Oldalak
▼
2014. december 23., kedd
Mézeskalács karácsonyfadíszek arany-fekete színben
2014 utolsó karácsonyfadíszei megint Szepynek készültek. Idén arany-ezüst-fekete és fehér színben díszítette a fát.
Minden kedves olvasómnak áldott, békés karácsonyt kívánok!
2014. december 16., kedd
Csokoládéhab csipketányéron
Ez a recept is a decemberi Kifőztük magazinban jelent meg, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.
Érdemes megnézni, nagyon sok jó ötletet hoztunk a karácsonyi készülődéshez!
Hozzávalók 4 személyre
a csokoládécsipkéhez:
- 10 dkg étcsokoládé
- sütőpapír
a csokoládéhabhoz:
- 4 dl habtejszín, alaposan behűtve
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál kakaópor
a díszítéshez:
- cukorgyöngy
- tortadara
- mentalevelek
A krémhez a csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd langyosra hűtjük. A tejszínből kemény habot verünk, beleszórjuk a kakaóport. 1/3 részét kézi habverővel a csokoládéhoz forgatjuk, majd óvatosan a maradékot is hozzákeverjük. Lefedve hűtőbe tesszük néhány órára.
A csipke elkészítéséhez először nagyobb lapot vágunk a sütőpapírból, rárajzoljuk a mintát, és megfordítva sima tálcára vagy vágódeszkára tesszük. Ezután gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, zacskóba szedjük, kis lyukat vágunk a sarkán, és megrajzoljuk a minta alapján a csipketányérokat. A tálcával együtt hűtőbe tesszük, amíg a csokoládé újra meg nem szilárdul.
Tálalás előtt vékony pengéjű késsel leválasztjuk a papírról a csokoládéformákat, és tányérra helyezzük. A habot csillagcsöves habzsákba kanalazzuk, és rózsákat nyomunk belőle a csokoládéra. Tetszés szerint díszíthetjük cukorgyöngyökkel, tortadarával, mentalevelekkel.
2014. december 9., kedd
Narancsos csokoládékenyér karácsonyi köntösben
Egyszerű kis sütemény, gyorsan elkészül, és igazán ünnepivé varázsolhatjuk némi marcipán és a Mamintiart gyönyörű barokk mintás sablonjának segítségével.
Hozzávalók egy 30 x 12 cm-es dobozformához
2 tojás
10 dkg cukor
1 kezeletlen narancs héja reszelve
2 dl tejföl
13 dkg liszt
4 dkg kakaópor
1/2 csomag sütőpor
8 dkg cukrozott narancshéj kocka
5 dkg étcsokoládé aprítva
a bevonathoz:
40 dkg fehér marcipán
kevés baracklekvár
piros és zöld mézeskalács íróka
íróka:
1 tojásfehérje
kb. 20 dkg átszitált porcukor
2 teáskanál étkezési keményítő
1/2 kávéskanál ecet
piros és zöld ételfesték por vagy gél
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban. Kivajazzuk és lisztezzük a dobozformát.
Összekeverjük a lisztet, a kakaóport és a sütőport.
Habosra keverjük a tojásokat a cukorral és a narancshéjjal, majd hozzáadjuk a tejfölt is. Ezután kézi habverővel beleforgatjuk a lisztes keveréket. A cukrozott narancshéjat és a csokoládét lisztbe forgatjuk és így adjuk a masszához.
A dobozformába töltjük, és 30-35 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük 30 perc után.
A formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd kiszedjük belőle, a tetejét egyenesre levágjuk és vékonyan lekenjük baracklekvárral a külső felületét.
A marcipánt átgyúrjuk, kinyújtjuk nagyjából fél cm vékonyra és beburkoljuk vele a süteményt. Óvatosan lesimítjuk a sarkoknál is, majd alul körbevágjuk a bevonatot. A tálalótálra tesszük a süteményt.
Az írókához habverővel elkezdjük verni a fehérjét és közben fokozatosan adagoljuk bele a porcukrot, beleöntjük az ecetet is. A massza kifehéredik, megnő a térfogata, annyi cukor kell bele, hogy sűrűbb állagú legyen. Ha a habverőt kiemeljük belőle, csúcsot húzzon.
A massza egy-egy kis részét megszínezzük zöldre és pirosra. Nejlontasakba töltjük, ha van, akkor a zöldhöz használhatunk levél díszítőcsövet. A zacskókat felül elgumizzuk, alul pedig 2 mm-es lyukat vágunk rájuk.
A sütemény tetejére fektetjük a sablont, a mintát kitöltjük a piros írókával jó bőven. Ezután egy sima késsel lehúzzuk a felesleget, és leemeljük a sablont.
A minta két szélét díszítjük levelekkel. A süteményt hűvös helyen, kamrában tároljuk.
A tészta forrása: F.Nagy Angéla
2014. december 7., vasárnap
Gluténmentes puha mézespuszedli
Ez a recept is a decemberi Kifőztük magazinban jelent meg, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.
Nagyon sok karácsonyi recepttel, menüajánlóval és ajándékötlettel készültünk!
Hozzávalók
- 8,5 dkg méz
- 8,5 dkg vaj
- 2 tojás
- 33 dkg Nutrifree Mix per dolci liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
- 9 g mézesfűszer keverék
- 2 evőkanál citromlé
- kezeletlen citrom és narancs reszelt héja ízlés szerint
a díszítéshez:
- gluténmentes csokoládé
- dió
- mandula
- mazsola
Felmelegítjük a mézet a vajjal, és félretesszük.
Elkeverjük a tojásokat a cukorral, a szódabikarbónával, a fűszerrel, a reszelt héjakkal és a citromlével. Hozzáöntjük a lisztet és a mézes vajat, majd alaposan összedolgozzuk.
Fedeles dobozban hűtőbe tesszük legalább 8 órára.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban.
A pihentetett tésztát lisztezett deszkán néhány mozdulattal átgyúrjuk, 4 cm átmérőjű rudat formázunk belőle.
Bő 1 cm vastag korongokat vágunk le, ezeket gombóccá formáljuk és a sütőpapíros tepsire tesszük, egymástól kétujjnyira.
Nagyjából 15 perc alatt megsütjük a puszedliket és rácson hagyjuk kihűlni őket.
Olvasztott csokoládéval és dióval, mandulával vagy mazsolával díszítjük a mézeseket. Kb. 32 db lesz belőle.
Az étel akkor gluténmentes, ha betartjuk a gluténmentes ételkészítés szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan gluténmentes.
2014. november 27., csütörtök
Gluténmentes csokoládés keksz
Finom ropogós keksz, érdemes kipróbálni!
A recept megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.
A kekszes dobozt a SütniFőzni konyhafelszerelési webáruház biztosította.
Hozzávalók
- 15 dkg puha vaj
- 15 dkg lágy sötétbarna nádcukor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 1 egész tojás
- 1 tojás sárgája
- 20 dkg Provena gm zabliszt
- 10 dkg rizsliszt
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál só
- 10 dkg étcsokoládé lencse
Habosra keverjük a vajat a cukorral és a vaníliakivonattal, majd hozzáadjuk a tojást és a sárgáját is. A liszteket elkeverjük a sóval és a szódabikarbónával, majd beledolgozzuk a vajas keverékbe.
Fakanállal beleforgatjuk a csokoládélencsét is, majd a keksztésztát hűtőbe tesszük néhány órára, de lehet egész éjszakára is.
Másnap bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra alsó-felső sütésmódban. Nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk a tésztából és egymástól jó ujjnyi távolságra tesszük őket a tepsibe.
12-15 perc alatt sül meg egy adag. A sütési idővel lehet szabályozni, hogy mennyire legyen ropogós a keksz.
Az étel akkor gluténmentes, ha betartjuk a gluténmentes ételkészítés szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan gluténmentes.
2014. november 12., szerda
Glutén-és cukormentes túrókocka
Ez a recept is megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról!
Hozzávalók 38 x 25 cm-es tepsihez
- 1 kg túró
- 25 dkg tejföl
- 20 dkg puha vaj
- 5 dkg Diawellness 1:4 édesítő
- 6 tojás
- 2 kezeletlen citrom
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 10 dkg kukoricakeményítő
a tepsihez:
vaj és rizsliszt
Habosra verjük a vajat az édesítővel, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a citromok kifacsart levét, lereszelt héját, valamint a vaníliarúd belsejét. Belekeverjük a túrót, a tejfölt és a keményítőt is.
Ha a túró nagyon szemcsés, akkor átdolgozhatjuk a masszát botmixerrel, így krémesebb lesz a végeredmény. Tapadásmentes vagy vajjal kikent, rizsliszttel szórt tepsibe töltjük a túrókrémet, és 175 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésmódban nagyjából 1 órán át sütjük. Amikor már a sütemény közepe sem remegős, akkor készen van.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük, így szépen vágható lesz.
Az étel akkor gluténmentes, ha betartjuk a gluténmentes ételkészítés szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan gluténmentes.
A tálaláshoz a tányért a SütniFőzni konyhafelszerelési webáruház biztosította.
2014. november 10., hétfő
Sült tejberizspuding a Stahl magazin őszi különszámából
Nagyon szeretem a Stahl magazin különszámokat, rengeteg rövid idő alatt elkészülő finomságot találok bennük.
Az őszi számban is így van ez, a tepsis ételek külön kedvenceim, egyben megvan minden.
Desszert ügyben is jó a gyors megoldás, így az első amit elkészítettem az újságból, az a sült tejberizspuding volt.
Nem kellett ügyelni rá, mellette állni, a sütő dolgozott helyettem. A gyerekeim pedig megtoldották a receptet egy ötlettel és barackos gyümölcsrizs lett belőle.
A magazint keressétek az újságosoknál vagy rendeljétek meg Stahl Judit oldalán!
Hozzávalók egy közepes méretű sütőedényhez:
- 5 dl tej
- 5 dl habtejszín
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 4 tojássárgája
- 1 kezeletlen narancs reszelt héja és leve
- 7 dkg cukor ( az eredeti recept 20 dkg cukrot ír, nekem az rengeteg, elég édes lett így is)
- 15 dkg kerek szemű rizs
- 1 nagy konzerv barack (töltő tömeg 470 g)
Alaposan összekeverjük egy kézi habverővel a sütőedényben a barack kivételével az összes hozzávalót. A sütő középső rácsára tesszük az edényt és 75 percig sütjük a rizst.
A sütés vége előtt 10 perccel átkeverjük villával.
Lecsöpögtetjük a barackot és felkockázzuk, majd a langyos vagy hideg rizshez keverjük.
Tipp: jól passzolna a fahéj íze is hozzá, legközelebb teszek bele egy kávéskanálnyit.
2014. október 16., csütörtök
Moha Konyha mézeskalács készítő tanfolyam 1.
Hétvégén lezajlott az első Moha mézes tanfolyam, köszönöm a résztvevőknek a lelkes és fáradhatatlan munkát, az egész napos figyelmet és a sok nevetést!
Sütöttünk, mázaztunk, rajzoltunk, díszítettünk, a végére nagyon szép mézesek születtek.
Köszönöm a gyönyörű karácsonyfadísz és hópehely kiszúrókat a
Judit Hellebrandt Cake Company stúdiónak!
Ételfestéket is Juditnál érdemes beszerezni, kiváló minőség és hatalmas választék van nála.
Akik kedvet kaptak a részvételhez érdeklődhetnek a mohakonyha@gmail.com címen, az idei utolsó tanfolyam december 13-án lesz, erre még van néhány hely.
2014. október 14., kedd
Bento box - bento doboz 18: gluténmentes tortillával
Ez a recept is megjelent az októberi Kifőztük magazinban, az újság ingyen letölthető a weboldalról.
Hozzávalók 9 db kb. 20 cm átmérőjű tortillához
- 25 dkg Naturbit gm tortilla lisztkeverék
- 7 g Haas porélesztő
- 1 púpozott kávéskanál só
- 250 ml víz
- 2 evőkanál olaj
a nyújtáshoz rizsliszt
a töltelékhez:
- 20-25 dkg szeletelt Gála csemege sonka
- 25 dkg Tolle trappista sajt vékonyra szeletelve
- Univer majonéz
- 2 nagyobb sárgarépa
- 1 fej fodros saláta
Nagyobb tálban összedolgozzuk a tészta hozzávalóit, majd rizsliszttel meghintett deszkán átgyúrjuk, és 9 db, egyenként kb. 60 g-os gombócra osztjuk.
Minden gombócot vékony kör alakra nyújtunk, nagyjából 20 cm átmérőjűre. Közben szárazon felforrósítunk egy serpenyőt közepes lángon, és az első lapot beletesszük, oldalanként 1-2 perc alatt megsütjük.
Tálcára csúsztatjuk, konyharuhával letakarjuk. Így járunk el az összes lappal. A tálcán lehetnek egymáson is a lapok, a lényeg a takarás, hogy a gőztől puhák maradjanak.
A serpenyőből minden lap után egy papírtörlővel seperjük ki a rizslisztet, mert megég benne.
Megtisztítjuk és hosszabb csíkokra vágjuk a sárgarépákat, majd forrásban lévő sós vízben roppanósra főzzük. Leszűrjük, papírtörlőn hagyjuk kihűlni.
Megmossuk a salátaleveleket és papírtörlőn lecsepegtetjük őket.
A tortilla lapokat megkenjük majonézzel, salátát és sárgarépa csíkokat teszünk rá, erre pedig sonkát és sajtot. Feltekerjük a tésztát és tetszés szerinti méretűre vágva tesszük a bento dobozba.
A kis edénykében vihetünk hozzá kedvenc mártásunkból.
Ha hosszúkás dobozunk van, a tekercsek maradhatnak egyben is, tekerjük egy darab zsírpapírba őket, így kerüljenek egymás mellé.
Az étel akkor gluténmentes, ha betartjuk a gluténmentes ételkészítés szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan gluténmentes.
2014. október 2., csütörtök
Gluténmentes szilvás pite
A recept megjelent a szeptemberi Kifőztük magazinban, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról!
Hozzávalók 30 cm átmérőjű formához
a tésztához
- 30 dkg Schar Mix C gluténmentes liszt
- 5 dkg porcukor
- csipet só
- 1/2 zacskó gluténmentes sütőpor
- 15 dkg hideg vaj
- 1 tojás
- 1-2 evőkanál tejföl
- rizsliszt a nyújtáshoz
a töltelékhez:
A villanysütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alsó-felső sütésre.
Kézi habverővel simára keverjük a tojásokat a cukorral és a keményítővel, majd a tejföllel és az ízesítőkkel is. A masszát a tésztára töltjük, kirakjuk a negyedelt szilvával és 30-40 perc alatt megsütjük a pitét. A töltelék közepét figyeljük: ha ott megszilárdult, készen van a sütemény.
Kihűlés után hűtőbe tesszük, így lehet majd szépen vágni.
- 3 tojás
- 5-10 dkg cukor
- 5 dkg kukoricakeményítő
- 45 dkg tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 40 dkg dkg magozott szilva
A villanysütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alsó-felső sütésre.
Kézi habverővel simára keverjük a tojásokat a cukorral és a keményítővel, majd a tejföllel és az ízesítőkkel is. A masszát a tésztára töltjük, kirakjuk a negyedelt szilvával és 30-40 perc alatt megsütjük a pitét. A töltelék közepét figyeljük: ha ott megszilárdult, készen van a sütemény.
Kihűlés után hűtőbe tesszük, így lehet majd szépen vágni.
Az étel akkor gluténmentes, ha betartjuk a gluténmentes ételkészítés szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan gluténmentes.
2014. szeptember 23., kedd
Mediterrán sült zöldségek
Ez a recept megjelent a szeptemberi Kifőztük magazinban is, az újság ingyen letölthető a weboldalról.
A sütőtálat a SütniFőzni Konyhafelszerelési webáruház biztosította.
Hozzávalók 2-3 főre
- 3-4 db krumpli
- 1 közepes méretű cukkini
- 4 paradicsom
- 25 dkg mozzarella
- 1 dl extra szűz olívaolaj
- friss vagy szárított fűszerek: oregánó, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű
- só, frissen őrölt bors
- 1-2 gerezd fokhagyma
A megtisztított krumplit fél centi vastag szeletekre vágva forrásban lévő sós vízbe tesszük, és 5-6 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, légkeveréssel.
Hasonló szeletekre vágjuk a cukkinit, a paradicsomot és a mozzarellát is, majd mindegyiket sózzuk, borsozzuk, és lerakjuk egy tűzálló tálba.
Belekeverjük az olívaolajba a fűszereket és a zúzott fokhagymát, meglocsoljuk vele a zöldségeket.
15-20 percig sütjük.
Tálalhatjuk önálló ételként friss kenyérrel, vagy köretként hús mellé.
2014. szeptember 16., kedd
Mézeskalács tanfolyam novemberben
Az októberi tanfolyamra minden hely betelt, a következő időpont november 8.
Szeretettel várok minden jelentkezőt, aki szeretne szép mézeseket készíteni, akár már karácsonyra is!
2014. szeptember 15., hétfő
Mézeskalács torta - SEGÍTSÜTI 2014 ŐSZ
Ha ősz, akkor ismét Segítsüti, már 11. alkalommal.
Az idei támogatott a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány.
A sütikre a Segítsüti oldalán lehet licitálni.
A Segítsüti 2014 ősz jótékonysági sütiárverés időtartama:
2014.09.15 06:00:00 - 2014.09.18 16:00:00
Idén Mézeskalács torta készült nálam, a puha puszedli tésztájával, és nagyon finom vaníliás krémmel.
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortához:
a tésztához:
A puha mézespuszedli tésztája szükséges hozzá, felezve a mennyiséget.
A recept itt található.
A pihentetett és vékonyra nyújtott tésztából másnap 6 db lapot sütünk egyenként, sütőpapíros tepsiben, előmelegített sütőben, 180 fok alsó-felső sütésmódban.
Egy lap sütési ideje 8-10 perc.
A maradék tésztából kiszúróval szíveket vágunk ki, és ezeket is kisütjük, kb. 7-9 perc alatt.
a krém hozzávalói:
- 2 dl tej
- 2 vaníliarúd magjai kikaparva
- 1 csapott kávéskanál só
- 15 dkg cukor
- 2 dkg étkezési keményítő
- 2 tojás
- 35 dkg puha vaj
a csokoládébevonathoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál vaj
Felmelegítjük a tejet a vaníliával és a sóval. Habosra keverjük a tojásokat a cukorral és a keményítővel, folyamatosan hozzáöntünk egy keveset a forró tejből és alaposan elkeverjük.
Ezután a lábosban lévő tejhez öntjük a tojásos részt, és folytonos keveréssel kis lángon besűrítjük.
Amikor már bugyogni kezd, akkor levesszük a tűzről, készen van.
A robotgép táljába töltjük és kihűlésig verjük a habverővel. Amikor már teljesen kihűlt, kanalanként hozzáadjuk a puha vajat, a legnagyobb fokozaton verve a masszát.
Ezzel a krémmel töltjük be a tortát, a lapokat óvatosan rányomva az egyes rétegeknél.
Nejlonnal letakarva állni hagyjuk egy éjszakán át szobahőmérsékleten.
Ezután bevonjuk a tetejét a gőz fölött felolvasztott vajas csokoládéval. Ráillesztjük a díszítésnek szánt szíveket, és lefedve hűtőbe tesszük a tortát.
A krém forrása itt található.
2014. szeptember 1., hétfő
Barackos-mascarponés pite
A pite receptje az augusztusi Kifőztükben jelent meg, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.
Hozzávalók 30 cm átmérőjű piteformához
az alaphoz:
- 40 dkg zabpehelykeksz finomra őrölve
- 20 dkg olvasztott vaj
- 1 púpozott teáskanál kakaópor
a krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 4 dl habtejszín alaposan behűtve
- 2 teáskanál porcukor
- 1 citrom leve
- 1 csomag Dr. Oetker Zselatin fix
a barackos réteghez:
- 10 közepes nektarin
a zseléhez:
- 5 dl sárgabaracklé
- 1 citrom leve
- 1-2 teáskanál cukor
- 15 g zselatin
Először a zselét készítjük el, 2 dl baracklét öntünk egy lábosban a zselatinra, majd folytonos kevergetéssel kis lángon feloldjuk benne. Hozzáöntjük a maradék barackléhez, a citromlével, cukorral ízesítjük, hűlni hagyjuk.
Villával összedolgozzuk a kekszet a vajjal és a kakaóporral, majd belenyomkodjuk a piteformába úgy, hogy oldalt is fedje azt. Hűtőbe tesszük, amíg a krém elkészül.
Habbá verjük a tejszínt a zselatin fix hozzáadásával, majd belekeverjük a mascarponét, a citromlét és végül a cukrot is.
A kekszes alapra simítjuk a krémet és kör alakban kirakjuk a cikkekre vágott barackkal. 15-20 percre hűtőbe tesszük. Ezután óvatosan rákanalazzuk a kihűlt barackzselét és legalább 3-4 órára visszarakjuk hűtőbe.
2014. augusztus 26., kedd
Szederleves főzés nélkül
Gyönyörű színű és nagyon finom leves készülhet szederből, ha frisset már nem kapunk, akkor fagyasztottból is tökéletes lesz.
A recept megtalálható az augusztusi Kifőztük magazinban, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.
Tálaláshoz a bögrét és a tányért a SütniFőzni webáruház biztosította.
Hozzávalók
- 40-50 dkg szeder
- 8 dl 100%-os almalé
- 1 citrom leve
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 5 dl habtejszín
- cukor ízlés szerint
tálaláshoz:
- 2 dl habtejszín alaposan behűtve
- néhány szem szeder
- citromfűlevél
Kevés szedret félreteszünk, a többit összeturmixoljuk az almalé felével, a citromlével, a fahéjjal és a vaníliakivonattal. Átszűrjük, hogy a magoktól megszabaduljunk.
Hozzákeverjük a maradék almalét, a tejszínt és ízlés szerint édesítjük, majd behűtjük.
Tálalásnál a habbá vert tejszínből csillagcsöves habzsákkal rózsákat nyomunk a leves tetejére, és szederrel, citromfűlevéllel díszítjük.
Tipp: ha gyerekek nem esznek belőle, akkor kiegészíthetjük kevés vörösborral, vagy szederlikőrrel.
Kerülhet bele sűrű görög joghurt is, nagyjából 20 dkg.
Ha minden hozzávalót behűtünk előre, akkor a leves rögtön jéghidegen tálalható az elkészítés után.
2014. augusztus 6., szerda
Mézeskalács esküvői fotózásra
Ismét közös munka a Photoszíntézis fotósával Líviával.
Az esküvő díszítése a barna szín és a csipke jegyében készült, ehhez igazodtak a mézesek is.
Aki szépséges fotókat szeretne, jelentkezzen a photoszintezis@gmail.com címen!
2014. augusztus 1., péntek
Marokkói lapos kenyér, azaz rghaif
Gyorsan elkészülő kenyérféleség, töltve akár főételként is ehetjük.
A recept megjelent a Kifőztük magazinban is, az újság ingyen letölthető a weboldalról.
Hozzávalók 5 db-hoz
a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1/2 teáskanál szárított élesztő
- 1 púpozott kávéskanál só
- 150-160 ml langyos víz
formázáshoz és sütéshez:
- olívaolaj
töltéshez:
- sajt, sonka, szeletelt bacon
Nagyobb tálba tesszük a lisztet, a sót és az élesztőt, majd fokozatosan adagolva a vizet hozzá, sima rugalmas tésztát dagasztunk.
5 egyenlő részre osztjuk a tésztát, gömbölyítjük a darabokat és vékonyan lekenjük olívaolajjal valamennyit. Tálcán pihentetjük 5-10 percig.
Vékonyan beolajozott deszkán vagy a munkapulton hajszálvékony négyzetté nyújtjuk a darabokat.
Ha tölteni szeretnénk, akkor középen egy sávban megszórhatjuk kevés reszelt sajttal, rakhatunk bele vékonyra szelt sonkát, vagy bacont.
A tészta felső és alsó részét behajtjuk középvonalig, majd gondolatban harmadoljuk, a bal oldali tésztarészt behajtjuk a középső harmadra, végül erre ráhajtjuk a jobboldali tésztarészt.
Félretesszük a tálcára, amíg az összeset elkészítjük.
Felhevítünk egy nagyobb serpenyőt, majd takarékra tesszük a lángot alatta. Vékonyan kiolajozzuk a serpenyőt és 2-3 kenyeret helyezünk bele, amennyi elfér. Nagyjából 3 percig sütjük oldalanként.
Töltés nélkül ehetjük vajjal, lekvárral, bármilyen kencével, adhatjuk köretnek húsétel mellé.
Megtöltve önálló ételként is elegendő egy salátával.
Recept forrása: girlichef
2014. július 31., csütörtök
2014. július 28., hétfő
Meggyes pite kelt tésztával
Ez a pite is megjelent a Kifőztük magazinban, az újság ingyenesen letölthető az oldalról.
A gyönyörű rózsás emeletes tálaló a SütniFőzni konyhafelszerelési webáruházból érkezett.
Hozzávalók 30 x 35 cm-es tepsihez
a tésztához:
- 25 dkg rétesliszt
- 25 dkg finomliszt
- 1 kávéskanál só
- 8 dkg porcukor
- 3 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 dl olaj
- 1 tojás
a töltelékhez:
- 1 kg magozott meggy
- 4 dl víz
- 60 g étkezési keményítő
- kevés cukor
- őrölt fahéj ízlés szerint
a tetejére:
- 1 tojás
- porcukor
A tészta hozzávalóiból lágy kelt tésztát dagasztunk, letakarva duplájára kelesztjük.
Ezalatt a meggyet 3 dl vízzel, kevés cukorral és a fahéjjal kis lángon párolni kezdjük. Kikeverjük a maradék 1 dl vízben a keményítőt, és a meggyhez öntjük, folytonos keveréssel besűrítjük és kihűtjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán elfelezzük, és a tepsi méretére vágott sütőpapíron kinyújtjuk az egyik részt. Belehúzzuk a tepsibe, elosztjuk rajta a tölteléket. A másik lapot is kinyújtjuk és rátesszük a töltelékre. (legegyszerűbb egy erősebb lisztezett kartonon méretre nyújtani, majd erről rácsúsztatni a meggyre)
Megkenjük a sütemény tetejét egy felvert tojással, megszurkáljuk több helyen villával, majd bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra, alsó-felső sütésmódban.
Amíg a sütő bemelegszik, még kelni hagyjuk a pitét, majd 30-35 perc alatt megsütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálalás előtt kockára vágjuk. Tetejét megszórhatjuk porcukorral.
2014. július 22., kedd
Amaréna meggyes torta az 5. blogszületésnapra
Öt évvel ezelőtt indult a blog, a fiam biztatására kezdtem el. Azóta is sokat segít mindenben, köszönet érte!
A torta receptje megjelent a júliusi Kifőztük magazinban is, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.
A tortához szükséges amaréna meggy receptje. Ezt akár fagyasztott magozott meggyből is elkészíthetjük 2-3 nappal a torta készítése előtt.
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:
- 2 tojás
- 8 dkg cukor
- 10 dkg darált mandula
- 2 evőkanál víz
- 2 evőkanál olaj
a krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 4 dl habtejszín alaposan behűtve
- 1 zacskó Dr. Oetker Zselatin fix
- 1 evőkanál porcukor
a meggyes réteghez:
- 2 dl amarénaszirup
- 2 dl víz vagy vörösbor
- 40 g étkezési keményítő
- 20-25 dkg leszűrt amaréna meggy
a lap meglocsolásához 3-4 evőkanál amarénaszirup
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban, a tortaforma aljába sütőpapírkorongot vágunk.
Habosra keverjük a tojásokat a cukorral, legalább 10 percig, majd hozzáöntjük a vizet és az olajat. Kézi habverővel hozzáforgatjuk a mandulát, a formába töltjük és kb. 25 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A meggyes krémhez elvegyítjük a keményítőt a felhígított szirupban és kis lángon kevergetve besűrítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a meggyet is, hűlni hagyjuk.
Habbá verjük a tejszínt a zselatin fix hozzáadásával, beletesszük a porcukrot, és kanalanként a mascarponét is.
Állítható tortagyűrűt kapcsolunk a kihűlt tortalap köré, meglocsoljuk az amarénasziruppal. Rásimítjuk a tejszínes krém felét, erre rákanalazzuk a meggyes krém felét. A maradék tejszínkrémet evőkanállal szabálytalanul ráhalmozzuk, és erre tesszük foltokban a maradék meggyes krémet.
Hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára. Tálalás előtt vékony késsel elválasztjuk a tortát a karimától, és tálra csúsztatjuk.
A tortatál a SütniFőzni webáruházból érkezett.
2014. július 16., szerda
Amaréna meggy
Ez a recept is megjelent a júliusi Kifőztük magazinban, az újság ingyenesen letölthető az oldalról!
Hozzávalók
- 1 kg kimagozott meggy
- 80 dkg kristálycukor
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál színtelen mandulaaroma
A hozzávalókat nagyobb tálban összekeverjük, hűvös helyen állni hagyjuk.
Gyakran átkeverjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik benne. Amikor ez megtörtént, zárható üvegekbe szedjük és felhasználásig a hűtőben tároljuk.
Ha gyerekek nem esznek belőle, akkor kiegészíthetjük 1 dl rummal vagy konyakkal is.
Fagylaltokra, süteményekbe használjuk ízesítőként.
Tipp: ha nem kapunk friss meggyet, akkor fagyasztottból is elkészíthető ez a különleges csemege.
2014. július 8., kedd
Mézeskalácsok kreatív fotózásra
Babafotózás, kismamafotózás vagy esküvői kreatív fotózás kellékei lesznek a mézeskalácsok.
Ilyenkor Lívi elmondja, hogy mire gondol a megrendelő, mit képzelt el ő, és általában szabad kezet kapok a mézesekben. Így volt ez most is, vintage hangulatú esküvői fotókon szerepeltek a mézesek.
Remek betűket találtam ezen az oldalon, ezekkel írtam rá a pár monogramját a mézesekre, és hasonló lett a dátum díszítése is.
Kaptam néhány fotót Lívitől is, így lehet látni a mézeseket akcióban:
2014. július 2., szerda
Kakaós csiga
Finom puha csigák, a recept megtalálható a Kifőztük magazinban is.
Az újság ingyen letölthető a weboldalról!
Hozzávalók 16 csigához
a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 3 evőkanál burgonyapehely
- 1 tojás
- 3,5 dl langyos tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 dl olaj
a töltelékhez:
- 10 dkg porcukor
- 3 púpozott evőkanál kakaópor
- olaj
a locsoláshoz:
- 1,5 dl tej
- 1 evőkanál vaj
Lágyabb kelt tésztát készítünk a hozzávalókból, letakarva hagyjuk duplájára kelni.
A töltelékhez összekeverjük a cukrot a kakaóporral. A megkelt tésztát lisztezett deszkán 70 x 30 cm-es téglalapra nyújtjuk, bőven megkenjük olajjal és rászitáljuk a cukros kakaót.
A hosszabb oldalán kezdve feltekerjük, 16 részre vágjuk. Sütőpapíros tepsibe tesszük a csigákat, letakarva kelesztjük kb. 30 percig. A kelesztés félidejében bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra légkeveréssel. A megkelt csigákat 15 percig sütjük, ezalatt felforrósítjuk a tejet a vajjal.
Kivesszük a tepsit a sütőből és a tejet egy evőkanállal a csigákra locsoljuk. Visszatesszük még 5 percre sülni őket, majd a tepsin hagyjuk kihűlni a csigákat.