Oldalak

2015. április 28., kedd

Kókuszhabtorta glutén-és tejmentesen



Finom könnyű kókusztorta készült a Kókuszvilág alapanyagaival, a recept az áprilisi Kifőztük magazinban is megjelent, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.


Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához
a brownie alaphoz:
  • 7 dkg étcsokoládé (glutén- és tejmentes)
  • 7 dkg kókuszolaj
  • 3 dkg kókuszcukor
  • 5 dkg darált mandula
  • 1 teáskanál kakaópor
  • 1 tojás
a krémhez:
  • 2,5 dl mandulatej
  • 20 g kukoricakeményítő
  • 30 g kókuszreszelék
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 4 dl Cocomas kókusztejszín alaposan behűtve
  • 1 zacskó zselatin fix
a tetejére:
  • 10 dkg étcsokoládé (glutén- és tejmentes)
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • kevés kókuszreszelék
Először az alapot sütjük meg, a tortaforma aljába sütőpapírt vágunk, a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alsó-felső sütésmódban.

Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, és hűlni hagyjuk. Habosra keverjük a kókuszolajat a cukorral, hozzáadjuk a tojást, a mandulát, a kakaóport, majd végül a csokoládét is. A formába töltjük és 18-20 perc alatt megsütjük. Félretesszük hűlni.

Kis lábosban elvegyítjük a keményítőt, a cukrot és a kókuszreszeléket a mandulatejjel, takarék lángon folyton kevergetve besűrítjük. Hideg vízbe állítva kihűtjük.
A kókusztejszíneket 10 percre mélyhűtőbe tesszük át a sima hűtőből, majd ezután elkezdjük habbá verni, hozzáadjuk a zselatin fixet is és kemény habot készítünk belőle. Kanalanként hozzákeverjük a főzött krémet is, végül a tortaformába töltjük a kihűlt alapra. Legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük.

A már megszilárdult tortáról eltávolítjuk a tortaformát, a tálalótálra csúsztatjuk, és a tetejét bevonjuk a gőz fölött kókuszolajjal együtt megolvasztott csokoládéval.
Megszórjuk kevés kókuszreszelékkel. Mielőtt a csokoládé teljesen megdermedne, érdemes késsel bejelölni a szeletek helyét.

10-15 percre hűtőbe tesszük a tortát, ezután tálalhatjuk. Forró vízbe mártott és szárazra törölt késsel a jelölések mentén át tudjuk vágni a csokoládét a tetején.

Az étel akkor gluténmentes, ha betartjuk a gluténmentes ételkészítés szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan gluténmentes.

2015. április 8., szerda

Mandulás-almás sütemény Berghoff sütőedényben




Glutén- és cukormentes finomság készült, a recept megjelent a márciusi Kifőztük magazinban is. 
Az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.



  • 15 dkg puha vaj
  • 3 dkg Dia-Wellness 1:4 édesítőszer
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 15 dkg darált mandula
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 nagyobb alma
  • 1 kezeletlen citrom leve - és reszelt héja 
a tetejére:
  • 3-4 evőkanál cukormentes sárgabaracklekvár

Meghámozzuk és félbevágjuk az almákat, eltávolítjuk a magházukat, és citromos vízbe tesszük őket.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban.
Habosra keverjük a vajat az édesítővel, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliakivonatot és a citrom héját is. A sütőporos mandulát a masszába keverjük, majd a tésztát a kiolajozott sütőformába simítjuk.
A fél almákat szűrőben alaposan lecsepegtetjük, vékonyan bevagdossuk őket, és a tészta tetejére ültetjük. A forró sütőben nagyjából 40 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
A lekvárt elkeverjük kevés vízzel és átkenjük vele a sütemény tetejét.
A formában hagyjuk kihűlni.

Az étel akkor gluténmentes, ha betartjuk a gluténmentes ételkészítés szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan gluténmentes.

2015. április 2., csütörtök

Mézeskalács készítő tanfolyam 2015. március









Márciusban elsősorban a húsvétra készültünk, ezért lett az óriás tojás. Készültek még nyuszik, kisebb tojások, virágok, lepkék is.
Remek alap volt ismét a stencilezés kipróbálására, a madeira mintához, vagy éppen a csipkeminta tanulásához.
Jó látni, hogy nagyon különböző alappal érkező, és nem kézműves munkakörben dolgozó emberek is rendkívül ügyesek, igazán szép mézesek születnek a kezeik közt.

A következő tanfolyam április 25-én lesz, még van néhány hely rá. 
Jelentkezni a mohakonyha@gmail.com címen lehet.

A kiszúrók forrásai:

Judit Hellebrandt Cake Company

SütniFőzni konyhafelszerelési webáruház

A stencilek pedig a MamintiArt műhelyéből érkeztek hozzánk, köztük sok kimondottan húsvéti forma is.