2015. január 14., szerda

Szilvalekváros sütemény glutén - és cukormentesen



Nagyon finom sütemény, szatmári szilvalekvárral.
A recept a januári Kifőztük magazinban is megjelent, az újság ingyen letölthető a weboldalról.

Hozzávalók 20 x 32 cm-es tepsihez


a tésztához:
  • 25 dkg sűrű, cukormentes szatmári szilvalekvár
  • 4 nagy tojás
  • 3,5 dkg Dia-Wellness 1:4 édesítő
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 15 dkg darált mandula
  • 5 dkg rizsliszt + a szóráshoz
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna

a bevonáshoz:
  • 10 dkg glutén- és cukormentes étcsokoládé
  • 1 evőkanál olaj

Kivajazzuk és rizsliszttel megszórjuk a tepsi alját.
Elkeverjük a lekvárt 9 evőkanál meleg vízzel. Habosra verjük a tojásokat az édesítővel, majd beletesszük a lekvárt, a vajat és a fűszereket is. Elvegyítjük a mandulát a rizsliszttel, a sütőporral meg a szódabikarbónával, és fakanállal a tojásos krémbe forgatjuk. A masszát a tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon, alsó-felső sütésmódban 25-27 perc alatt megsütjük. (Tűpróba! Vigyázzunk, ne süssük túl, mert kiszárad.)
A tepsiben hagyjuk kihűlni. Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét az olajjal, majd a mázzal bevonjuk a süteményt. Hűvös helyen tároljuk, amíg a csokoládé meg nem szilárdul, utána éles késsel hosszúkás szeletekre vágjuk.


Tipp: keverhetünk a tésztába durvára vágott diót is, de készülhet csak mandulával, liszt nélkül. Ha csak hígabb szilvalekvárunk van, akkor a víz mennyiségét csökkenteni kell, vagy teljesen elhagyni belőle.



Az étel akkor gluténmentes, ha betartjuk a gluténmentes ételkészítés szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan gluténmentes.

2 megjegyzés:

Cserke írta...

A gyengém a szilvalekvár és még ha mandula is társul mellé...

Majd megmondod, hol vetted a lézervágót?

Moha írta...

Fiskars kés a lézervágó, jól megélezve:))

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...