2014. december 23., kedd

Mézeskalács karácsonyfadíszek arany-fekete színben





2014 utolsó karácsonyfadíszei megint Szepynek készültek.  Idén arany-ezüst-fekete és fehér színben díszítette a fát.


Minden kedves olvasómnak áldott, békés karácsonyt kívánok!


2014. december 16., kedd

Csokoládéhab csipketányéron



Ez a recept is a decemberi Kifőztük magazinban jelent meg, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.

Érdemes megnézni, nagyon sok jó ötletet hoztunk a karácsonyi készülődéshez!

Hozzávalók 4 személyre

a csokoládécsipkéhez:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • sütőpapír

a csokoládéhabhoz:
  • 4 dl habtejszín, alaposan behűtve
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál kakaópor

a díszítéshez:
  • cukorgyöngy
  • tortadara
  • mentalevelek


A krémhez a  csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd langyosra hűtjük. A tejszínből kemény habot verünk, beleszórjuk a kakaóport. 1/3 részét kézi habverővel a csokoládéhoz forgatjuk, majd óvatosan a maradékot is hozzákeverjük. Lefedve hűtőbe tesszük néhány órára.

A csipke elkészítéséhez először nagyobb lapot vágunk a sütőpapírból, rárajzoljuk a mintát, és megfordítva sima tálcára vagy vágódeszkára tesszük. Ezután gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, zacskóba szedjük, kis lyukat vágunk a sarkán, és megrajzoljuk a minta alapján a csipketányérokat. A tálcával együtt hűtőbe tesszük, amíg a csokoládé újra meg nem szilárdul.


Tálalás előtt vékony pengéjű késsel leválasztjuk a papírról a csokoládéformákat, és tányérra helyezzük. A habot csillagcsöves habzsákba kanalazzuk, és rózsákat nyomunk belőle a csokoládéra. Tetszés szerint díszíthetjük cukorgyöngyökkel, tortadarával, mentalevelekkel.

2014. december 9., kedd

Narancsos csokoládékenyér karácsonyi köntösben






Egyszerű kis sütemény, gyorsan elkészül, és igazán ünnepivé varázsolhatjuk némi marcipán és a Mamintiart gyönyörű barokk mintás sablonjának segítségével.


Hozzávalók egy 30 x 12 cm-es dobozformához
2 tojás
10 dkg cukor
1 kezeletlen narancs héja reszelve
2 dl tejföl
13 dkg liszt
4 dkg kakaópor
1/2 csomag sütőpor
8 dkg cukrozott narancshéj kocka
5 dkg étcsokoládé aprítva

a bevonathoz:

40 dkg fehér marcipán
kevés baracklekvár
piros és zöld mézeskalács íróka

íróka:
1 tojásfehérje
kb. 20 dkg átszitált porcukor
2 teáskanál étkezési keményítő
1/2 kávéskanál ecet
piros és zöld ételfesték por vagy gél

Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban. Kivajazzuk és lisztezzük a dobozformát.
Összekeverjük a lisztet, a kakaóport és a sütőport.
Habosra keverjük a tojásokat a cukorral és a narancshéjjal, majd hozzáadjuk a tejfölt is. Ezután kézi habverővel beleforgatjuk a lisztes keveréket. A cukrozott narancshéjat és a csokoládét lisztbe forgatjuk és így adjuk a masszához.
A dobozformába töltjük, és 30-35 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük 30 perc után.

A formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd kiszedjük belőle, a tetejét egyenesre levágjuk és vékonyan lekenjük baracklekvárral a külső felületét.
A marcipánt átgyúrjuk, kinyújtjuk nagyjából fél cm vékonyra és beburkoljuk vele a süteményt. Óvatosan lesimítjuk a sarkoknál is, majd alul körbevágjuk a bevonatot. A tálalótálra tesszük a süteményt.

Az írókához habverővel elkezdjük verni a fehérjét és közben fokozatosan adagoljuk bele a porcukrot, beleöntjük az ecetet is. A massza kifehéredik, megnő a térfogata, annyi cukor kell bele, hogy sűrűbb állagú legyen. Ha a habverőt kiemeljük belőle, csúcsot húzzon.
A massza egy-egy kis részét megszínezzük zöldre és pirosra. Nejlontasakba töltjük, ha van, akkor a zöldhöz használhatunk levél díszítőcsövet. A zacskókat felül elgumizzuk, alul pedig 2 mm-es lyukat vágunk rájuk.
A sütemény tetejére fektetjük a sablont, a mintát kitöltjük a piros írókával jó bőven. Ezután egy sima késsel lehúzzuk a felesleget, és leemeljük a sablont.
A minta két szélét díszítjük levelekkel. A süteményt hűvös helyen, kamrában tároljuk.

A tészta forrása: F.Nagy Angéla


2014. december 7., vasárnap

Gluténmentes puha mézespuszedli



Ez a recept is a decemberi Kifőztük magazinban jelent meg, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.
Nagyon sok karácsonyi recepttel, menüajánlóval és ajándékötlettel készültünk!

A tortatálat a SütniFőzni konyhafelszerelési webáruház biztosította a tálaláshoz.


Hozzávalók
  • 8,5 dkg méz
  • 8,5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 33 dkg Nutrifree Mix per dolci liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 9 g  mézesfűszer keverék
  • 2 evőkanál citromlé
  • kezeletlen citrom és narancs reszelt héja ízlés szerint

a díszítéshez:
  • gluténmentes csokoládé
  • dió
  • mandula
  • mazsola

Felmelegítjük a mézet a vajjal, és félretesszük.
Elkeverjük a tojásokat a cukorral, a szódabikarbónával, a fűszerrel, a reszelt héjakkal és a citromlével. Hozzáöntjük a lisztet és a mézes vajat, majd alaposan összedolgozzuk.
Fedeles dobozban hűtőbe tesszük legalább 8 órára.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban.
A pihentetett tésztát lisztezett deszkán néhány mozdulattal átgyúrjuk, 4 cm átmérőjű rudat formázunk belőle.
Bő 1 cm vastag korongokat vágunk le, ezeket gombóccá formáljuk és a sütőpapíros tepsire tesszük, egymástól kétujjnyira.
Nagyjából 15 perc alatt megsütjük a puszedliket és rácson hagyjuk kihűlni őket.


Olvasztott csokoládéval és dióval, mandulával vagy mazsolával díszítjük a mézeseket. Kb. 32 db lesz belőle.


Az étel akkor gluténmentes, ha betartjuk a gluténmentes ételkészítés szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan gluténmentes.




2014. november 27., csütörtök

Gluténmentes csokoládés keksz



Finom ropogós keksz, érdemes kipróbálni! 

A recept megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.

A kekszes dobozt a SütniFőzni konyhafelszerelési webáruház biztosította.

Hozzávalók
  • 15 dkg puha vaj
  • 15 dkg lágy sötétbarna nádcukor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 20 dkg Provena gm zabliszt
  • 10 dkg rizsliszt
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál só
  • 10 dkg étcsokoládé lencse

Habosra keverjük a vajat a cukorral és a vaníliakivonattal, majd hozzáadjuk a tojást és a sárgáját is. A liszteket elkeverjük a sóval és a szódabikarbónával, majd beledolgozzuk a vajas keverékbe. 
Fakanállal beleforgatjuk a csokoládélencsét is, majd a keksztésztát hűtőbe tesszük néhány órára, de lehet egész éjszakára is.
Másnap bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra alsó-felső sütésmódban. Nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk a tésztából és egymástól jó ujjnyi távolságra tesszük őket a tepsibe.
12-15 perc alatt sül meg egy adag. A sütési idővel lehet szabályozni, hogy mennyire legyen ropogós a keksz.

Az étel akkor gluténmentes, ha betartjuk a gluténmentes ételkészítés szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan gluténmentes.


2014. november 12., szerda

Glutén-és cukormentes túrókocka



Ez a recept is megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról!

Hozzávalók 38 x 25 cm-es tepsihez
  • 1 kg túró
  • 25 dkg tejföl
  • 20 dkg puha vaj
  • 5 dkg Diawellness 1:4 édesítő
  • 6 tojás
  • 2 kezeletlen citrom
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 10 dkg kukoricakeményítő

a tepsihez:
vaj és rizsliszt


Habosra verjük a vajat az édesítővel, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a citromok kifacsart levét, lereszelt héját, valamint a vaníliarúd belsejét. Belekeverjük a túrót, a tejfölt és a keményítőt is.
Ha a túró nagyon szemcsés, akkor átdolgozhatjuk a masszát botmixerrel, így krémesebb lesz a végeredmény. Tapadásmentes vagy vajjal kikent, rizsliszttel szórt tepsibe töltjük a túrókrémet, és 175 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésmódban nagyjából 1 órán át sütjük. Amikor már a sütemény közepe sem remegős, akkor készen van.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük, így szépen vágható lesz.


Az étel akkor gluténmentes, ha betartjuk a gluténmentes ételkészítés szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan gluténmentes.


A tálaláshoz a tányért a SütniFőzni konyhafelszerelési webáruház biztosította.

2014. november 10., hétfő

Sült tejberizspuding a Stahl magazin őszi különszámából



Nagyon szeretem a Stahl magazin különszámokat, rengeteg rövid idő alatt elkészülő finomságot találok bennük.

Az őszi számban is így van ez, a tepsis ételek külön kedvenceim, egyben megvan minden.

Desszert ügyben is jó a gyors megoldás, így az első amit elkészítettem az újságból, az a sült tejberizspuding volt.

Nem kellett ügyelni rá, mellette állni, a sütő dolgozott helyettem. A gyerekeim pedig megtoldották a receptet egy ötlettel és barackos gyümölcsrizs lett belőle.

A magazint keressétek az újságosoknál vagy rendeljétek meg Stahl Judit oldalán!

Hozzávalók egy közepes méretű sütőedényhez:
  • 5 dl tej
  • 5 dl habtejszín
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 4 tojássárgája
  • 1 kezeletlen narancs reszelt héja és leve
  • 7 dkg cukor ( az eredeti recept 20 dkg cukrot ír, nekem az rengeteg, elég édes lett így is)
  • 15 dkg kerek szemű rizs
  • 1 nagy konzerv barack (töltő tömeg 470 g)
Bekapcsoljuk a sütőt 150 fokra alsó-felső sütéssel.
Alaposan összekeverjük egy kézi habverővel a sütőedényben a barack kivételével az összes hozzávalót. A sütő középső rácsára tesszük az edényt és 75 percig sütjük a rizst.
A sütés vége előtt 10 perccel átkeverjük villával.

Lecsöpögtetjük a barackot és felkockázzuk, majd a langyos vagy hideg rizshez keverjük.

Tipp: jól passzolna a fahéj íze is hozzá, legközelebb teszek bele egy kávéskanálnyit.


2014. október 16., csütörtök

Moha Konyha mézeskalács készítő tanfolyam 1.



Hétvégén lezajlott az első Moha mézes tanfolyam, köszönöm a résztvevőknek a lelkes és fáradhatatlan munkát, az egész napos figyelmet és a sok nevetést!

Sütöttünk, mázaztunk, rajzoltunk, díszítettünk, a végére nagyon szép mézesek születtek.


Köszönöm a gyönyörű karácsonyfadísz és hópehely kiszúrókat a

                                        Judit Hellebrandt Cake Company stúdiónak!

Ételfestéket is Juditnál érdemes beszerezni, kiváló minőség és hatalmas választék van nála.

Akik kedvet kaptak a részvételhez érdeklődhetnek a mohakonyha@gmail.com címen, az idei utolsó tanfolyam december 13-án lesz, erre még van néhány hely.





2014. október 14., kedd

Bento box - bento doboz 18: gluténmentes tortillával




Ez a recept is megjelent az októberi Kifőztük magazinban, az újság ingyen letölthető a weboldalról.



Hozzávalók 9 db kb. 20 cm átmérőjű tortillához

  • 25 dkg Naturbit gm tortilla lisztkeverék
  • 7 g Haas porélesztő
  • 1 púpozott kávéskanál só
  • 250 ml víz
  • 2 evőkanál olaj
a nyújtáshoz rizsliszt

a töltelékhez:
  • 20-25 dkg szeletelt Gála csemege sonka
  • 25 dkg Tolle trappista sajt vékonyra szeletelve
  • Univer majonéz
  • 2 nagyobb sárgarépa 
  • 1 fej fodros saláta

Nagyobb tálban összedolgozzuk a tészta hozzávalóit, majd rizsliszttel meghintett deszkán átgyúrjuk, és 9 db, egyenként  kb. 60 g-os gombócra osztjuk.
Minden gombócot vékony kör alakra nyújtunk, nagyjából 20 cm átmérőjűre. Közben szárazon felforrósítunk egy serpenyőt közepes lángon, és az első lapot beletesszük, oldalanként 1-2 perc alatt megsütjük.
Tálcára csúsztatjuk, konyharuhával letakarjuk. Így járunk el az összes lappal. A tálcán lehetnek egymáson is a lapok, a lényeg a takarás, hogy a gőztől puhák maradjanak.
A serpenyőből minden lap után egy papírtörlővel seperjük ki a rizslisztet, mert megég benne.
Megtisztítjuk és hosszabb csíkokra vágjuk a sárgarépákat, majd forrásban lévő sós vízben roppanósra főzzük. Leszűrjük, papírtörlőn hagyjuk kihűlni.
Megmossuk a salátaleveleket és papírtörlőn lecsepegtetjük őket.
A tortilla lapokat megkenjük majonézzel, salátát és sárgarépa csíkokat teszünk rá, erre pedig sonkát és sajtot. Feltekerjük a tésztát és tetszés szerinti méretűre vágva tesszük a bento dobozba.
A kis edénykében vihetünk hozzá kedvenc mártásunkból.
Ha hosszúkás dobozunk van, a tekercsek maradhatnak egyben is, tekerjük egy darab zsírpapírba őket, így kerüljenek egymás mellé.

Az étel akkor gluténmentes, ha betartjuk a gluténmentes ételkészítés szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan gluténmentes.

2014. október 2., csütörtök

Gluténmentes szilvás pite



A recept megjelent a szeptemberi Kifőztük magazinban, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról!


Hozzávalók 30 cm átmérőjű formához

a tésztához        
  • 30 dkg Schar Mix C gluténmentes liszt 
  • 5 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1/2 zacskó gluténmentes sütőpor
  • 15 dkg hideg vaj
  • 1 tojás
  • 1-2 evőkanál tejföl 
  • rizsliszt a nyújtáshoz
a töltelékhez:
  • 3 tojás
  • 5-10 dkg cukor
  • 5 dkg kukoricakeményítő
  • 45 dkg tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 40 dkg dkg magozott szilva
A liszthez keverjük a porcukrot, a sütőport és a sót, majd elmorzsoljuk a kockára vágott hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és néhány mozdulattal összeállítjuk a tésztát. Lisztezett felületen kinyújtjuk, kibéleljük vele a piteformát úgy, hogy pereme is legyen körben.
A villanysütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alsó-felső sütésre.
Kézi habverővel simára keverjük a tojásokat a cukorral és a keményítővel, majd a tejföllel és az ízesítőkkel is. A masszát a tésztára töltjük, kirakjuk a negyedelt szilvával és 30-40 perc alatt megsütjük a pitét. A töltelék közepét figyeljük: ha ott megszilárdult, készen van a sütemény.
Kihűlés után hűtőbe tesszük, így lehet majd szépen vágni.

Az étel akkor gluténmentes, ha betartjuk a gluténmentes ételkészítés szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan gluténmentes.


2014. szeptember 23., kedd

Mediterrán sült zöldségek



Ez a recept megjelent a szeptemberi Kifőztük magazinban is, az újság ingyen letölthető a weboldalról.

A sütőtálat a SütniFőzni Konyhafelszerelési webáruház biztosította.



Hozzávalók 2-3 főre
  • 3-4 db krumpli
  • 1 közepes méretű cukkini
  • 4 paradicsom
  • 25 dkg mozzarella
  • 1 dl extra szűz olívaolaj
  • friss vagy szárított fűszerek: oregánó, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű
  • só, frissen őrölt bors
  • 1-2 gerezd fokhagyma
A megtisztított krumplit fél centi vastag szeletekre vágva forrásban lévő sós vízbe tesszük, és 5-6 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. 
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, légkeveréssel.
Hasonló szeletekre vágjuk a cukkinit, a paradicsomot és a mozzarellát is, majd mindegyiket sózzuk, borsozzuk, és lerakjuk egy tűzálló tálba.
Belekeverjük az olívaolajba a fűszereket és a zúzott fokhagymát, meglocsoljuk vele a zöldségeket.
15-20 percig sütjük. 
Tálalhatjuk önálló ételként friss kenyérrel, vagy köretként hús mellé.

2014. szeptember 16., kedd

Mézeskalács tanfolyam novemberben





Az októberi tanfolyamra minden hely betelt, a következő időpont                                              november 8.

Szeretettel várok minden jelentkezőt, aki szeretne szép mézeseket készíteni, akár már karácsonyra is! 

2014. szeptember 15., hétfő

Mézeskalács torta - SEGÍTSÜTI 2014 ŐSZ




Ha ősz, akkor ismét Segítsüti, már 11. alkalommal.
Az idei támogatott a   Leukémiás Gyermekekért Alapítvány.
A sütikre a Segítsüti oldalán lehet licitálni.
A Segítsüti 2014 ősz jótékonysági sütiárverés időtartama:
2014.09.15 06:00:00 - 2014.09.18 16:00:00


Idén Mézeskalács torta készült nálam, a puha puszedli tésztájával, és nagyon finom vaníliás krémmel.

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortához:

a tésztához:
A puha mézespuszedli tésztája szükséges hozzá, felezve a mennyiséget.


A pihentetett és vékonyra nyújtott tésztából másnap 6 db lapot sütünk egyenként, sütőpapíros tepsiben, előmelegített sütőben, 180 fok alsó-felső sütésmódban.
Egy lap sütési ideje 8-10 perc.
A maradék tésztából kiszúróval szíveket vágunk ki, és ezeket is kisütjük, kb. 7-9 perc alatt.

a krém hozzávalói:
  • 2 dl tej
  • 2 vaníliarúd magjai kikaparva
  • 1 csapott kávéskanál só
  • 15 dkg cukor
  • 2 dkg étkezési keményítő
  • 2 tojás
  • 35 dkg puha vaj

a csokoládébevonathoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál vaj


Felmelegítjük a tejet a vaníliával és a sóval. Habosra keverjük a tojásokat a cukorral és a keményítővel, folyamatosan hozzáöntünk egy keveset a forró tejből és alaposan elkeverjük.
Ezután a lábosban lévő tejhez öntjük a tojásos részt, és folytonos keveréssel kis lángon besűrítjük.
Amikor már bugyogni kezd, akkor levesszük a tűzről, készen van.
A robotgép táljába töltjük és kihűlésig verjük a habverővel. Amikor már teljesen kihűlt, kanalanként hozzáadjuk a puha vajat, a legnagyobb fokozaton verve a masszát.
Ezzel a krémmel töltjük be a tortát, a lapokat óvatosan rányomva az egyes rétegeknél. 
Nejlonnal letakarva állni hagyjuk egy éjszakán át szobahőmérsékleten. 
Ezután bevonjuk a tetejét a gőz fölött felolvasztott vajas csokoládéval. Ráillesztjük a díszítésnek szánt szíveket, és lefedve hűtőbe tesszük a tortát.

A krém forrása itt található.



2014. szeptember 1., hétfő

Barackos-mascarponés pite




A pite receptje az augusztusi Kifőztükben jelent meg, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.


Hozzávalók 30 cm átmérőjű piteformához

az alaphoz:
  • 40 dkg zabpehelykeksz finomra őrölve
  • 20 dkg olvasztott vaj 
  • 1 púpozott teáskanál kakaópor
a krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 4 dl habtejszín alaposan behűtve
  • 2 teáskanál porcukor
  • 1 citrom leve
  • 1 csomag Dr. Oetker Zselatin fix
a barackos réteghez:
  • 10 közepes nektarin 
a zseléhez: 
  • 5 dl sárgabaracklé
  • 1 citrom leve
  • 1-2 teáskanál cukor
  • 15 g zselatin

Először a zselét készítjük el, 2 dl baracklét öntünk egy lábosban a zselatinra, majd folytonos kevergetéssel kis lángon feloldjuk benne. Hozzáöntjük a maradék barackléhez, a citromlével, cukorral ízesítjük, hűlni hagyjuk.
Villával összedolgozzuk a kekszet a vajjal és a kakaóporral, majd belenyomkodjuk a piteformába úgy, hogy oldalt is fedje azt. Hűtőbe tesszük, amíg a krém elkészül.
Habbá verjük a tejszínt a zselatin fix hozzáadásával, majd belekeverjük a mascarponét, a citromlét és végül a cukrot is.
A kekszes alapra simítjuk a krémet és kör alakban kirakjuk a cikkekre vágott barackkal. 15-20 percre hűtőbe tesszük. Ezután óvatosan rákanalazzuk a kihűlt barackzselét és legalább 3-4 órára visszarakjuk hűtőbe.

2014. augusztus 26., kedd

Szederleves főzés nélkül




Gyönyörű színű és nagyon finom leves készülhet szederből, ha frisset már nem kapunk, akkor fagyasztottból is tökéletes lesz.
A recept megtalálható az augusztusi Kifőztük magazinban, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról. 

Tálaláshoz a bögrét és a tányért a SütniFőzni webáruház biztosította.


Hozzávalók
  • 40-50 dkg szeder
  • 8 dl 100%-os almalé
  • 1 citrom leve
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 5 dl habtejszín
  • cukor ízlés szerint
tálaláshoz:
  • 2 dl habtejszín alaposan behűtve
  • néhány szem szeder
  • citromfűlevél

Kevés szedret félreteszünk, a többit összeturmixoljuk az almalé felével, a citromlével, a fahéjjal és a vaníliakivonattal. Átszűrjük, hogy a magoktól megszabaduljunk.
Hozzákeverjük a maradék almalét, a tejszínt és ízlés szerint édesítjük, majd behűtjük.
Tálalásnál a habbá vert tejszínből csillagcsöves habzsákkal rózsákat nyomunk a leves tetejére, és szederrel, citromfűlevéllel díszítjük.

Tipp: ha gyerekek nem esznek belőle, akkor kiegészíthetjük kevés vörösborral, vagy szederlikőrrel. 
Kerülhet bele sűrű görög joghurt is, nagyjából 20 dkg. 
Ha minden hozzávalót behűtünk előre, akkor a leves rögtön jéghidegen tálalható az elkészítés után. 


2014. augusztus 6., szerda

Mézeskalács esküvői fotózásra









Ismét közös munka a Photoszíntézis fotósával Líviával.

Az esküvő díszítése a barna szín és a csipke jegyében készült, ehhez igazodtak a mézesek is.

Aki szépséges fotókat szeretne, jelentkezzen a  photoszintezis@gmail.com címen! 


2014. augusztus 1., péntek

Marokkói lapos kenyér, azaz rghaif



Gyorsan elkészülő kenyérféleség, töltve akár főételként is ehetjük.

A recept megjelent a Kifőztük magazinban is, az újság ingyen letölthető a weboldalról.

Hozzávalók 5 db-hoz

a tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 1/2 teáskanál szárított élesztő
  • 1 púpozott kávéskanál só
  • 150-160 ml langyos víz
formázáshoz és sütéshez:
  • olívaolaj
töltéshez:
  • sajt, sonka, szeletelt bacon

Nagyobb tálba tesszük a lisztet, a sót és az élesztőt, majd fokozatosan adagolva a vizet hozzá, sima rugalmas tésztát dagasztunk.
5 egyenlő részre osztjuk a tésztát, gömbölyítjük a darabokat és vékonyan lekenjük olívaolajjal valamennyit. Tálcán pihentetjük 5-10 percig.
Vékonyan beolajozott deszkán vagy a munkapulton hajszálvékony négyzetté nyújtjuk a darabokat.
Ha tölteni szeretnénk, akkor középen egy sávban megszórhatjuk kevés reszelt sajttal, rakhatunk bele vékonyra szelt sonkát, vagy bacont.
A tészta felső és alsó részét behajtjuk középvonalig, majd gondolatban harmadoljuk, a bal oldali tésztarészt behajtjuk  a középső harmadra, végül erre ráhajtjuk a jobboldali tésztarészt.
Félretesszük a tálcára, amíg az összeset elkészítjük.
Felhevítünk egy nagyobb serpenyőt, majd takarékra tesszük a lángot alatta. Vékonyan kiolajozzuk a serpenyőt és 2-3 kenyeret helyezünk bele, amennyi elfér. Nagyjából 3 percig sütjük oldalanként.
Töltés nélkül ehetjük vajjal, lekvárral, bármilyen kencével, adhatjuk köretnek húsétel mellé.
Megtöltve önálló ételként is elegendő egy salátával.

Recept forrása: girlichef

2014. július 31., csütörtök

2014. július 28., hétfő

Meggyes pite kelt tésztával



Ez a pite is megjelent a Kifőztük magazinban, az újság ingyenesen letölthető az oldalról.

A gyönyörű rózsás emeletes tálaló a SütniFőzni konyhafelszerelési webáruházból  érkezett.

Hozzávalók 30 x 35 cm-es tepsihez

a tésztához:
  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 8 dkg porcukor
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 dl olaj
  • 1 tojás
a töltelékhez:
  • 1 kg magozott meggy
  • 4 dl víz
  • 60 g étkezési keményítő
  • kevés cukor
  • őrölt fahéj ízlés szerint
a tetejére: 
  • 1 tojás
  • porcukor

A tészta hozzávalóiból lágy kelt tésztát dagasztunk, letakarva duplájára kelesztjük.
Ezalatt a meggyet 3 dl vízzel, kevés cukorral és a fahéjjal kis lángon párolni kezdjük. Kikeverjük a maradék 1 dl vízben a keményítőt, és a meggyhez öntjük, folytonos keveréssel besűrítjük és kihűtjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán elfelezzük, és a tepsi méretére vágott sütőpapíron kinyújtjuk az egyik részt. Belehúzzuk a tepsibe, elosztjuk rajta a tölteléket. A másik lapot is kinyújtjuk és rátesszük a töltelékre. (legegyszerűbb egy erősebb lisztezett kartonon méretre nyújtani, majd erről rácsúsztatni a meggyre)
Megkenjük a sütemény tetejét egy felvert tojással, megszurkáljuk több helyen villával, majd bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra, alsó-felső sütésmódban.
Amíg a sütő bemelegszik, még kelni hagyjuk a pitét, majd 30-35 perc alatt megsütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálalás előtt kockára vágjuk. Tetejét megszórhatjuk porcukorral.

2014. július 22., kedd

Amaréna meggyes torta az 5. blogszületésnapra



Öt évvel ezelőtt indult a blog, a fiam biztatására kezdtem el. Azóta is sokat segít mindenben, köszönet érte!

A torta receptje megjelent a júliusi Kifőztük magazinban is, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.

A tortához szükséges amaréna meggy receptje.  Ezt akár fagyasztott magozott meggyből is elkészíthetjük 2-3 nappal a torta készítése előtt.

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához

a tésztához:
  • 2 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 10 dkg darált mandula
  • 2 evőkanál víz
  • 2 evőkanál olaj
a krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 4 dl habtejszín alaposan behűtve
  • 1 zacskó Dr. Oetker Zselatin fix
  • 1 evőkanál porcukor
a meggyes réteghez:
  • 2 dl amarénaszirup
  • 2 dl víz vagy vörösbor
  • 40 g étkezési keményítő
  • 20-25 dkg leszűrt amaréna meggy
a lap meglocsolásához 3-4 evőkanál amarénaszirup

Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban, a tortaforma aljába sütőpapírkorongot vágunk.
Habosra keverjük a tojásokat a cukorral, legalább 10 percig, majd hozzáöntjük a vizet és az olajat. Kézi habverővel hozzáforgatjuk a mandulát, a formába töltjük és kb. 25 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A meggyes krémhez elvegyítjük a keményítőt a felhígított szirupban és kis lángon kevergetve besűrítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a meggyet is, hűlni hagyjuk.
Habbá verjük a tejszínt a zselatin fix hozzáadásával, beletesszük a porcukrot, és kanalanként a mascarponét is.
Állítható tortagyűrűt kapcsolunk a kihűlt tortalap köré, meglocsoljuk az amarénasziruppal. Rásimítjuk a tejszínes krém felét, erre rákanalazzuk a meggyes krém felét. A maradék tejszínkrémet evőkanállal szabálytalanul ráhalmozzuk, és erre tesszük foltokban a maradék meggyes krémet.
Hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára. Tálalás előtt vékony késsel elválasztjuk a tortát a karimától, és tálra csúsztatjuk.

A tortatál a SütniFőzni webáruházból érkezett.

 

2014. július 16., szerda

Amaréna meggy





Ez a recept is megjelent a júliusi Kifőztük magazinban, az újság ingyenesen letölthető az oldalról!

Hozzávalók
  • 1 kg kimagozott meggy
  • 80 dkg kristálycukor
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 teáskanál színtelen mandulaaroma
A hozzávalókat nagyobb tálban összekeverjük, hűvös helyen állni hagyjuk. 
Gyakran átkeverjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik benne. Amikor ez megtörtént, zárható üvegekbe szedjük és felhasználásig a hűtőben tároljuk.
Ha gyerekek nem esznek belőle, akkor kiegészíthetjük 1 dl rummal vagy konyakkal is.
Fagylaltokra, süteményekbe használjuk ízesítőként.

Tipp: ha nem kapunk friss meggyet, akkor fagyasztottból is elkészíthető ez a különleges csemege.

2014. július 8., kedd

Mézeskalácsok kreatív fotózásra





Aki figyeli a mézeskalácsaimat, látja, hogy időnként együtt dolgozunk a Photoszíntézis fotósával, Líviával.

Babafotózás, kismamafotózás vagy esküvői kreatív fotózás kellékei lesznek a mézeskalácsok. 

Ilyenkor Lívi elmondja, hogy mire gondol a megrendelő, mit képzelt el ő, és általában szabad kezet kapok a mézesekben. Így volt ez most is, vintage hangulatú esküvői fotókon szerepeltek a mézesek. 
Remek betűket találtam ezen az oldalon, ezekkel írtam rá a pár monogramját a mézesekre, és hasonló lett a dátum díszítése is.
Kaptam néhány fotót Lívitől is, így lehet látni a mézeseket akcióban:







2014. július 2., szerda

Kakaós csiga



Finom puha csigák, a recept megtalálható a Kifőztük magazinban is. 
Az újság ingyen letölthető a weboldalról!

Hozzávalók 16 csigához

a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 3 evőkanál burgonyapehely
  • 1 tojás
  • 3,5 dl langyos tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 dl olaj
a töltelékhez:
  • 10 dkg porcukor
  • 3 púpozott evőkanál kakaópor
  • olaj
a locsoláshoz:
  • 1,5 dl tej
  • 1 evőkanál vaj

Lágyabb kelt tésztát készítünk a hozzávalókból, letakarva hagyjuk duplájára kelni.
A töltelékhez összekeverjük a cukrot a kakaóporral. A megkelt tésztát lisztezett deszkán 70 x 30 cm-es téglalapra nyújtjuk, bőven megkenjük olajjal és rászitáljuk a cukros kakaót.
A hosszabb oldalán kezdve feltekerjük, 16 részre vágjuk. Sütőpapíros tepsibe tesszük a csigákat, letakarva kelesztjük kb. 30 percig. A kelesztés félidejében bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra légkeveréssel. A megkelt csigákat 15 percig sütjük, ezalatt felforrósítjuk a tejet a vajjal.
Kivesszük a tepsit a sütőből és a tejet egy evőkanállal a csigákra locsoljuk. Visszatesszük még 5 percre sülni őket, majd a tepsin hagyjuk kihűlni a csigákat.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...