2013. október 19., szombat

English muffin azaz angol zsemle



Finom angol péksütemény, nem csak reggelire!


Hozzávalók 15 db 9 cm átmérőjű zsemléhez

  • 60 dkg kenyérliszt (BL 80-as)
  • 1 teáskanál só
  • 1 dl tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 5 dkg puha vaj
  • 3,5 dl langyos víz
a hempergetéshez kukoricadara (elmaradhat)

A hozzávalókból lágyabb tésztát dagasztunk, ha szükséges, még adhatunk hozzá 1-2 evőkanál vizet. Letakarva duplájára kelesztjük nagyjából 40 perc alatt, a kelesztés félidejében lazán átgyúrjuk.
Kukoricadarával vagy liszttel szórt deszkán két centi vastagra nyújtjuk a tésztát, és 9 cm átmérőjű fánkszaggatóval kerek zsemléket szúrunk ki belőle. A leeső tésztadarabokat összegyúrjuk, és azzal is hasonlóan járunk el.
A zsemlék másik oldalát is megszórjuk darával vagy liszttel, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, majd fél óráig pihentetjük. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 230 fokra. A zsemlék egyik oldalát 10 percig, majd megfordítva a másik oldalát további 7-8 percig sütjük. Klasszikus tálalási módja az, hogy a zsemléket félbevágva kissé megpirítjuk, egy szelet kisütött bacon kerül bele, erre vékony szelet sajt és egy tükörtojás. 

Tipp: a zsemléket süthetjük száraz, fölforrósított serpenyőben is, oldalanként 4-5 percig.


4 megjegyzés:

Éva írta...

Az élesztőt a szokásos módon felfuttatod a tejben, vagy csak hozzámorzsolod a liszthez?

Moha írta...

Éva ennél csak simán hozzámorzsolom, nem szórakozom vele.

Blogkonyha írta...

Egyszer sütöttem, nagyon ízlett. Szépek lettek. Tökéletes reggelire.

Moha írta...

Kriszti köszönöm, tényleg jó egy ráérős vasárnap reggelire!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...