Oldalak

2015. július 15., szerda

Paella csirkével



Alexánál találtam rá erre az ételre, azóta nálunk is gyakran készül, apróbb változtatásokkal.

Nagyon finom, gyorsan készen van, jó ránézni a színes ételre, és nem utolsó sorban végre használhatom a paella serpenyőmet.

Hozzávalók 5-8 főre:

a hús pácolásához:

  • 5-6 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • fél citrom leve
  • 2 teáskanál őrölt pirospaprika
  • frissen őrölt színes bors
  • 2 teáskanál só
az ételhez:

  • 1,5 kg csirkecombfilé  ( vagy csirkemell és szárny vegyesen) 
  • 1/2 dl extra szűz olívaolaj
  • 1 nagy fej hagyma kockára vágva
  • 3-5 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 1 nagyobb piros húsú paprika, nálam kápia, kisebb csíkokra vágva
  • 1-2 paradicsom héja nélkül felkockázva
  • 3 dl Arborio rizs (vagy más kerek szemű rizs) 
  • 8-10 dl csirkealaplé 1 csipet sáfránnyal összeforralva
  • 15 dkg zöldborsó
  • 15 dkg vágott zöldbab
A csirkehúst nagyobb darabokra vágjuk, majd legalább fél órára összekeverjük a páccal.
Ezalatt minden hozzávalót előkészítünk, felaprítunk, kimérünk.

Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, rádobjuk a húst, kevergetve átpirítjuk minden oldalán, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, együtt dinszteljük tovább 3-5 percig.

Hozzáadjuk a paprikát, 1-2 percig pirítjuk, majd a paradicsomot is, ezzel is még 1 perc pirítás jön, közben mindig keverve az ételt.

Beleszórjuk a rizst, átkeverjük, majd felöntjük az egészet az alaplével. Ha ez elég sós, akkor több sót nem igényel az étel, de érdemes megkóstolni!
Nekem általában mindig felveszi az 1 litert, de ez függ a rizs fajtájától is.

Kis lángon 5-6 percig pároljuk az egészet, majd hozzáadjuk a borsót, a zöldbabot, és további 10 percig főzzük az ételt, közben időnként átkeverve.
Ezután fedővel letakarjuk, állni hagyjuk 5-10 percet, ezalatt a rizs beissza a levet, minden megpuhul, tálalhatunk.

Kiegészítésként kerülhet bele karikázott kolbász, kockázott bacon, csirkemáj. Ezeket a hús pirítása után tegyük bele.

4 megjegyzés:

  1. Tényleg nagyon szép színei vannak, nagyon guszta és biztos, hogy finom is.

    VálaszTörlés
  2. Via köszönöm, én ezt is szeretem benne, hogy mindenféle hókuszpókusz nélkül is gusztusos, színes ételt kapok.

    VálaszTörlés
  3. Ma elkészítettem ezt az ételt. Nagyon-nagyon finom lett :), köszi a receptet. Desszertnek pedig az epres-csokis tortádat csináltam, ami szintén remekül sikerült :). A vendégeink oda-vissza voltak a sok finomságtól :).

    VálaszTörlés
  4. Kedves Márta, nagyon köszönöm a visszajelzést! Örülök, hogy sikert arattál az ételekkel:)

    VálaszTörlés