Finom angol péksütemény, nem csak reggelire!
Hozzávalók 15 db 9 cm átmérőjű zsemléhez
- 60 dkg kenyérliszt (BL 80-as)
- 1 teáskanál só
- 1 dl tej
- 1 kávéskanál cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 5 dkg puha vaj
- 3,5 dl langyos víz
a hempergetéshez kukoricadara (elmaradhat)
A hozzávalókból lágyabb tésztát dagasztunk, ha szükséges, még adhatunk hozzá 1-2 evőkanál vizet. Letakarva duplájára kelesztjük nagyjából 40 perc alatt, a kelesztés félidejében lazán átgyúrjuk.
Kukoricadarával vagy liszttel szórt deszkán két centi vastagra nyújtjuk a tésztát, és 9 cm átmérőjű fánkszaggatóval kerek zsemléket szúrunk ki belőle. A leeső tésztadarabokat összegyúrjuk, és azzal is hasonlóan járunk el.
A zsemlék másik oldalát is megszórjuk darával vagy liszttel, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, majd fél óráig pihentetjük. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 230 fokra. A zsemlék egyik oldalát 10 percig, majd megfordítva a másik oldalát további 7-8 percig sütjük. Klasszikus tálalási módja az, hogy a zsemléket félbevágva kissé megpirítjuk, egy szelet kisütött bacon kerül bele, erre vékony szelet sajt és egy tükörtojás.
Tipp: a zsemléket süthetjük száraz, fölforrósított serpenyőben is, oldalanként 4-5 percig.
4 megjegyzés:
Az élesztőt a szokásos módon felfuttatod a tejben, vagy csak hozzámorzsolod a liszthez?
Éva ennél csak simán hozzámorzsolom, nem szórakozom vele.
Egyszer sütöttem, nagyon ízlett. Szépek lettek. Tökéletes reggelire.
Kriszti köszönöm, tényleg jó egy ráérős vasárnap reggelire!
Megjegyzés küldése