2014. július 31., csütörtök

2014. július 28., hétfő

Meggyes pite kelt tésztával



Ez a pite is megjelent a Kifőztük magazinban, az újság ingyenesen letölthető az oldalról.

A gyönyörű rózsás emeletes tálaló a SütniFőzni konyhafelszerelési webáruházból  érkezett.

Hozzávalók 30 x 35 cm-es tepsihez

a tésztához:
  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 8 dkg porcukor
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 dl olaj
  • 1 tojás
a töltelékhez:
  • 1 kg magozott meggy
  • 4 dl víz
  • 60 g étkezési keményítő
  • kevés cukor
  • őrölt fahéj ízlés szerint
a tetejére: 
  • 1 tojás
  • porcukor

A tészta hozzávalóiból lágy kelt tésztát dagasztunk, letakarva duplájára kelesztjük.
Ezalatt a meggyet 3 dl vízzel, kevés cukorral és a fahéjjal kis lángon párolni kezdjük. Kikeverjük a maradék 1 dl vízben a keményítőt, és a meggyhez öntjük, folytonos keveréssel besűrítjük és kihűtjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán elfelezzük, és a tepsi méretére vágott sütőpapíron kinyújtjuk az egyik részt. Belehúzzuk a tepsibe, elosztjuk rajta a tölteléket. A másik lapot is kinyújtjuk és rátesszük a töltelékre. (legegyszerűbb egy erősebb lisztezett kartonon méretre nyújtani, majd erről rácsúsztatni a meggyre)
Megkenjük a sütemény tetejét egy felvert tojással, megszurkáljuk több helyen villával, majd bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra, alsó-felső sütésmódban.
Amíg a sütő bemelegszik, még kelni hagyjuk a pitét, majd 30-35 perc alatt megsütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálalás előtt kockára vágjuk. Tetejét megszórhatjuk porcukorral.

2014. július 22., kedd

Amaréna meggyes torta az 5. blogszületésnapra



Öt évvel ezelőtt indult a blog, a fiam biztatására kezdtem el. Azóta is sokat segít mindenben, köszönet érte!

A torta receptje megjelent a júliusi Kifőztük magazinban is, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.

A tortához szükséges amaréna meggy receptje.  Ezt akár fagyasztott magozott meggyből is elkészíthetjük 2-3 nappal a torta készítése előtt.

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához

a tésztához:
  • 2 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 10 dkg darált mandula
  • 2 evőkanál víz
  • 2 evőkanál olaj
a krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 4 dl habtejszín alaposan behűtve
  • 1 zacskó Dr. Oetker Zselatin fix
  • 1 evőkanál porcukor
a meggyes réteghez:
  • 2 dl amarénaszirup
  • 2 dl víz vagy vörösbor
  • 40 g étkezési keményítő
  • 20-25 dkg leszűrt amaréna meggy
a lap meglocsolásához 3-4 evőkanál amarénaszirup

Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban, a tortaforma aljába sütőpapírkorongot vágunk.
Habosra keverjük a tojásokat a cukorral, legalább 10 percig, majd hozzáöntjük a vizet és az olajat. Kézi habverővel hozzáforgatjuk a mandulát, a formába töltjük és kb. 25 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A meggyes krémhez elvegyítjük a keményítőt a felhígított szirupban és kis lángon kevergetve besűrítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a meggyet is, hűlni hagyjuk.
Habbá verjük a tejszínt a zselatin fix hozzáadásával, beletesszük a porcukrot, és kanalanként a mascarponét is.
Állítható tortagyűrűt kapcsolunk a kihűlt tortalap köré, meglocsoljuk az amarénasziruppal. Rásimítjuk a tejszínes krém felét, erre rákanalazzuk a meggyes krém felét. A maradék tejszínkrémet evőkanállal szabálytalanul ráhalmozzuk, és erre tesszük foltokban a maradék meggyes krémet.
Hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára. Tálalás előtt vékony késsel elválasztjuk a tortát a karimától, és tálra csúsztatjuk.

A tortatál a SütniFőzni webáruházból érkezett.

 

2014. július 16., szerda

Amaréna meggy





Ez a recept is megjelent a júliusi Kifőztük magazinban, az újság ingyenesen letölthető az oldalról!

Hozzávalók
  • 1 kg kimagozott meggy
  • 80 dkg kristálycukor
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 teáskanál színtelen mandulaaroma
A hozzávalókat nagyobb tálban összekeverjük, hűvös helyen állni hagyjuk. 
Gyakran átkeverjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik benne. Amikor ez megtörtént, zárható üvegekbe szedjük és felhasználásig a hűtőben tároljuk.
Ha gyerekek nem esznek belőle, akkor kiegészíthetjük 1 dl rummal vagy konyakkal is.
Fagylaltokra, süteményekbe használjuk ízesítőként.

Tipp: ha nem kapunk friss meggyet, akkor fagyasztottból is elkészíthető ez a különleges csemege.

2014. július 8., kedd

Mézeskalácsok kreatív fotózásra





Aki figyeli a mézeskalácsaimat, látja, hogy időnként együtt dolgozunk a Photoszíntézis fotósával, Líviával.

Babafotózás, kismamafotózás vagy esküvői kreatív fotózás kellékei lesznek a mézeskalácsok. 

Ilyenkor Lívi elmondja, hogy mire gondol a megrendelő, mit képzelt el ő, és általában szabad kezet kapok a mézesekben. Így volt ez most is, vintage hangulatú esküvői fotókon szerepeltek a mézesek. 
Remek betűket találtam ezen az oldalon, ezekkel írtam rá a pár monogramját a mézesekre, és hasonló lett a dátum díszítése is.
Kaptam néhány fotót Lívitől is, így lehet látni a mézeseket akcióban:







2014. július 2., szerda

Kakaós csiga



Finom puha csigák, a recept megtalálható a Kifőztük magazinban is. 
Az újság ingyen letölthető a weboldalról!

Hozzávalók 16 csigához

a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 3 evőkanál burgonyapehely
  • 1 tojás
  • 3,5 dl langyos tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 dl olaj
a töltelékhez:
  • 10 dkg porcukor
  • 3 púpozott evőkanál kakaópor
  • olaj
a locsoláshoz:
  • 1,5 dl tej
  • 1 evőkanál vaj

Lágyabb kelt tésztát készítünk a hozzávalókból, letakarva hagyjuk duplájára kelni.
A töltelékhez összekeverjük a cukrot a kakaóporral. A megkelt tésztát lisztezett deszkán 70 x 30 cm-es téglalapra nyújtjuk, bőven megkenjük olajjal és rászitáljuk a cukros kakaót.
A hosszabb oldalán kezdve feltekerjük, 16 részre vágjuk. Sütőpapíros tepsibe tesszük a csigákat, letakarva kelesztjük kb. 30 percig. A kelesztés félidejében bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra légkeveréssel. A megkelt csigákat 15 percig sütjük, ezalatt felforrósítjuk a tejet a vajjal.
Kivesszük a tepsit a sütőből és a tejet egy evőkanállal a csigákra locsoljuk. Visszatesszük még 5 percre sülni őket, majd a tepsin hagyjuk kihűlni a csigákat.

2014. július 1., kedd

Meggyes joghurthab



Görög joghurttal készült gyors édesség.

A tálaláshoz az üvegtálkákat a SütniFőzni konyhafelszerelési webáruház biztosította.

Hozzávalók 4 főre

  • 20 dkg sűrű görög joghurt
  • 20 dkg meggy magozva mérve
  • 1/2 citrom leve
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 dl habtejszín alaposan behűtve
  • 1 zacskó Dr.Oetker Zselatin fix
Botmixerrel pürésítjük a meggyet a citromlével és a cukorral. A tejszínt habbá verjük a zselatin fix hozzáadásával, majd belekeverjük a joghurtot, és a meggypürét is. Tálkákba töltjük és hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára.

Tipp: ha jól záródó kis üvegekbe tesszük, akkor másnap magunkkal vihetjük a munkahelyre, iskolába is.


AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...