2015. március 19., csütörtök

Gyümölcssaláta kókusztejszínnel




A recept a márciusi Kifőztük magazinban is megjelent, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.

A salátás készlet a Sütnifőzni webáruházból származik.


Hozzávalók 6-8 személyre
  • 5 narancs
  • 2 banán
  • 4 nagy kivi
  • 2 alma
  • 1 friss ananász
  • 2 dl jól behűtött Cocomas kókusztejszín
  • 1 vegyszermentes citrom leve és reszelt héja
  • 1-2 evőkanál kókuszcukor


Megtisztítjuk és feldaraboljuk a gyümölcsöket, nagyobb tálba tesszük valamennyit. Tetszés szerinti mennyiségű vízzel és a citrom levével felöntjük, majd kevés kókuszcukorral ízesítjük a salátát. Ezután 1/2 órát állni hagyjuk.
Tálalás előtt a jól behűtött kókusztejszínt mélyhűtőbe rakjuk 10-15 percre, majd robotgéppel habbá verjük.
A tálkákba adagolt gyümölcssaláta tetejére 1-2 evőkanál habot szedünk, és megszórjuk reszelt citromhéjjal.

Tipp: ha konzerv ananászt használunk, annak a levét is a tálba öntjük a citromlével együtt. Víz helyett tehetünk bele 100%-os gyümölcslevet, így azonnal kínálhatjuk.

2015. március 13., péntek

Vaníliás csiga Berghoff tálban



A márciusi Kifőztük magazinban jelent meg ez a recept, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.

A sütőtál a Berghoff cég kerámiaedénye, az étel elkészítésére és tálalására is tökéletes! 

Hozzávalók 9 csigához, 28,5 cm átmérőjű tálhoz

a tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • csipet só
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 ml olaj
  • 1 tojás
a pudinghoz:
  • 1 zacskó vaníliás pudingpor
  • 4 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Tésztát dagasztunk a hozzávalókból és letakarva duplájára kelesztjük.

Megfőzzük a pudingot a zacskón lévő leírás szerint, de csak 4 dl tejjel. Amikor elkészült, lefedve hűlni hagyjuk.

A tésztát lisztezett deszkán bő fél centi vastag téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a vaníliás pudinggal, majd feltekerjük és 9 darabra vágjuk. Vékonyan kiolajozzuk a kerámia edényt, és belerakjuk a csigákat. Meleg helyen kb. 30 percig hagyjuk kelni őket, végül előmelegített sütőben 180 fokon, alsó-felső sütésmódban 35 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a tetejük, akkor a sütés utolsó 5-7 percére takarjuk le alufóliával a csigákat.
A formában hagyjuk kihűlni, így finom puha marad.

2015. március 9., hétfő

Mézeskalács készítő tanfolyam 2015. február

A februári tanfolyam is nagyon jól sikerült, újdonságként kipróbáltuk a stencileket, vagy más néven sablonokat a mézesek díszítéséhez.

Ezzel a technikával nagyon sokféle módon lehet díszíteni, a minták tovább kiegészíthetők írókával, gyöngyökkel, igazán szép lesz a végeredmény. A sablonok pedig használhatók torták, sütemények díszítésére is.

Dolgoztunk a Mamintiart sablonjaival:



Használtuk a Judit Hellebrandt Cake Company stenciljeit is:


Ezek mellett természetesen jutott idő nagyon sok más díszítési mód alkalmazására is, igazán sokféle színes, szép munka készült. Páran gondoltak az otthon maradt gyerekekre is, nekik is jutott néhány a kedvenc figurákból, természetesen mézesből.




2015. március 6., péntek

Bento box - bento doboz 19: narancsos-diós kínaikel-saláta



Folytatódik a bento box sorozat a blogon és a Kifőztük magazinban is. Az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.


Hozzávalók 5-6 személyre
  • 1 kisebb kínai kel
  • 4 nagyobb narancs
  • 2 nagy marék dió
  • 60-80 dkg csirkemellfilé
  • 50 dkg tejföl
  • 1/2 narancs leve
  • őrölt bors
  • kevés méz ízlés szerint

Kis kockákra vágjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, majd kevés forró olajon hirtelen megpirítjuk és megsütjük. Félretesszük hűlni.
Leveleire szedjük a kínai kelt, megmossuk, csíkokra vágjuk, nagyobb salátástálba tesszük.
Meghámozzuk a narancsokat, felkockázzuk, az eltördelt dióval és a hússal együtt ez is a tálba kerül.
Az öntethez elkeverjük a tejfölt a narancslével, sóval, borssal, kevés mézzel ízesítjük, és összeforgatjuk a salátával.
Tálalhatjuk rögtön, nem szükséges állni hagyni.


Tipp: kevesebb öntettel készítve vagy az öntetet külön mellé adva nagyon jó bento dobozos ennivaló iskolába, munkahelyre. Így csak az étkezés előtt keverjük össze az öntettel.

2015. március 4., szerda

Rakott húsos tészta gluténmentesen



Ez a recept is a Kifőztük magazin februári számában jelent meg, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.


Hozzávalók 5 személyre (26 x 26 cm-es tűzálló tálhoz)
a húsos raguhoz:
  • 50 dkg darált hús
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4-5 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 darabolt paradicsom-konzerv (240 g töltőtömeg / db)
  • só, frissen őrölt bors, olasz fűszerkeverék
a besamel mártáshoz:
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg rizsliszt
  • 5 dl tej
  • só, frissen őrölt bors, reszelt szerecsendió
a tetejére:
  • 15 dkg reszelt sajt
  • szárított bazsalikom

Először a húsos ragut készítjük el, amíg ez fő, elkészül minden más is.
A felaprított hagymát megdinszteljük az olívaolajon, majd hozzáadjuk a húst, kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a fokhagymát és a paradicsomot is. Fűszerezzük az olasz fűszerkeverékkel, és fedő alatt kis lángon, időnként átkeverve, nagyjából 40-45 perc alatt megfőzzük. 
Közepes lábosban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, majd a tejet is, és kis lángon kevergetve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval.
Forrásban lévő sós vízben megfőzzük a tésztát, az újraforrástól számított 6 perc alatt, majd leszűrjük. Belekeverjük a besamel mártásba.
Kiolajozott tűzálló tálba terítjük a tészta felét, erre jön a húsos ragu fele, majd a tészta másik fele és a ragu maradéka.
Megszórjuk a tetejét reszelt sajttal és szárított bazsalikommal, majd 200 fokon alsó-felső sütésmóddal 30-35 perc alatt megsütjük.

Az étel akkor gluténmentes, ha betartjuk a gluténmentes ételkészítés szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan gluténmentes.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...