Ropogós, finom, akár az uzsonnás dobozban is helyet kaphat. Tehetünk bele aszalt gyümölcsöt is, az enyémbe most nem került.
Gluténmentes*, ha a cukrot DW 1:4 édesítőre cseréljük, és diabetikus csokoládéval dolgozunk, akkor a diétás étrendbe is beilleszthető.
* ha a zabpehely / zabliszt, és a sütőpor a gyártó által garantáltan gluténmentes
A sütéshez a SütniFőzni.hu webáruház tapadásmentes sütőlapját használtam, érdemes körülnézni náluk, rengeteg karácsonyi ajándékot találhatunk konyhatündérek számára!
Hozzávalók kb. 100 db kekszhez
- 22 dkg puha vaj
- 20 dkg barna nádcukor (vagy 5 dkg DW negyedannyi édesítő)
- 3 tojás
- 4 evőkanál víz
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 50 dkg nagyszemű zabpehely
- 10 dkg darált mandula
- 10 dkg zabpehelyliszt
- 2 csapott teáskanál só
- 2 csapott teáskanál sütőpor
- 20 dkg csokoládélencse
- 10 dkg mazsola / aszalt meggy / aszalt áfonya (elhagyható)
Elvegyítjük egymással a zabpelyhet, a lisztet, a mandulát, a sütőport és a sót, majd a vajas masszába keverjük.
Végül fakanállal beleforgatjuk a csokoládélencsét, és ha teszünk bele, az aszalt gyümölcsöt is.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban. A sütőlemezt áttöröljük egy olajos papírtörlővel, hogy a csokoládé miatt véletlenül se ragadjon le a keksz.
Nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk a tésztából, ellapítjuk, és a sütőlemezre rakjuk őket.
12-15 perc alatt megsütjük a kekszeket. Rácson hagyjuk kihűlni, majd jól záródó dobozban tároljuk őket, így ropogósak maradnak.
A sütési idővel lehet befolyásolni, hogy mennyire legyen ropogós a keksz, 1-2 perc is sokat számít. Mindenki tapasztalja ki a számára ideális sütési időt.
A recept forrása: Rachel Allen
2 megjegyzés:
De jó, pont ilyen receptet kerestem. Mindig megmarad egy fél doboz müzlim, és szuper ötlet ehhez a sütid! :D
R.
Ennek örülök, ez valóban jó a maradék müzli eltüntetésére is, nem csak zabpehely kerülhet bele.
Megjegyzés küldése