Oldalak

2014. július 28., hétfő

Meggyes pite kelt tésztával



Ez a pite is megjelent a Kifőztük magazinban, az újság ingyenesen letölthető az oldalról.

A gyönyörű rózsás emeletes tálaló a SütniFőzni konyhafelszerelési webáruházból  érkezett.

Hozzávalók 30 x 35 cm-es tepsihez

a tésztához:
  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 8 dkg porcukor
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 dl olaj
  • 1 tojás
a töltelékhez:
  • 1 kg magozott meggy
  • 4 dl víz
  • 60 g étkezési keményítő
  • kevés cukor
  • őrölt fahéj ízlés szerint
a tetejére: 
  • 1 tojás
  • porcukor

A tészta hozzávalóiból lágy kelt tésztát dagasztunk, letakarva duplájára kelesztjük.
Ezalatt a meggyet 3 dl vízzel, kevés cukorral és a fahéjjal kis lángon párolni kezdjük. Kikeverjük a maradék 1 dl vízben a keményítőt, és a meggyhez öntjük, folytonos keveréssel besűrítjük és kihűtjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán elfelezzük, és a tepsi méretére vágott sütőpapíron kinyújtjuk az egyik részt. Belehúzzuk a tepsibe, elosztjuk rajta a tölteléket. A másik lapot is kinyújtjuk és rátesszük a töltelékre. (legegyszerűbb egy erősebb lisztezett kartonon méretre nyújtani, majd erről rácsúsztatni a meggyre)
Megkenjük a sütemény tetejét egy felvert tojással, megszurkáljuk több helyen villával, majd bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra, alsó-felső sütésmódban.
Amíg a sütő bemelegszik, még kelni hagyjuk a pitét, majd 30-35 perc alatt megsütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálalás előtt kockára vágjuk. Tetejét megszórhatjuk porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése