Gluténmentes akkor, ha a gyártó által garantáltan gluténmentes a felhasznált zabkorpa.
Ilyet ebben a webáruházban lehet vásárolni.
Hozzávalók
a gombóchoz:
- 50 dkg túró
- 2 tojás
- 2 púpozott evőkanál zabkorpa
- 3 evőkanál nyírfacukor (xilit)
- csipet só
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 citrom reszelt héja
a tálaláshoz:
- cukormentes lekvár
- tejföl
- nyírfacukor (xilit) porrá őrölve
Elkeverjük a túrót a tojássárgájával és a többi hozzávalóval. Habbá verjük a tojásfehérjét, és óvatosan a túróhoz forgatjuk. Nagyobb lábosban vizet forralunk. Vizes kézzel gombócokat formázunk egy-egy evőkanálnyi masszából, amelyeket 4-5 darabonként a gyöngyöző vízbe teszünk. Újraforrástól számítva 3-5 percig főzzük őket. (Próbaképpen kivehetünk és kettévághatunk egyet: ha már a közepe sem nyers, készen van.) Szűrőkanállal nagyobb tálba szedjük a gombócokat.
Tálaláskor lekvárt, vagy tejfölt és nyírfaporcukrot adunk hozzá.
7 megjegyzés:
szia, nekem szétmállott a gombóckám :( mit ronthattam el? :(
nem adom fel, újra próbálom :)
Szia Krisztina! Ez a gombóc sokkal lágyabb, lazább szerkezetű, mint a búzadarával készülők, ezért óvatosabban kell főzni is. Nekem az a tapasztalatom, hogy a víznek nagyon picit szabad gyöngyözni, ha nagyon erősen forr, akkor széteshetnek a gombócok. Illetve tegyél bele nyugodtan egy evőkanállal több zabkorpát, akkor kicsit sűrűbb lesz.
A legfinomabb túrógombóc amit valaha ettem!!!Köszi Moha!!
Kata köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy ízlett!
Kedves Moha!
Ha jól tudom, a zab nem gluténmentes. Minden nap gluténmentesen főzök, a túrógombócot kukoricadarával készítem, úgy is finom. Üdv: Villő
Kedves Villő! A hozzávalóknál belinkeltem a gm zabkorpa lelőhelyét. A zab a betakarítás-feldolgozás során szennyeződhet gluténnal, de eredendően gluténmentes.
Itt is kapaható többféle termék:
http://dietabc.hu/aktualis/provena-glutenmentes-tiszta-zab/
Nekem a kukorica nem mindenhez passzol, nagyon kiérzem az ízét, a zab semleges ízű.
Megjegyzés küldése