Gyönyörű színű és nagyon finom leves készülhet szederből, ha frisset már nem kapunk, akkor fagyasztottból is tökéletes lesz.
A recept megtalálható az augusztusi Kifőztük magazinban, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.
Tálaláshoz a bögrét és a tányért a SütniFőzni webáruház biztosította.
Hozzávalók
- 40-50 dkg szeder
- 8 dl 100%-os almalé
- 1 citrom leve
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 5 dl habtejszín
- cukor ízlés szerint
tálaláshoz:
- 2 dl habtejszín alaposan behűtve
- néhány szem szeder
- citromfűlevél
Kevés szedret félreteszünk, a többit összeturmixoljuk az almalé felével, a citromlével, a fahéjjal és a vaníliakivonattal. Átszűrjük, hogy a magoktól megszabaduljunk.
Hozzákeverjük a maradék almalét, a tejszínt és ízlés szerint édesítjük, majd behűtjük.
Tálalásnál a habbá vert tejszínből csillagcsöves habzsákkal rózsákat nyomunk a leves tetejére, és szederrel, citromfűlevéllel díszítjük.
Tipp: ha gyerekek nem esznek belőle, akkor kiegészíthetjük kevés vörösborral, vagy szederlikőrrel.
Kerülhet bele sűrű görög joghurt is, nagyjából 20 dkg.
Ha minden hozzávalót behűtünk előre, akkor a leves rögtön jéghidegen tálalható az elkészítés után.