2015. július 21., kedd

Meggyes kocka


Ez a recept is megjelent a Kifőztük magazinban, az újság ingyen letölthető a weboldalról.



Hozzávalók 38 x 25 cm-es tepsihez

a tésztához:
  • 5 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 5 evőkanál olaj
  • 5 evőkanál víz

a krémhez:
  • 2 csomag főzős vaníliás pudingpor
  • 6 dl tej
  • 6 evőkanál cukor
  • 20 dkg puha vaj

a tetejére:
  • 80-90 dkg dkg magozott meggy
  • 2 tasak Alsa piros gyümölcskocsonyapor (200 g)


Robotgéppel habosra verjük az egész tojásokat a cukorral legalább 10 percen át. Ezután az edény oldalán belecsorgatjuk az olajat és a vizet is. Kézi habverővel óvatosan beleforgatjuk a kakaós, sütőporos lisztet, majd a tepsibe töltjük a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésmódban 12-15 perc alatt megsütjük, utána hagyjuk kihűlni.
A krémhez megfőzzük a pudingot a csomagoláson lévő leírás szerint, és időnként megkeverve kihűtjük. Habosra verjük a vajat, majd kanalanként hozzáadjuk a pudingot. A krémet a kihűlt tésztára kenjük, és az egészet hűtőbe tesszük.
A gyümölcszselét elkészítjük a tasakon lévő utasítás szerint, majd langyosra hűtjük. A tésztát kirakjuk a meggyel, és óvatosan rámerjük a zselét. A süteményt visszatesszük a hűtőbe legalább 4-5 órára. Tálalás előtt vízbe mártott késsel kockákra vágjuk.

2015. július 15., szerda

Paella csirkével



Alexánál találtam rá erre az ételre, azóta nálunk is gyakran készül, apróbb változtatásokkal.

Nagyon finom, gyorsan készen van, jó ránézni a színes ételre, és nem utolsó sorban végre használhatom a paella serpenyőmet.

Hozzávalók 5-8 főre:

a hús pácolásához:

  • 5-6 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • fél citrom leve
  • 2 teáskanál őrölt pirospaprika
  • frissen őrölt színes bors
  • 2 teáskanál só
az ételhez:

  • 1,5 kg csirkecombfilé  ( vagy csirkemell és szárny vegyesen) 
  • 1/2 dl extra szűz olívaolaj
  • 1 nagy fej hagyma kockára vágva
  • 3-5 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 1 nagyobb piros húsú paprika, nálam kápia, kisebb csíkokra vágva
  • 1-2 paradicsom héja nélkül felkockázva
  • 3 dl Arborio rizs (vagy más kerek szemű rizs) 
  • 8-10 dl csirkealaplé 1 csipet sáfránnyal összeforralva
  • 15 dkg zöldborsó
  • 15 dkg vágott zöldbab
A csirkehúst nagyobb darabokra vágjuk, majd legalább fél órára összekeverjük a páccal.
Ezalatt minden hozzávalót előkészítünk, felaprítunk, kimérünk.

Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, rádobjuk a húst, kevergetve átpirítjuk minden oldalán, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, együtt dinszteljük tovább 3-5 percig.

Hozzáadjuk a paprikát, 1-2 percig pirítjuk, majd a paradicsomot is, ezzel is még 1 perc pirítás jön, közben mindig keverve az ételt.

Beleszórjuk a rizst, átkeverjük, majd felöntjük az egészet az alaplével. Ha ez elég sós, akkor több sót nem igényel az étel, de érdemes megkóstolni!
Nekem általában mindig felveszi az 1 litert, de ez függ a rizs fajtájától is.

Kis lángon 5-6 percig pároljuk az egészet, majd hozzáadjuk a borsót, a zöldbabot, és további 10 percig főzzük az ételt, közben időnként átkeverve.
Ezután fedővel letakarjuk, állni hagyjuk 5-10 percet, ezalatt a rizs beissza a levet, minden megpuhul, tálalhatunk.

Kiegészítésként kerülhet bele karikázott kolbász, kockázott bacon, csirkemáj. Ezeket a hús pirítása után tegyük bele.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...