2013. november 30., szombat

Fahéjas csillag



Az első adventi hétvégére készült aprósütemény. Nagyon fahéjas, nagyon finom.
A recept a bécsi Demel cukrászaté, Macikonyhánál találtam rá, évek óta így készül nálunk is, csak kevesebb cukrot teszek a tésztájába.
Paleo vagy diétás étrendben a cukrot cseréljük édesítőre.

Hozzávalók
a tésztához:

  • 50 dkg vékony barna héjával együtt darált mandula
  • 15-20 dkg porcukor
  • 2 tojásfehérje
  • 2 teáskanál akácméz
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 vegyszermentes citrom reszelt héja
a mázhoz:

  • 1 tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
A tészta hozzávalóit tálba tesszük és a robotgép dagasztókarjával összedolgozzuk, majd kézzel összegyúrjuk.
Porcukorral megszórt deszkán folpackkal letakarva 5-6 mm vastagra nyújtjuk, és 4-5 cm átmérőjű csillagformával kiszaggatjuk, sütőpapíros tepsire rakjuk.
Kézi mixerrel sűrű fehér krémmé keverjük a fehérjét a porcukorral. Zacskóba töltjük, apró lyukat vágunk a végére és bevonjuk a csillagok tetejét a mázzal.
Előmelegített sütőben 150 fokon, alsó-felső sütésmódban nagyjából 10-15 perc alatt megsütjük a csillagokat.
A máznak száraznak és fehérnek kell lennie, nem szabad túlsütni! A kész kekszeket rácson hagyjuk kihűlni, majd zárt dobozban tároljuk, a rétegeket sütőpapírral elválasztva.

2013. november 26., kedd

Bento box - bento doboz 13: kolbászos csirkemell és saláta



Újabb bento doboz a Kifőztük magazinból, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról!

A dobozt a Gabroni cég biztosította az uzsonnához.

Hozzávalók a kolbászos csirkemellhez:
  • 2 csirkemellfilé
  • 1 szál lángolt kolbász
  • 6-8 vékony szelet bacon
  • só, bors
A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk lapjában, sózzuk, borsozzuk. Nagyobb darab alufóliára egymás mellé kiterítjük a baconszeleteket téglalap alakban, egyenletesen befedjük a hússzeletekkel. A kolbászt nagyjából középre tesszük, és a fólia segítségével feltekerjük a húst. Így egy kívülről szalonnával borított roládot kapunk, amit beletekerünk az alufóliába, két végét összezárjuk. Tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 180 fokon nagyjából 30 percig sütjük. Ezután óvatosan kibontjuk az alufóliából és visszatesszük még 10 percre sülni.
Kihűlés után hűtőbe tesszük, így szépen szeletelhető lesz. Ebből is érdemes többet készíteni, kisebb roládokat, és azokat megsütve-kihűtve fóliába göngyölve a fagyasztóba tenni.

Hozzávalók a salátához:
  • uborka
  • paradicsom
  • édes fehér hagyma vagy zöldhagyma
  • feta sajt
  • só, bors, olívaolaj, citromlé,
  • bazsalikomlevél
Felkockázzuk a paradicsomot, az uborkát, a hagymát és a feta sajtot, összekeverjük és a dobozba tesszük.Tehetünk hozzá bazsalikomleveleket is. 
A kis edénykében visszük hozzá a salátaöntetet, ami olívaolaj, só, bors, és kevés citromlé keveréke.

2013. november 25., hétfő

Frosty avagy jeges, csokoládés banánturmix



Ez az ital is a Kifőztük magazinban jelent meg, az újság ingyenesen letölthető az oldalról.

A turmix tej és cukormentes, paleo étrendben is fogyasztható.

Hozzávalók

  • 1 banán
  • 2 dl kókusz - vagy mandulatej
  • 10-15 jégkocka
  • fél vaníliarúd kikapart magja
  • 1-2 evőkanál kakaópor
A hozzávalókat krémesre turmixoljuk, és pohárba töltve szívószállal tálaljuk.

Tipp: ha nincs éppen jégkocka otthon, akkor tegyük a felkarikázott banánt mélyhűtőbe 30-40 percre, és utána készítsük el az italt.

2013. november 19., kedd

Bento box - bento doboz 12: csirkefasírttal és paradicsom-mozzarella nyárssal




Ez a dobozos uzsonna is a Kifőztük magazinban jelent meg, az újság ingyen letölthető a weboldalról.

Csirkefasírt és salátanyárs került a Gabroni cég által biztosított dobozba.

Hozzávalók a fasírthoz:
  • 1 kg csirkecombfilé darálva
  • 2 tojás
  • 2 fej hagyma nagyon apróra vágva
  • só, bors, pirospaprika
  • aprított petrezselyemzöld
  • kevés zsemlemorzsa
A húst fűszerezzük, összedolgozzuk a tojásokkal, hagymával és két-három evőkanál zsemlemorzsával. Kicsi fasírtokat formázunk belőle, morzsába hempergetjük és forró olajban kisütjük. Hagyjuk kihűlni, és adagonként csomagolva a fagyasztóba tesszük. Így egyszerre több alkalomra is megvan a dobozba való hús.

Hozzávalók a salátanyárshoz:
  • koktélparadicsom
  • mini mozzarella
  • bazsalikomlevél
  • só, olívaolaj, citromlé
  • bambusznyárs
A paradicsomot és a bazsalikomot megmossuk, megszárítjuk. A bambusznyársat méretre vágjuk és váltakozva ráhúzzuk a paradicsomot, sajtot, bazsalikomot. Megcsöpögtetjük kevés citromlével és olívaolajjal, megsózzuk, és így tesszük a dobozba.

Mini fahéjas csiga


Ez a recept is a Kifőztük magazinban jelent meg, az újság letölthető a weboldalról!

Hozzávalók

a tésztához:
  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 7 dkg cukor
  • 350 ml tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 dl olaj
  • 1 tojás
a töltelékhez:
  • 10-15 dkg porcukor
  • őrölt fahéj ízlés szerint
  • olaj
a locsoláshoz:
  • 1,5-2 dl tej
  • 1 evőkanál vaj

A tészta hozzávalóiból lágy tésztát dagasztunk, letakarva hagyjuk duplájára kelni. Lisztezett deszkára borítjuk, elfelezzük. Egy adagot nagyjából 50 x 20 cm-es téglalapra nyújtunk, megkenjük olajjal, megszórjuk fahéjas porcukorral, és feltekerjük. Éles késsel kétujjnyi vastag csigákat vágunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól fél centire. Ugyanezt elvégezzük a tészta másik felével is. 
Bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra, légkeveréssel. Amíg bemelegszik, addig hagyjuk kelni a csigákat, majd  15 percig sütjük.
Közben felforrósítjuk a tejet a vajjal, és minden csigát meglocsolunk 1-1 teáskanál tejjel. Ezután nagyjából 5 perc alatt készre sütjük őket.
A csigákat a tepsiben hagyjuk kihűlni.

Tipp: a locsolás elhagyható, a tészta lágysága miatt úgy is finom, szaftos csigákat kapunk. Ha nincs légkeveréses sütő, akkor 200 fokon süssük a süteményt.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...