2014. július 31., csütörtök
2014. július 28., hétfő
Meggyes pite kelt tésztával
Ez a pite is megjelent a Kifőztük magazinban, az újság ingyenesen letölthető az oldalról.
A gyönyörű rózsás emeletes tálaló a SütniFőzni konyhafelszerelési webáruházból érkezett.
Hozzávalók 30 x 35 cm-es tepsihez
a tésztához:
- 25 dkg rétesliszt
- 25 dkg finomliszt
- 1 kávéskanál só
- 8 dkg porcukor
- 3 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 dl olaj
- 1 tojás
a töltelékhez:
- 1 kg magozott meggy
- 4 dl víz
- 60 g étkezési keményítő
- kevés cukor
- őrölt fahéj ízlés szerint
a tetejére:
- 1 tojás
- porcukor
A tészta hozzávalóiból lágy kelt tésztát dagasztunk, letakarva duplájára kelesztjük.
Ezalatt a meggyet 3 dl vízzel, kevés cukorral és a fahéjjal kis lángon párolni kezdjük. Kikeverjük a maradék 1 dl vízben a keményítőt, és a meggyhez öntjük, folytonos keveréssel besűrítjük és kihűtjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán elfelezzük, és a tepsi méretére vágott sütőpapíron kinyújtjuk az egyik részt. Belehúzzuk a tepsibe, elosztjuk rajta a tölteléket. A másik lapot is kinyújtjuk és rátesszük a töltelékre. (legegyszerűbb egy erősebb lisztezett kartonon méretre nyújtani, majd erről rácsúsztatni a meggyre)
Megkenjük a sütemény tetejét egy felvert tojással, megszurkáljuk több helyen villával, majd bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra, alsó-felső sütésmódban.
Amíg a sütő bemelegszik, még kelni hagyjuk a pitét, majd 30-35 perc alatt megsütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálalás előtt kockára vágjuk. Tetejét megszórhatjuk porcukorral.
Címkék:
édes sütemény,
meggy
2014. július 22., kedd
Amaréna meggyes torta az 5. blogszületésnapra
Öt évvel ezelőtt indult a blog, a fiam biztatására kezdtem el. Azóta is sokat segít mindenben, köszönet érte!
A torta receptje megjelent a júliusi Kifőztük magazinban is, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.
A tortához szükséges amaréna meggy receptje. Ezt akár fagyasztott magozott meggyből is elkészíthetjük 2-3 nappal a torta készítése előtt.
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:
- 2 tojás
- 8 dkg cukor
- 10 dkg darált mandula
- 2 evőkanál víz
- 2 evőkanál olaj
a krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 4 dl habtejszín alaposan behűtve
- 1 zacskó Dr. Oetker Zselatin fix
- 1 evőkanál porcukor
a meggyes réteghez:
- 2 dl amarénaszirup
- 2 dl víz vagy vörösbor
- 40 g étkezési keményítő
- 20-25 dkg leszűrt amaréna meggy
a lap meglocsolásához 3-4 evőkanál amarénaszirup
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban, a tortaforma aljába sütőpapírkorongot vágunk.
Habosra keverjük a tojásokat a cukorral, legalább 10 percig, majd hozzáöntjük a vizet és az olajat. Kézi habverővel hozzáforgatjuk a mandulát, a formába töltjük és kb. 25 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A meggyes krémhez elvegyítjük a keményítőt a felhígított szirupban és kis lángon kevergetve besűrítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a meggyet is, hűlni hagyjuk.
Habbá verjük a tejszínt a zselatin fix hozzáadásával, beletesszük a porcukrot, és kanalanként a mascarponét is.
Állítható tortagyűrűt kapcsolunk a kihűlt tortalap köré, meglocsoljuk az amarénasziruppal. Rásimítjuk a tejszínes krém felét, erre rákanalazzuk a meggyes krém felét. A maradék tejszínkrémet evőkanállal szabálytalanul ráhalmozzuk, és erre tesszük foltokban a maradék meggyes krémet.
Hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára. Tálalás előtt vékony késsel elválasztjuk a tortát a karimától, és tálra csúsztatjuk.
A tortatál a SütniFőzni webáruházból érkezett.
2014. július 16., szerda
Amaréna meggy
Ez a recept is megjelent a júliusi Kifőztük magazinban, az újság ingyenesen letölthető az oldalról!
Hozzávalók
- 1 kg kimagozott meggy
- 80 dkg kristálycukor
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál színtelen mandulaaroma
A hozzávalókat nagyobb tálban összekeverjük, hűvös helyen állni hagyjuk.
Gyakran átkeverjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik benne. Amikor ez megtörtént, zárható üvegekbe szedjük és felhasználásig a hűtőben tároljuk.
Ha gyerekek nem esznek belőle, akkor kiegészíthetjük 1 dl rummal vagy konyakkal is.
Fagylaltokra, süteményekbe használjuk ízesítőként.
Tipp: ha nem kapunk friss meggyet, akkor fagyasztottból is elkészíthető ez a különleges csemege.
Címkék:
meggy
2014. július 8., kedd
Mézeskalácsok kreatív fotózásra
Babafotózás, kismamafotózás vagy esküvői kreatív fotózás kellékei lesznek a mézeskalácsok.
Ilyenkor Lívi elmondja, hogy mire gondol a megrendelő, mit képzelt el ő, és általában szabad kezet kapok a mézesekben. Így volt ez most is, vintage hangulatú esküvői fotókon szerepeltek a mézesek.
Remek betűket találtam ezen az oldalon, ezekkel írtam rá a pár monogramját a mézesekre, és hasonló lett a dátum díszítése is.
Kaptam néhány fotót Lívitől is, így lehet látni a mézeseket akcióban:
2014. július 2., szerda
Kakaós csiga
Finom puha csigák, a recept megtalálható a Kifőztük magazinban is.
Az újság ingyen letölthető a weboldalról!
Hozzávalók 16 csigához
a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 3 evőkanál burgonyapehely
- 1 tojás
- 3,5 dl langyos tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 dl olaj
a töltelékhez:
- 10 dkg porcukor
- 3 púpozott evőkanál kakaópor
- olaj
a locsoláshoz:
- 1,5 dl tej
- 1 evőkanál vaj
Lágyabb kelt tésztát készítünk a hozzávalókból, letakarva hagyjuk duplájára kelni.
A töltelékhez összekeverjük a cukrot a kakaóporral. A megkelt tésztát lisztezett deszkán 70 x 30 cm-es téglalapra nyújtjuk, bőven megkenjük olajjal és rászitáljuk a cukros kakaót.
A hosszabb oldalán kezdve feltekerjük, 16 részre vágjuk. Sütőpapíros tepsibe tesszük a csigákat, letakarva kelesztjük kb. 30 percig. A kelesztés félidejében bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra légkeveréssel. A megkelt csigákat 15 percig sütjük, ezalatt felforrósítjuk a tejet a vajjal.
Kivesszük a tepsit a sütőből és a tejet egy evőkanállal a csigákra locsoljuk. Visszatesszük még 5 percre sülni őket, majd a tepsin hagyjuk kihűlni a csigákat.
Címkék:
kelt tészta
2014. július 1., kedd
Meggyes joghurthab
Görög joghurttal készült gyors édesség.
A tálaláshoz az üvegtálkákat a SütniFőzni konyhafelszerelési webáruház biztosította.
Hozzávalók 4 főre
- 20 dkg sűrű görög joghurt
- 20 dkg meggy magozva mérve
- 1/2 citrom leve
- 2 evőkanál porcukor
- 2 dl habtejszín alaposan behűtve
- 1 zacskó Dr.Oetker Zselatin fix
Tipp: ha jól záródó kis üvegekbe tesszük, akkor másnap magunkkal vihetjük a munkahelyre, iskolába is.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)