Finom könnyű kókusztorta készült a Kókuszvilág alapanyagaival, a recept az áprilisi Kifőztük magazinban is megjelent, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához
a brownie alaphoz:
- 7 dkg étcsokoládé (glutén- és tejmentes)
- 7 dkg kókuszolaj
- 3 dkg kókuszcukor
- 5 dkg darált mandula
- 1 teáskanál kakaópor
- 1 tojás
a krémhez:
- 2,5 dl mandulatej
- 20 g kukoricakeményítő
- 30 g kókuszreszelék
- 3-4 evőkanál cukor
- 4 dl Cocomas kókusztejszín alaposan behűtve
- 1 zacskó zselatin fix
a tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé (glutén- és tejmentes)
- 1 evőkanál kókuszolaj
- kevés kókuszreszelék
Először az alapot sütjük meg, a tortaforma aljába sütőpapírt vágunk, a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alsó-felső sütésmódban.
Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, és hűlni hagyjuk. Habosra keverjük a kókuszolajat a cukorral, hozzáadjuk a tojást, a mandulát, a kakaóport, majd végül a csokoládét is. A formába töltjük és 18-20 perc alatt megsütjük. Félretesszük hűlni.
Kis lábosban elvegyítjük a keményítőt, a cukrot és a kókuszreszeléket a mandulatejjel, takarék lángon folyton kevergetve besűrítjük. Hideg vízbe állítva kihűtjük.
A kókusztejszíneket 10 percre mélyhűtőbe tesszük át a sima hűtőből, majd ezután elkezdjük habbá verni, hozzáadjuk a zselatin fixet is és kemény habot készítünk belőle. Kanalanként hozzákeverjük a főzött krémet is, végül a tortaformába töltjük a kihűlt alapra. Legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük.
A már megszilárdult tortáról eltávolítjuk a tortaformát, a tálalótálra csúsztatjuk, és a tetejét bevonjuk a gőz fölött kókuszolajjal együtt megolvasztott csokoládéval.
Megszórjuk kevés kókuszreszelékkel. Mielőtt a csokoládé teljesen megdermedne, érdemes késsel bejelölni a szeletek helyét.
10-15 percre hűtőbe tesszük a tortát, ezután tálalhatjuk. Forró vízbe mártott és szárazra törölt késsel a jelölések mentén át tudjuk vágni a csokoládét a tetején.
Az étel akkor gluténmentes, ha betartjuk a gluténmentes ételkészítés szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan gluténmentes.