 
Nagyobb lábosban megpirítjuk a sonkát az olajon, rátesszük a gnocchit is, és kevergetve pár percig együtt pirítjuk őket. 
Ráöntjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk és nagyjából 10 perc alatt készre főzzük az ételt, időnként megkeverve. Amikor elkészült, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet is. Kihűlés után tesszük a dobozba. Kiadós étel, mellé csak hasábokra vágott sárgarépa, uborka és paprika került a másik rekeszbe.
A gnocchi hidegen is finom, de ha van mód a munkahelyen melegíteni, akkor a dobozzal együtt mikrózható az étel, természetesen a fedele nélkül.


2013. október 19., szombat

English muffin azaz angol zsemle



Finom angol péksütemény, nem csak reggelire!


Hozzávalók 15 db 9 cm átmérőjű zsemléhez

  • 60 dkg kenyérliszt (BL 80-as)
  • 1 teáskanál só
  • 1 dl tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 5 dkg puha vaj
  • 3,5 dl langyos víz
a hempergetéshez kukoricadara (elmaradhat)

A hozzávalókból lágyabb tésztát dagasztunk, ha szükséges, még adhatunk hozzá 1-2 evőkanál vizet. Letakarva duplájára kelesztjük nagyjából 40 perc alatt, a kelesztés félidejében lazán átgyúrjuk.
Kukoricadarával vagy liszttel szórt deszkán két centi vastagra nyújtjuk a tésztát, és 9 cm átmérőjű fánkszaggatóval kerek zsemléket szúrunk ki belőle. A leeső tésztadarabokat összegyúrjuk, és azzal is hasonlóan járunk el.
A zsemlék másik oldalát is megszórjuk darával vagy liszttel, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, majd fél óráig pihentetjük. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 230 fokra. A zsemlék egyik oldalát 10 percig, majd megfordítva a másik oldalát további 7-8 percig sütjük. Klasszikus tálalási módja az, hogy a zsemléket félbevágva kissé megpirítjuk, egy szelet kisütött bacon kerül bele, erre vékony szelet sajt és egy tükörtojás. 

Tipp: a zsemléket süthetjük száraz, fölforrósított serpenyőben is, oldalanként 4-5 percig.


2013. október 15., kedd

Bento box - bento doboz 10: tejberizzsel






A bento sorozat következő darabja, ez is a Kifőztük magazinban jelent meg. Az újság ingyen letölthető az oldalról.
Ebben a dobozban hideg tejberizs és friss gyümölcsök vannak.

A dobozt a Gabroni cég biztosította a sorozathoz.


Hozzávalók

  • 8 dl tej
  • 20 dkg rizs
  • 12 dkg cukor
  • fél rúd vanília
  • 1 citrom reszelt héja
  • friss gyümölcsök vegyesen
Közepes lábosban melegíteni kezdjük a tejet a cukorral, a felhasított vaníliarúddal és a reszelt citromhéjjal.
Felforralunk 2 liter vizet egy csipet sóval, beleszórjuk a rizst és időnként kevergetve 3 percig főzzük, majd leszűrjük. A tejhez adjuk és kis lángon, gyakran megkeverve puhára főzzük. Ha kell, egy pici tejet még lehet hozzáönteni. Hideg vízbe állítva kihűtjük, eltávolítjuk belőle a vaníliarudat.
A dobozba tesszük az elválasztót, egyik részébe kanalazzuk a tejberizst, a másikba a megmosott, darabolt gyümölcsök kerülnek. Ezeket elég csak az étkezéskor a rizshez keverni, vagy csak rászórni. Így gusztusos, szép marad az étel szállítás után is.

Tipp: ha a rizs nem lett elég sűrű, akkor az evőeszközt rögzítő fülbe tegyünk kanalat a villa helyett.

2013. október 4., péntek

Ribizlihabos-almás réteges torta Moha módra




Ez a torta lett a 2013. évi cukormentes országtorta. 
Mivel a receptjét nem tették hozzáférhetővé a nagyközönség számára,  megalkottam a saját elképzelésem szerint, a képek alapján. Megjelent az októberi Kifőztük magazinban, az újság ingyenesen letölthető az oldalról.

Gluténmentes verzióban készült, hogy a lisztérzékenyek is ehessenek belőle.

16 szeletre vágva egy szelet energiatartalma 108,5 kcal és 8,7 g szénhidrátot tartalmaz.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához

a tésztához:
  • 2 tojás
  • 8 dkg nyírfacukor (xilit)
  • 10 dkg darált mandula
  • 1/2 kávéskanál gluténmentes sütőpor
az almás réteghez:
  • 55 dkg hámozott, apró kockára vágott alma (jonatán vagy idared) 
  • 5 dl víz
  • 3 dkg nyírfacukor (xilit)
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 15 g zselatin
a ribizlizseléhez:
  • 30 dkg ribizli (lehet fagyasztott is)
  • 3 dkg nyírfacukor (xilit)
  • 1 teáskanál (5 g)  zselatin
az almahabhoz:
  • 20 dkg hámozott, reszelt alma (jonatán vagy idared) 
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 15 g zselatin
  • 4 dl habtejszín alaposan behűtve
  • 3 dkg nyírfacukor (xilit)
a ribizlis habhoz:
  • 3 tojásfehérje
  • 2 dkg nyírfacukor ( xilit)
  • 2 evőkanálnyi az elkészített ribizlizseléből

Először a ribizlizselét, az almás réteget, és az almás habhoz szükséges pürét készítjük el, mert ezeknek teljesen ki kell hűlni.
A ribizlizseléhez felfőzzük a ribizlit egy evőkanál vízzel és a nyírfacukorral, majd szitán áttörjük. A langyos püréhez keverjük a zselatint, és néhány perc várakozás után kevergetve, kis lángon feloldjuk benne. A zselét hűlni hagyjuk.
Az almás réteghez a hozzávalókból - a zselatin kivételével-  kompótot készítünk, vigyázva, hogy az almát ne főzzük szét, mindössze 1-2 percig pároljuk. 
Négy evőkanállal kiszedünk a levéből egy kis lábosba, és ha már langyosra hűlt, akkor hozzáadjuk a zselatint, majd pár perc múlva kis lángon feloldjuk benne, és a kompóthoz keverjük. Félretesszük hűlni.
Az almahabhoz szükséges püréhez a citrom levével és héjával megpároljuk a reszelt almát. Botmixerrel pürésítjük, amikor langyosra hűlt hozzáadjuk a zselatint, és kis lángon kevergetve feloldjuk benne. Hűlni hagyjuk.
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alsó-felső sütésmódban, a tortaformába sütőpapírkorongot vágunk.
Az egész tojásokat a nyírfacukorral habosra verjük a robotgéppel, ez legalább 10 perc, majd kézi habverővel óvatosan hozzáforgatjuk a sütőporos mandulát. A formába töltjük és kb. 15 perc alatt megsütjük. Késsel elválasztjuk a forma oldalától, lekapcsoljuk róla a karimát és hagyjuk kihűlni.
Az elmosott tortakarimát visszacsatoljuk a tészta köré, és összeállítjuk a tortát.
A ribizlizselével vékonyan megkenjük a tésztát, ráhalmozzuk az almás réteget és hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon. 
Ha nagyon sietünk, akkor mehet a mélyhűtőbe 10-15 percre.
Ezalatt elkészítjük az almahabot. A hideg tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a nyírfacukrot, majd óvatosan belekeverjük az almapürét. A hűtőből kivett tortára simítjuk, és ismét visszatesszük hűlni. (sima hűtőben 30 perc, mélyhűtőben 10-15 perc)
Elkészítjük a tetejére a ribizlis habot. Gőz fölött habbá verjük a tojásfehérjét a nyírfacukorral, amikor már kemény hab lett belőle, akkor belekeverünk 2 evőkanál ribizlizselét és nagyobb lyukú sima csőrrel ellátott habzsákba töltjük. (ha ilyen nincs, akkor vastagabb nejlonzacskóba, aminek a végére kb. 1 cm átmérőjű lukat vágunk)
A maradék ribizlizselét szintén nejlonzacskóba töltjük, tetejét elgumizzuk és hűtőbe tesszük, így kissé megszilárdul, könnyebben tudunk vele dolgozni tovább.
A hűtőből kivett tortát körbevágjuk, eltávolítjuk a karimát, és a tortát tálra csúsztatjuk. A ribizlis habból apró csúcsokat nyomunk a tetejére. A ribizlizselés zacskóra kicsi lyukat vágunk, és a csúcsok közé egyenlően elosztjuk a zselét. A tortát ezután még legalább 30 percre visszatesszük a hűtőbe. 

Tipp: az eredeti tortán a habot kissé megpirították szakácsfáklyával, én ezt elhagytam, hiszen ez az eszköz nincs minden háztartásban. Akinek van, az persze használja nyugodtan, és színezze meg a habot vele, még a ribizlizselés pöttyözés előtt.

2013. október 1., kedd

Bento box-bento doboz 9: rántott csirkemell és saláta





A bento box sorozat szeptembertől a Kifőztük magazinban is megjelenik, az újság ingyenesen letölthető az oldalról.

A tálaláshoz a remek dobozokat a Gabroni cég biztosította, ez az ebéd box appetit dobozba került.


Hozzávalók
  • 1 csirkemellfilé
  • só, bors, fűszerek ízlés szerint
a panírozáshoz:
  • liszt 
  • tojás
  • zsemlemorzsa
a salátához:
  • fodros saláta
  • koktélparadicsom
  • paprika
az öntethez:
  • extra szűz olívaolaj
  • só, bors
  • citromlé
  • friss bazsalikom vagy petrezselyemzöld aprítva

A húst megmossuk, apróbb darabokra vágjuk, befűszerezzük. Szokásos módon panírozzuk, forró olajban kisütjük, papírtörlőre szedjük.
A saláta hozzávalóit is megmossuk, a paprikát felcsíkozzuk. 
Az öntet hozzávalóit 1-2 evőkanál vízzel elkeverjük és a kicsi edénykébe töltjük.
A zárható háromszögletű dobozkába tesszük a kihűlt csirkefalatokat, mellé halmozzuk a salátát, a sarokba kerül a mártás.
Ha a munkahelyen, iskolában van rá mód, akkor külön a kis dobozkában mikróban melegíthető a hús, a salátára pedig frissen kerül az öntet, evés előtt.

Tipp: érdemes a rántott csirkefalatokból többet készíteni, és adagonként lefagyasztani, így előre dolgozunk, időt spórolunk meg. Előző este áttesszük az adagot a sima hűtőbe, reggel pedig a bento dobozba.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...