2015. január 23., péntek

Mézeskalács készítő tanfolyamok 2014-ben

Egy kis visszatekintés még a tavalyi évre, képes összefoglaló a tanfolyamokról.

Nagyon sok lelkes, ügyes embert ismertem meg, a tanfolyamok rendkívül jó hangulatban, sok nevetéssel és munkával zajlottak.

És akkor jöjjenek a képek:

Elsőként megmutatom az egyik résztvevő, Eszter mézeseit, amiket otthon készített a tanfolyam után:

Ezek pedig a tanfolyamokon készült fotók:



2015. január 14., szerda

Szilvalekváros sütemény glutén - és cukormentesen



Nagyon finom sütemény, szatmári szilvalekvárral.
A recept a januári Kifőztük magazinban is megjelent, az újság ingyen letölthető a weboldalról.

Hozzávalók 20 x 32 cm-es tepsihez


a tésztához:
  • 25 dkg sűrű, cukormentes szatmári szilvalekvár
  • 4 nagy tojás
  • 3,5 dkg Dia-Wellness 1:4 édesítő
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 15 dkg darált mandula
  • 5 dkg rizsliszt + a szóráshoz
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna

a bevonáshoz:
  • 10 dkg glutén- és cukormentes étcsokoládé
  • 1 evőkanál olaj

Kivajazzuk és rizsliszttel megszórjuk a tepsi alját.
Elkeverjük a lekvárt 9 evőkanál meleg vízzel. Habosra verjük a tojásokat az édesítővel, majd beletesszük a lekvárt, a vajat és a fűszereket is. Elvegyítjük a mandulát a rizsliszttel, a sütőporral meg a szódabikarbónával, és fakanállal a tojásos krémbe forgatjuk. A masszát a tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon, alsó-felső sütésmódban 25-27 perc alatt megsütjük. (Tűpróba! Vigyázzunk, ne süssük túl, mert kiszárad.)
A tepsiben hagyjuk kihűlni. Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét az olajjal, majd a mázzal bevonjuk a süteményt. Hűvös helyen tároljuk, amíg a csokoládé meg nem szilárdul, utána éles késsel hosszúkás szeletekre vágjuk.


Tipp: keverhetünk a tésztába durvára vágott diót is, de készülhet csak mandulával, liszt nélkül. Ha csak hígabb szilvalekvárunk van, akkor a víz mennyiségét csökkenteni kell, vagy teljesen elhagyni belőle.



Az étel akkor gluténmentes, ha betartjuk a gluténmentes ételkészítés szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan gluténmentes.

2015. január 2., péntek

Mézeskalács ajándék a balett tanárnőnek







Kicsi lányom idén ősszel kezdett balettozni, nagyon szereti, remek előadást láthattunk az együttestől december közepén.

Az együttes vezetője, tanára, Szabadi Edit, Liszt-díjas Érdemes Művész.
Van egy nagyon kedves segítőtársa, Mária, aki a levelezést, közönségszervezést és az egyéb adminisztrációs feladatokat végzi.

Nekik készült két csomag mézespuszedli ajándékba, és a rajta lévő mézesekre stílusosan balerinák kerültek:)

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...