Oldalak

2014. január 23., csütörtök

Fahéjas almakrémleves gabonatejfőzőben




Gyors és finom gyümölcsleves készült a gabonatejfőzőben, hidegen és melegen is fogyasztható.
Cukor-, glutén- és tejmentes. 
Ha a sűrítéshez kókuszt használunk, akkor a paleo étkezésbe illeszthető.

A recept megjelent a januári Kifőztük magazinban is, az újság ingyen letölthető a weboldalról.

A gabonatejfőző automatát itt lehet megvásárolni. 

Hozzávalók
  • 4 közepes alma
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 3 evőkanál nyírfacukor
  • 1 mérőpohár rizs vagy kókuszreszelék
  • kb. 7 dl mandulatej
a tálaláshoz:
  • szeletelt mandula
  • 1 alma vagy más friss/fagyasztott gyümölcs

Meghámozzuk és kimagozzuk az almákat, majd nagyon apró kockákra vágva a gabonatejfőzőbe tesszük. Belerakjuk a többi hozzávalót is, felöntjük mandulatejjel a maximum jelzésig, és elindítjuk a Full bean milk programot.
A gép kb. 30 perc alatt elkészíti a levest.
Levesestálba öntjük, és tetszés szerint melegen vagy kihűtve tálaljuk.
A tetejét megszórhatjuk pirított, szeletelt mandulával, vagy levesbetétként tehetünk bele felkockázott almát.

Tipp: nagyon jóízű alapleves készül így, tálaláskor bármilyen más, karakteresebb gyümölccsel kiegészíthető. Télen bátran használhatunk fagyasztott málnát, ribizlit, meggyet vagy vegyes gyümölcsöt is.

Mandulatej készítése a gabonatejfőzővel:

A gépbe teszünk 8-10 dkg blansírozott mandulát, 1 evőkanál nyírfacukrot és annyi vizet, hogy a maximum jelzésig érjen. Elindítjuk a Full bean milk programot, majd az elkészült mandulatejet sűrű szitán átszűrjük. A szitában maradt mandulapépet jól kinyomkodjuk, és kis dobozban a fagyasztóba tesszük. Felhasználására majd hozok még recepteket.

2014. január 18., szombat

Túrógombóc



Könnyű túrógombóc glutén - és cukormentesen.

Gluténmentes akkor, ha a gyártó által garantáltan gluténmentes a felhasznált zabkorpa.

Ilyet ebben a webáruházban lehet vásárolni.

Hozzávalók
a gombóchoz:
  • 50 dkg túró
  • 2 tojás
  • 2 púpozott evőkanál zabkorpa
  • 3 evőkanál nyírfacukor (xilit)
  • csipet só
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 citrom reszelt héja

a tálaláshoz:
  • cukormentes lekvár
  • tejföl
  • nyírfacukor (xilit) porrá őrölve

Elkeverjük a túrót a tojássárgájával és a többi hozzávalóval. Habbá verjük a tojásfehérjét, és óvatosan a túróhoz forgatjuk. Nagyobb lábosban vizet forralunk.  Vizes kézzel gombócokat formázunk egy-egy evőkanálnyi masszából, amelyeket 4-5 darabonként a gyöngyöző vízbe teszünk. Újraforrástól számítva 3-5 percig főzzük őket. (Próbaképpen kivehetünk és kettévághatunk egyet: ha már a közepe sem nyers, készen van.) Szűrőkanállal nagyobb tálba szedjük a gombócokat.
Tálaláskor lekvárt, vagy tejfölt és nyírfaporcukrot adunk hozzá.

2014. január 16., csütörtök

Bento box - bento doboz 17: csirkemellsaláta


Bento dobozos uzsonna a Kifőztük magazinból, az újság ingyenesen letölthető az oldalról.

Csirkemellsaláta és friss zöldségek kerültek a dobozba.


A dobozt a Gabroni cég biztosította, az oldalon többféle méretben és formában is találhatunk belőlük!

Hozzávalók
  • 1 nagyobb csirkemellfilé
  • 2 evőkanál vaj
  • 15 dkg morzsolt, főtt kukorica
  • 1 kisebb alma
  • 1 (piros) kaliforniai paprika
  • 2-3 savanyú uborka
  • 2 evőkanál majonéz
  • 4 evőkanál tejföl
  • őrölt bors
  • aprított petrezselyemzöld


a másik rekeszbe:
  • fehér retek
  • uborka
  • sárgarépa



Megmossuk és négy darabba vágjuk a csirkemellfilét. Sózzuk, majd kevés vajban megsütjük, hűlni hagyjuk.
A megtisztított almát, uborkát és paprikát apró kockára vágjuk.
Mártást készítünk a majonézből és a tejfölből, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, petrezselyemzölddel.
A sült csirkehúst nagyobb kockákra vágjuk, és a többi hozzávalóval együtt a mártásba keverjük.
Ez kerül a kisebb rekeszbe, a doboz másik részébe tisztított, hasábokra vágott zöldségeket teszünk.


A saláta két napra is elosztható, fogyasztásig hűtőben tároljuk.