Nagyon finom sütemény, szatmári szilvalekvárral.
A recept a januári
Kifőztük magazinban is megjelent, az újság ingyen letölthető a weboldalról.
Hozzávalók 20 x 32 cm-es tepsihez
a tésztához:
- 25 dkg sűrű, cukormentes szatmári szilvalekvár
- 4 nagy tojás
- 3,5 dkg Dia-Wellness 1:4 édesítő
- 10 dkg puha vaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 15 dkg darált mandula
- 5 dkg rizsliszt + a szóráshoz
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
a bevonáshoz:
- 10 dkg glutén- és cukormentes étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj
Kivajazzuk és rizsliszttel megszórjuk a tepsi alját.
Elkeverjük a lekvárt 9 evőkanál meleg vízzel. Habosra verjük a tojásokat az édesítővel, majd beletesszük a lekvárt, a vajat és a fűszereket is. Elvegyítjük a mandulát a rizsliszttel, a sütőporral meg a szódabikarbónával, és fakanállal a tojásos krémbe forgatjuk. A masszát a tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon, alsó-felső sütésmódban 25-27 perc alatt megsütjük. (Tűpróba! Vigyázzunk, ne süssük túl, mert kiszárad.)
A tepsiben hagyjuk kihűlni. Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét az olajjal, majd a mázzal bevonjuk a süteményt. Hűvös helyen tároljuk, amíg a csokoládé meg nem szilárdul, utána éles késsel hosszúkás szeletekre vágjuk.
Tipp: keverhetünk a tésztába durvára vágott diót is, de készülhet csak mandulával, liszt nélkül. Ha csak hígabb szilvalekvárunk van, akkor a víz mennyiségét csökkenteni kell, vagy teljesen elhagyni belőle.
Az étel akkor gluténmentes, ha betartjuk a gluténmentes ételkészítés szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan gluténmentes.