Oldalak
▼
2014. október 16., csütörtök
Moha Konyha mézeskalács készítő tanfolyam 1.
Hétvégén lezajlott az első Moha mézes tanfolyam, köszönöm a résztvevőknek a lelkes és fáradhatatlan munkát, az egész napos figyelmet és a sok nevetést!
Sütöttünk, mázaztunk, rajzoltunk, díszítettünk, a végére nagyon szép mézesek születtek.
Köszönöm a gyönyörű karácsonyfadísz és hópehely kiszúrókat a
Judit Hellebrandt Cake Company stúdiónak!
Ételfestéket is Juditnál érdemes beszerezni, kiváló minőség és hatalmas választék van nála.
Akik kedvet kaptak a részvételhez érdeklődhetnek a mohakonyha@gmail.com címen, az idei utolsó tanfolyam december 13-án lesz, erre még van néhány hely.
2014. október 14., kedd
Bento box - bento doboz 18: gluténmentes tortillával
Ez a recept is megjelent az októberi Kifőztük magazinban, az újság ingyen letölthető a weboldalról.
Hozzávalók 9 db kb. 20 cm átmérőjű tortillához
- 25 dkg Naturbit gm tortilla lisztkeverék
- 7 g Haas porélesztő
- 1 púpozott kávéskanál só
- 250 ml víz
- 2 evőkanál olaj
a nyújtáshoz rizsliszt
a töltelékhez:
- 20-25 dkg szeletelt Gála csemege sonka
- 25 dkg Tolle trappista sajt vékonyra szeletelve
- Univer majonéz
- 2 nagyobb sárgarépa
- 1 fej fodros saláta
Nagyobb tálban összedolgozzuk a tészta hozzávalóit, majd rizsliszttel meghintett deszkán átgyúrjuk, és 9 db, egyenként kb. 60 g-os gombócra osztjuk.
Minden gombócot vékony kör alakra nyújtunk, nagyjából 20 cm átmérőjűre. Közben szárazon felforrósítunk egy serpenyőt közepes lángon, és az első lapot beletesszük, oldalanként 1-2 perc alatt megsütjük.
Tálcára csúsztatjuk, konyharuhával letakarjuk. Így járunk el az összes lappal. A tálcán lehetnek egymáson is a lapok, a lényeg a takarás, hogy a gőztől puhák maradjanak.
A serpenyőből minden lap után egy papírtörlővel seperjük ki a rizslisztet, mert megég benne.
Megtisztítjuk és hosszabb csíkokra vágjuk a sárgarépákat, majd forrásban lévő sós vízben roppanósra főzzük. Leszűrjük, papírtörlőn hagyjuk kihűlni.
Megmossuk a salátaleveleket és papírtörlőn lecsepegtetjük őket.
A tortilla lapokat megkenjük majonézzel, salátát és sárgarépa csíkokat teszünk rá, erre pedig sonkát és sajtot. Feltekerjük a tésztát és tetszés szerinti méretűre vágva tesszük a bento dobozba.
A kis edénykében vihetünk hozzá kedvenc mártásunkból.
Ha hosszúkás dobozunk van, a tekercsek maradhatnak egyben is, tekerjük egy darab zsírpapírba őket, így kerüljenek egymás mellé.
Az étel akkor gluténmentes, ha betartjuk a gluténmentes ételkészítés szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan gluténmentes.
2014. október 2., csütörtök
Gluténmentes szilvás pite
A recept megjelent a szeptemberi Kifőztük magazinban, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról!
Hozzávalók 30 cm átmérőjű formához
a tésztához
- 30 dkg Schar Mix C gluténmentes liszt
- 5 dkg porcukor
- csipet só
- 1/2 zacskó gluténmentes sütőpor
- 15 dkg hideg vaj
- 1 tojás
- 1-2 evőkanál tejföl
- rizsliszt a nyújtáshoz
a töltelékhez:
A villanysütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alsó-felső sütésre.
Kézi habverővel simára keverjük a tojásokat a cukorral és a keményítővel, majd a tejföllel és az ízesítőkkel is. A masszát a tésztára töltjük, kirakjuk a negyedelt szilvával és 30-40 perc alatt megsütjük a pitét. A töltelék közepét figyeljük: ha ott megszilárdult, készen van a sütemény.
Kihűlés után hűtőbe tesszük, így lehet majd szépen vágni.
- 3 tojás
- 5-10 dkg cukor
- 5 dkg kukoricakeményítő
- 45 dkg tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 40 dkg dkg magozott szilva
A villanysütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alsó-felső sütésre.
Kézi habverővel simára keverjük a tojásokat a cukorral és a keményítővel, majd a tejföllel és az ízesítőkkel is. A masszát a tésztára töltjük, kirakjuk a negyedelt szilvával és 30-40 perc alatt megsütjük a pitét. A töltelék közepét figyeljük: ha ott megszilárdult, készen van a sütemény.
Kihűlés után hűtőbe tesszük, így lehet majd szépen vágni.
Az étel akkor gluténmentes, ha betartjuk a gluténmentes ételkészítés szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan gluténmentes.