Oldalak

2014. szeptember 23., kedd

Mediterrán sült zöldségek



Ez a recept megjelent a szeptemberi Kifőztük magazinban is, az újság ingyen letölthető a weboldalról.

A sütőtálat a SütniFőzni Konyhafelszerelési webáruház biztosította.



Hozzávalók 2-3 főre
  • 3-4 db krumpli
  • 1 közepes méretű cukkini
  • 4 paradicsom
  • 25 dkg mozzarella
  • 1 dl extra szűz olívaolaj
  • friss vagy szárított fűszerek: oregánó, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű
  • só, frissen őrölt bors
  • 1-2 gerezd fokhagyma
A megtisztított krumplit fél centi vastag szeletekre vágva forrásban lévő sós vízbe tesszük, és 5-6 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. 
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, légkeveréssel.
Hasonló szeletekre vágjuk a cukkinit, a paradicsomot és a mozzarellát is, majd mindegyiket sózzuk, borsozzuk, és lerakjuk egy tűzálló tálba.
Belekeverjük az olívaolajba a fűszereket és a zúzott fokhagymát, meglocsoljuk vele a zöldségeket.
15-20 percig sütjük. 
Tálalhatjuk önálló ételként friss kenyérrel, vagy köretként hús mellé.

2014. szeptember 16., kedd

Mézeskalács tanfolyam novemberben





Az októberi tanfolyamra minden hely betelt, a következő időpont                                              november 8.

Szeretettel várok minden jelentkezőt, aki szeretne szép mézeseket készíteni, akár már karácsonyra is! 

2014. szeptember 15., hétfő

Mézeskalács torta - SEGÍTSÜTI 2014 ŐSZ




Ha ősz, akkor ismét Segítsüti, már 11. alkalommal.
Az idei támogatott a   Leukémiás Gyermekekért Alapítvány.
A sütikre a Segítsüti oldalán lehet licitálni.
A Segítsüti 2014 ősz jótékonysági sütiárverés időtartama:
2014.09.15 06:00:00 - 2014.09.18 16:00:00


Idén Mézeskalács torta készült nálam, a puha puszedli tésztájával, és nagyon finom vaníliás krémmel.

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortához:

a tésztához:
A puha mézespuszedli tésztája szükséges hozzá, felezve a mennyiséget.


A pihentetett és vékonyra nyújtott tésztából másnap 6 db lapot sütünk egyenként, sütőpapíros tepsiben, előmelegített sütőben, 180 fok alsó-felső sütésmódban.
Egy lap sütési ideje 8-10 perc.
A maradék tésztából kiszúróval szíveket vágunk ki, és ezeket is kisütjük, kb. 7-9 perc alatt.

a krém hozzávalói:
  • 2 dl tej
  • 2 vaníliarúd magjai kikaparva
  • 1 csapott kávéskanál só
  • 15 dkg cukor
  • 2 dkg étkezési keményítő
  • 2 tojás
  • 35 dkg puha vaj

a csokoládébevonathoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál vaj


Felmelegítjük a tejet a vaníliával és a sóval. Habosra keverjük a tojásokat a cukorral és a keményítővel, folyamatosan hozzáöntünk egy keveset a forró tejből és alaposan elkeverjük.
Ezután a lábosban lévő tejhez öntjük a tojásos részt, és folytonos keveréssel kis lángon besűrítjük.
Amikor már bugyogni kezd, akkor levesszük a tűzről, készen van.
A robotgép táljába töltjük és kihűlésig verjük a habverővel. Amikor már teljesen kihűlt, kanalanként hozzáadjuk a puha vajat, a legnagyobb fokozaton verve a masszát.
Ezzel a krémmel töltjük be a tortát, a lapokat óvatosan rányomva az egyes rétegeknél. 
Nejlonnal letakarva állni hagyjuk egy éjszakán át szobahőmérsékleten. 
Ezután bevonjuk a tetejét a gőz fölött felolvasztott vajas csokoládéval. Ráillesztjük a díszítésnek szánt szíveket, és lefedve hűtőbe tesszük a tortát.

A krém forrása itt található.



2014. szeptember 1., hétfő

Barackos-mascarponés pite




A pite receptje az augusztusi Kifőztükben jelent meg, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.


Hozzávalók 30 cm átmérőjű piteformához

az alaphoz:
  • 40 dkg zabpehelykeksz finomra őrölve
  • 20 dkg olvasztott vaj 
  • 1 púpozott teáskanál kakaópor
a krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 4 dl habtejszín alaposan behűtve
  • 2 teáskanál porcukor
  • 1 citrom leve
  • 1 csomag Dr. Oetker Zselatin fix
a barackos réteghez:
  • 10 közepes nektarin 
a zseléhez: 
  • 5 dl sárgabaracklé
  • 1 citrom leve
  • 1-2 teáskanál cukor
  • 15 g zselatin

Először a zselét készítjük el, 2 dl baracklét öntünk egy lábosban a zselatinra, majd folytonos kevergetéssel kis lángon feloldjuk benne. Hozzáöntjük a maradék barackléhez, a citromlével, cukorral ízesítjük, hűlni hagyjuk.
Villával összedolgozzuk a kekszet a vajjal és a kakaóporral, majd belenyomkodjuk a piteformába úgy, hogy oldalt is fedje azt. Hűtőbe tesszük, amíg a krém elkészül.
Habbá verjük a tejszínt a zselatin fix hozzáadásával, majd belekeverjük a mascarponét, a citromlét és végül a cukrot is.
A kekszes alapra simítjuk a krémet és kör alakban kirakjuk a cikkekre vágott barackkal. 15-20 percre hűtőbe tesszük. Ezután óvatosan rákanalazzuk a kihűlt barackzselét és legalább 3-4 órára visszarakjuk hűtőbe.